KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Güney Kore: Tarihî Dostluğa Dayanarak Büyüyen Sağlam İş Birliği

16.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül’ün, pek çok iş bağlantısının gerçekleştiği ve nükleer iş birliği anlaşmasının imzalandığı Güney Kore ziyaretine, “heyetimize şeref veriyorlar” dediği Kore Gazileri de eşlik etti.

 

Kore Gazileri Hyundai Otomobil Fabrikası
Kori Nükleer Enerji Santrali Şehitlik
Karşılama Savaş Müzesi
Resmî Karşılama Güney Kore`de Mukim Türkler
Resmî Akşam Yemeği Türkiye-Güney Kore İş Forumu

 

13–16 Haziran 2010 tarihlerinde Güney Kore’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, programı çerçevesinde, ülkenin önde gelen otomobil üreticisi Hyundai Başkanı Chung Mong-Koo ile bir araya geldi. Ardından, Kore Savaşı’nı anlatan Savaş Müzesi’ni gezen Cumhurbaşkanı Gül, şehit düşen Türk askerlerinin adının yazılı olduğu panoya çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

 

Kore’de yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, beraberinde, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, bilim adamları ve basın mensuplarının yanı sıra Kore Savaşı gazilerinin de bulunduğunu ifade ederek, “Gazilerimizi özellikle davet ettim. Çünkü bu gezide onlar hepimizi onurlandırıyor. 60 sene sonra tekrar burada, savaştıkları topraklarda bulunmak onlar için muhakkak çok heyecanlı oluyor; ama onlarla beraber olan bizler için de çok heyecan verici” dedi.

“GÜNEY KORELİLER TÜRKLERE ‘KAN KARDEŞİ’ DİYE HİTAP EDİYOR”

Türkiye’nin, Güney Kore’de kayıplarla birlikte bine yakın şehit, 3 bine yakın gazisi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Dolayısıyla bu kadar çok hakkımızın ve hukukumuzun geçtiği bir ülkedeyiz. Koreli kardeşlerimiz de bunu çok iyi bildikleri için Türkleri ‘kan kardeşi’ olarak çağırmışlar. Bugün de kabul ettiğim bazı Koreli yetkililer, önemli iş adamları hep sözlerine başlarken, ‘kan kardeşi’ diye başladılar. Az yerde görürüz, böyle bir samimi seslenişi. Onun için bu ülkede mesafenin uzak olması bir şey ifade etmiyor. Önemli olan, bu yakınlığın tesis edilmiş olması ve bunun da yaşatılması. İşte ziyaretimizle bu dostlukları, tarihe geçmiş olan bu anıları, tekrar canlı tutmak ve bugün de iki ülke arasındaki iş birliğini en iyi şekilde geliştirmek için buradayız” dedi.

“GAZİLERİMİZLE HER ZAMAN GURUR DUYUYORUZ”

Türkiye’nin Güney Kore’deki izlerinin, hatıralarının hiçbir zaman silinmeyeceğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Nasıl 50 sene önce Ankara Okulu varsa, şimdi yeni yeni okullar açılıyor. Burada Türk üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri var, öğrenciler var. Aynı şekilde Kore’den de Türkiye’ye gelen öğrenciler var. Türkiye’de bazı üniversitelerimizde Kore dili, edebiyatı, tarihi öğretiliyor. Burada da bazı üniversitelerde Türkçe öğretiliyor. Bütün bunlar, mesafeyi anlamsız hale getirecek kadar iki ülkeyi birbirine bağlayacaktır. Buna emeği geçen çoktur. Ama esas emeği geçenler, bir kez daha tekrarlıyorum, gazilerimizdir. Onlarla her zaman gurur duyuyoruz” dedi.

 

 

3 ÖNEMLİ ANLAŞMA

Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı “Mavi Ev”de resmî törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin millî marşlarının çalınmasının ardından tören kıtasını selamladı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen törende, Nükleer Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması, 2010–2012 yıllarında Kültürel Değişim Programına İlişkin Anlaşma ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) ile Güney Koreli KIGAM arasında iş birliği mutabakat muhtırası imzalandı.

 

“TİCARET HACMİNDEKİ DENGESİZLİK GİDERİLMELİ”

Güney Kore’de önde gelen firmaların düzenlediği Türkiye-Güney Kore İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Güney Kore arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde devam ettiğine işaret ederek, bunu ticaret ve ekonomi alanlarında iş birliğine çevirme zamanının geldiğini belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar doların üzerinde olduğunu, bu rakamın yüzde 93’ünü Güney Kore’den Türkiye’ye ihracatın oluşturduğunu belirten ve durumu ‘tek taraflı’ olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Gül, ticaret hacmindeki bu dengesizliğin giderilmesi gerektiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın önde gelen ekonomileri arasında bulunan Güney Kore’ye Türkiye’nin satabilecek çok şeyi olduğunu da sözlerine ekledi.

“TÜRKİYE: RİSKİ DÜŞÜK, GETİRİSİ YÜKSEK ÜLKE”

Türkiye’de güven sorunu olmadığını, Türkiye’nin “riski düşük, getirisi yüksek nadir ülkelerden biri” olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Güney Koreli yatırımcıları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ederek, “Gelin hep beraber daha çok çalışalım. Türkiye’ye geldiğinizde herhangi bir engel ya da bürokrasiyle karşılaşmayacaksınız. Yıllar öncesinde farklı tecrübeleriniz olduysa, bugünkü Türkiye’nin bambaşka bir ülke olduğunu göreceksiniz. Yeter ki yatırımlarınızı güçlü bir şekilde teşvik edin” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerini sürdürdüğünü belirterek, Türkiye’ye yapılacak yatırımın Avrupa standartlarında olacağını, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafi pazara hitap edeceğini vurguladı.

 

NÜKLEER ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ”

Güney Kore ile nükleer enerji iş birliğine de büyük önem verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile görüşmesinin ardından bu alanda iş birliği mutabakatı imzalandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu, gelecek yıllarda enerjiye büyük ihtiyaç olacağını aktararak şöyle dedi: “Şu an mevcut kapasitemiz yeterli değil. Türkiye de Güney Kore gibi enerjide maalesef dışa bağımlı ülke. Nükleer enerji bizim için kaçınılmaz. Sinop’ta kurulacak nükleer santral için Güney Kore ile iş birliğine çok önem veriyoruz. Bundan sonra detaylara girilecek ve umuyorum ki iki ülke bu alanda güzel bir örnek olacak.”

HANKUK ÜNİVERSİTESİ’NDEN FAHRİ DOKTORA

Cumhurbaşkanı Gül’e, Hankuk Üniversitesi tarafından uluslararası ilişkilerdeki aktif rolü ve Türkiye-Kore ilişkilerinin gelişmesine katkısı dolayısıyla fahri doktora unvanı verildi.

Üniversitede düzenlenen törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Korelilerin “Ziyaret edilen dost evi hiç uzak değildir” sözünü hatırlatarak, bu sözün iki ülke arasındaki ilişkileri çok iyi anlattığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Güney Kore arasında tarihî ve kültürel bağların bulunduğunu belirterek, iki ülkenin G–20 ve BM gibi uluslararası platformlarda aynı yaklaşımlara sahip olduğunu söyledi.

 

KÜRESEL AKTÖR OLMA HEDEFİ

Cumhurbaşkanı Gül, yeni yüzyılda dünya sahnesinde yepyeni bir Türkiye’nin bulunduğunu belirterek, “Dünyanın 16., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olan, 1 trilyon dolara yakın gayrisafi millî hasılası, yatırım için sürekli gelişen pazarı ve genç nüfusuyla Türkiye, önde gelen küresel aktörlerden biri olma yolunda ilerliyor. Türkiye, doğuya, Güney Asya’ya, Afrika’ya, Latin Amerika’ya ve Pasifik ülkelerine açılımıyla ufkunu genişletiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Seul’deki temasları çerçevesinde Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Park Hee-tae ile de görüştü. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı “Mavi Ev”de onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

 

“ASIRLAR ÖNCESİNDE KOMŞUYDUK”

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Güney Kore ile Türkiye arasındaki coğrafi mesafenin uzaklığına karşın, dostluğun yakın olduğunu kaydederek, “Asırlar öncesinde komşu olduğumuzu da unutmamalıyız” dedi.

Anadolu topraklarına göç etmeden önce Türklerin Asya’da Korelilerle komşu olduğunu ve bu çerçevede Türkçe ve Korece’nin aynı kökenden gelmesinin de tarihî bağların derinliğini gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Kore Savaşı’nın iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin yeniden canlanmasına ve cephede kader birliği yapan milletler arasında kuvvetli ve sarsılmaz bağlar kurulmasına zemin hazırladığını kaydetti.

Programı çerçevesinde Seul’de bazı Koreli firmaların üst düzey yöneticileri ile kahvaltıda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül daha sonra ülkenin güneydoğusundaki Busan’ı ziyaret etti.

“BU TOPRAKLARDA ÇOK HUKUKUMUZ VAR”

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Busan’da, Kore Savaşı anısına yaptırılan BM Mezarlığı’nı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Anıt Mezarlığa çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Türk şehitlerin kabirlerinin bulunduğu bölüme geçti ve şehitlerin adlarının yazıldığı mermerlerin üzerine güller bıraktı.

 

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore’ye gazilerle geldiğini hatırlatarak, “Gazilerimiz, heyetimize onur ve şeref veriyor” dedi. Türkiye’nin, sadece kendi toprakları için değil, yeri geldiğinde başka topraklarda zulme uğrayanların yardımına da koştuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bizim bu topraklarda çok hukukumuz var” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin sonunda Şeref Defteri’ni imzaladı ve ziyaretinin anısına eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte fidan dikti.

Daha sonra Kori Nükleer Enerji Santrali ile Hyundai otomobil fabrikasında incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore’deki temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı