KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün GDAÜ Öncesi Temasları

22.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

“AB ÜYELİĞİ TÜRKİYE İÇİN STRATEJİK BİR HEDEF”

Cumhurbaşkanı Gül Avrupa Birliği Genişleme Komiseri Stefan Füle’yi kabulünde, kendisiyle ilk görüşmeleri olması sebebiyle göreve atanmasından dolayı başarılar diledi ve genişleme dosyasının Avrupa için stratejik bir mesele olduğunu belirtti. Türkiye için AB üyeliğinin devlet politikası ve stratejik bir hedef olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “dönemsel meselelerle stratejik konuları birbirine karıştırmamak lazım” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, asıl konunun Türkiye’nin her alanda AB standartlarına ulaşması olduğunu, Türkiye’nin fasıllar konusunda gereğini yapacağını sözlerine ekledi.

Genişlemeden Sorumlu Başkan Fülle de kabulde, son günlerde yaşanan asker, sivil can kayıpları için taziyede bulundu ve AB Komisyonu Başkanı Barroso’nun selam ve iyi dileklerini iletti. AB’nin taahhütlerine sadık olduğunu ifade eden Fülle, reformların katılım sürecinin motoru olduğunu söyledi. Fülle ayrıca Türkiye’nin herhangi bir aday olmadığını, stratejik öneme sahip bir aday olduğunu da belirtti.

BOSNA-HERSEK’E DESTEK

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sılajdziç ile görüştü ve iki cumhurbaşkanı bölgesel gelişmelerle ikili ilişkileri değerlendirdi. Türkiye’nin Bosna-Hersek konusunda gösterdiği çabanın takdire şayan olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Sladziç, Bosna-Hersek’in kritik bir dönemden geçtiğini ve Türkiye’nin desteğinin önemini ifade ederek, Cumhurbaşkanı Gül’ü ülkesine davet etti. Cumhurbaşkanı Gül de önümüzdeki aylarda Bosna-Hersek’i ziyaret etmeyi arzu ettiğini söyledi.

PODGORİÇA-İSTANBUL DİREKT SEFERLERİ

Ardından İstanbul’a ilk kez gelen Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovıç ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, kendilerini sık sık beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Vujonoviç de, Cumhurbaşkanı Gül’ün geçtiğimiz sene gerçekleştirdiği Karadağ ziyaretinin çok verimli olduğunu özellikle Karadağ’da bugüne kadar yapılan en büyük iş forumu olan Türkiye-Karadağ İş Forumu’nun ekonomik ilişkilere katkı sağladığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Vujonoviç ayrıca, THY’nin yakında başlayacak olan Podgoriça-İstanbul direkt seferleri için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül de Karadağ ziyaretinin tarihî bir ziyaret olduğunu belirterek, iş forumunda alınan kararları takip ettiğini ve bazı konularda yatırımların başladığını söyledi. Balkan kökenli Türk iş adamlarının direkt seferlerden sonra harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, dönem başkanlığını Karadağ’a devredecek olmaktan büyük mutluluk duyduğunu bildirdi.

TÜRKİYE: KÜRESELLEŞMENİN CİSİMLEŞMİŞ HALİ

Karadağ Cumhurbaşkanı Vuyanoviç ile görüşmesinin ardından UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova’yı kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, bu bölgeden birinin ve özellikle de bir bayanın genel direktör olmasının gurur verici olduğunu söyledi. Bokova’nın UNESCO’ya kazandırdığı dinamizm ve canlılık için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, eğitim kültür ve bilim konularında sürekliliğin önemli olduğunu ve en son tasarruf yapılacak alanların bunlar olması gerektiğini sözlerine ekledi.

UNESCO Genel Direktörü Bokova ise kabulde, Türkiye’nin UNESCO’nun önemli bir üyesi olduğunu ve kültürel çeşitliliği ile birçok medeniyete ev sahipliği yapması dolayısıyla “küreselleşmenin cisimleşmiş hali” olduğunu belirtti. UNESCO Genel Direktörü Bokova ayrıca, UNESCO’nun faaliyetleri hakkında Cumhurbaşkanı Gül’e bilgi sundu.

“KRİZ HERKESİ ETKİLİYOR, MÜHİM OLAN ORTAK ÇALIŞMAK”

Cumhurbaşkanı Gül’ün son olarak görüştüğü Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, iki zirvenin de Türkiye’de düzenlenmesinin anlamı üzerinde durarak, Türkiye’nin dönem başkanlığında çok önemli gelişmeler olduğunu ifade etti. Bulgar ve Türk makamları arasındaki ziyaret trafiğinin yoğunluğundan memnun olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Parvanov, ekonomik krizden güçlü bir şekilde çıkmak için komşu ülkeler olarak iş birliği yapılabileceğini söyledi. İki ülke arasında kurulan ortak komitenin çalışmalarından memnuniyetini de ifade eden Cumhurbaşkanı Parvanov, enerji boyutunun iki ülke ilişkilerine ivme kazandırdığını ve artık müttefik ülkeler olduğumuzu belirterek, teröre karşı da ortak çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül de görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin bütün boyutlarıyla geliştiğini ve bundan gurur duyduğunu bildirdi. “Kriz herkesi etkiliyor, mühim olan ortak çalışmak” diyen Cumhurbaşkanı Gül, sonbaharda Bulgaristan’ı ziyaret etmeyi planladığını söyleyerek ortak komitenin vakit geçirmeden ikinci toplantısını yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı