KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün GDAÜ Nedeniyle İkili Görüşmeleri

23.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Doğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi nedeniyle Türkiye’de bulunan konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla Çırağan Sarayı’nda ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bu çerçevede ilk olarak Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou’yu kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Yunanistan’ın dostluğunun kadim olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’ı ziyareti sırasında imzalanan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına yönelik ortak siyasi bildirinin ve kriz zamanlarında ekonomik iş birliğinin önemine dikkat çekti.

 

“KARŞILIKLI GÜVENLE AŞILAMAYACAK SORUN YOK”

İki ülkeyi birbirine bağlayan pek çok konu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, enerji, ulaşım ve altyapının önemine dikkat çekerek, özel sektörün bu konulardaki rolünü vurguladı. “Karşılıklı güvenle aşılamayacak sorun yok” diyen Cumhurbaşkanı Gül, önemli konuların bazen sessiz diplomasiyle aşılması gerektiğini de söyledi. Başbakan Papandreou’nun bugünkü konuşmasında Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destek için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, Yunanistan’ın ekonomik sıkıntıları olduğunu bildiğini ve Türkiye’nin de daha önce yaşadığı bu tip sıkıntıların, doğru kararların cesaretle alınmasıyla aşılabileceğini sözlerine ekledi.

Başbakan Papandreou da kabulde, iki ülkenin eskiye dayanan bir dostluğunun olduğunu, Türkiye ile her alanda iş birliği hedeflediklerini belirterek, özellikle enerji ve turizm konularının önceliğinden bahsetti. Bu iş birliğinin sadece ikili ilişkiler açısından değil, AB için de önemli olduğunu söyleyen Papandreou, Cumhurbaşkanı Gül’den ikili ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olmasını ve liderlik etmesini beklediklerini vurguladı. Yunanistan’ın zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Başbakan Papandreou, gereken önlemleri aldıklarını ve bu şekilde devam edeceklerini kaydetti.

“BALKANLARDAKİ ORTAK DEĞERLER SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNÜ KOLAYLAŞTIRACAK”

Yunanistan Başbakanı Papandreou’yu kabulünün ardından Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, Slovenya’nın GDAÜ üyeliğini tebrik ederek, Balkanlarda ortak değerlerin kök salmasının önemli olduğunu, bu sayede sorunların çözümünün kolaylaşacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, yakın zamanda Slovenya’yı ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.

Slovenya Cumhurbaşkanı Türk de görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül’ün zirve münasebetiyle yaptığı konuşmanın çok etkileyici ve ilham verici olduğunu, bu sebeple kendi konuşmasını değiştirdiğini belirtti. GDAÜ’nün sadece Güney Doğu Avrupa için değil, tüm Avrupa açısından önemli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Türk, Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmasında bu durumu çok güzel açıkladığını ifade etti. Şu anda bölgedeki liderlerin açık fikirli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Türk, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Türk, bölgede hassas meselelerin olduğunu, ama gelinen noktadan da geri dönülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ARNAVUTLUK, TÜRKİYE’NİN KOSOVA KONUSUNDAKİ TUTUMUNDAN MEMNUN

Daha sonra Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, Aralık ayında yaptığı ziyaretin çok başarılı olduğunu belirterek, bir milyar dolara çıkan yatırımların olduğunu ifade etti. Türkiye’deki Balkan kökenli iş adamlarının harekete geçirilmesi halinde bu yatırımların artacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Topi’yi, bu anlamda sık sık ziyaret etmesi için davette bulundu.

Cumhurbaşkanı Topi de görüşmede, ikili ilişkilerin hızla geliştiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, bölgesel meselelerde ortak anlayışa sahip olunduğunu söyledi. Bölgede ikili sorunların olduğunu ama etnik çatışmaların geride kaldığını belirten Cumhurbaşkanı Topi, tüm bölge ülkeleriyle olan ilişkilerini geliştirmek istediklerini ifade etti. Kosova konusunda herkesin farklı tutumu olabileceğini ama Arnavutluk’un, Türkiye'nin tutumundan memnun olduğunu ve bu tutumdan dolayı teşekkür ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Topi, Cumhurbaşkanı Gül’ün Arnavutluk’ta çok sevilen bir lider olduğunu belirtti. Arnavutluk ile Türkiye’nin ortak müzik kültürünün olduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Topi, Türkiye’de yaşayan Arnavutluk vatandaşlarının çok mutlu olduğunu bildirdi.

HIRVATİSTAN’DAN TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE TAM DESTEK

Cumhurbaşkanı Topi ile görüşmesinin ardından Hırvatistan Cumhurbaşkanı Ivo Josipoviç ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, ikili ilişkilerin çok uyumlu olduğunu ve geliştiğini belirterek, Hırvatistan’da Türk yatırımlarının arttığını bildirdi. Türkiye’deki Balkan kökenli vatandaşların iki ülke arasında köprü olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, yatırımlarda Türk müteahhitlere gösterilen ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Bosna konusunda, Bosna Hersek-Hırvatistan-Türkiye üçlü mekanizmasından memnun olduğunu da sözlerine ekledi ve Cumhurbaşkanı Josipoviç’i Türkiye’ye davet etti.

Cumhurbaşkanı Josipoviç de görüşmede, ikili ilişkilerde kaydedilen gelişmelerin önemine dikkat çekerek, Bosna konusunda birlikte çalışmaktan memnun olduklarını bildirdi. İki ülke ekonomik ilişkilerinin siyasi ilişkiler düzeyinde olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Josipoviç, bunun artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek verdiklerini bildiren Cumhurbaşkanı Josipoviç, Türkiye’nin ülkesine NATO üyeliği konusunda verdiği destek için teşekkür etti.

“SIRBİSTAN-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE TARİHÎ BİR DÖNEM YAŞANIYOR”

Son olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, ilişkilerin her alanda gelişmesinden ve Bosna Hersek-Sırbistan-Türkiye üçlü mekanizmasının devam etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Sırbistan ziyareti sırasında imzalanan serbest ticaret ve altyapı alanında iş birliği anlaşmalarını takip ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu anlaşmaların onay süreçlerinin tamamlandığını söyledi. “Sırbistan-Türkiye ilişkilerinde tarihî bir dönem yaşanıyor” diyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin bazı konulardan farklı düşünebileceğini ama tüm Avrupa’nın gelişen Türk- Sırp ilişkilerini konuştuğunu sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı