KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"AB'ye Tam Üyelik Hedefi Türkiye'nin Devlet Politikasıdır"

23.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, GDAÜ Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin eksen kayması, AB ile vizelerin kaldırılması ve terörle mücadele konularındaki sorularını cevapladı.

“Vizelerin kaldırılması, ortak ticaret bölgesinin oluşturulması gibi somut ticari adımların atılıp atılmayacağı”nın sorulması üzerine, Cumhurbaşkanı Gül, vizelerin AB bünyesi içerisinde kaldırıldığını ve AB'nin tam üyeleri için serbest dolaşım hakkı olduğunu ifade ederek, “Bugün yapılan konuşmalarda en çok üzerinde durulan konulardan da birisi bu. Bunun daha da genişletilmesi, buna dâhil olmayan, hâlâ vize engeli olan ülkeler var. Bunların da kaldırılması burada ortak arzu” dedi.

BÖLGE ÜLKELERİNİN NATO ÜYELİĞİNE TAM DESTEK

Eksen kayması tartışmaları ile ilgili olarak AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso'nun, Amerikan basınına verdiği demece ilişkin soruya ise Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün yaptığımız toplantı, görüyorsunuz, bir Avrupa toplantısı. Benim bahsettiğim şey AB, NATO şemsiyesi altında bütünleşmek, ortak değerleri bütün bölgemizde yaymak. Bahsettiğimiz bu bölge de Avrupa'nın dışında değil, hatta Avrupa'nın, şöyle daha büyük bir haritadan bakarsanız, ortası olmuş oluyor; neredeyse Balkanlar... Bu açıdan bu tartışmalar yapılıyor ama Türkiye'nin zaten bir devlet politikası olarak hedefi AB'ye tam üyeliktir. Balkan ülkelerinden üye olanlar var, olmayanlar var; onların da aynı şekilde hedefi budur. Türkiye, NATO'nun en eski üyelerinden biridir. Bütün gücüyle bu bölgedeki komşu ülkelerin NATO üyeliği doğrultusundaki çabalarına hep destek verir ve toplantılarda adeta onların temsilcisi gibi hareket eder. O açıdan bu tartışmalar yapılabilir. O ülkeyle, bu ülkeyle ilişkili olmanın, eksen kayması gibi tarif edilmemesi lazım” şeklinde cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir basın mensubunun Kosova'nın da bu bölgesel iş birliğinin bir parçası olup olmayacağını ve bu sene neden burada yer almadığını sorması üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu: “Biliyorsunuz, bir hukuki süreç var; o hukuki süreç bir bitsin. Ayrıca burada her karar ittifakla alınıyor. Bazı problemler tabii ki hâlâ var. Bu problemlerin diyalogla, konuşarak halledilmesi yönünde bu masa etrafında hepimiz konuşuyoruz. Dolayısıyla bu bir süreçtir. Ümit ediyoruz ki her şey yerli yerine oturur ve daha geniş bir iş birliği olur.”

“BENİM TERÖRİSTİM KÖTÜ, SENİN TERÖRİSTİN İYİ” ZİHNİYETİ

Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelede işbirliği konusunda ikili görüşmelerde nelerin konuşulduğu yönündeki bir soruya ise şu cevabı verdi: “Uluslararası dayanışma nasıl olur? Terör ve dayanışma deyince Türkiye'nin uğraştığı terör örgütü farklı olur, diğer ülkelerin uğraştığı terör örgütü farklı olur. Dolayısıyla bir ayrım yapmadan bütün terörizme bu anlayışı getirmek lazım. Dolayısıyla ‘benim teröristim kötü, senin teröristin iyi’ zihniyeti söz konusu olmaz. Bu açıklamalar zaten hepimizin böyle düşündüğünü gösteriyor.”

Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili bir başka soru üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, “Kimsenin tam üyeliğe karşı resmî bir görüşü söz konusu değil. Çünkü Fransa’nın da Almanya’nın da onayı ve imzasıyla Türkiye tam üyelik müzakerelerine başladı. Zaman zaman görünmeyen, farklı engeller söz konusu olabilir; bunların hepsi muhakkak ki aşılacaktır” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı