KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Kore'de Türk Şehitliğini Ziyaret Etti

16.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Kore'de Türk Şehitliğini Ziyaret Etti

 

Güney Kore’de Busan’daki Türk Şehitliği’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, sadece kendi toprakları için değil, yeri geldiğinde başka topraklarda zulme uğrayanların da yardımına koştuğunu belirterek, “Bizim bu topraklarda çok hukukumuz var” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi bir ziyaret için bulunduğu Güney Kore'de Seul’deki temaslarını tamamlayarak, Busan şehrine geçti.

 

 

Programı çerçevesinde Seul’de bazı Koreli firmaların üst düzey yöneticileri ile kahvaltıda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül daha sonra ülkenin güneydoğusundaki Busan’ı ziyaret etti.

“BİZİM BU TOPRAKLARDA ÇOK HUKUKUMUZ VAR”

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Busan'da, Kore Savaşı anısına yaptırılan BM Mezarlığı'nı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Anıt Mezarlığa çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra, Türk şehitlerin kabirlerinin bulunduğu bölüme geçti ve şehitlerin adlarının yazıldığı mermerlerin üzerine güller bıraktı.

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore'ye gazilerle geldiğini hatırlatarak, “Gazilerimiz, heyetimize onur ve şeref veriyor” dedi. Türkiye'nin, sadece kendi toprakları için değil, yeri geldiğinde başka topraklarda zulme uğrayanların yardımına da koştuğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Bizim bu topraklarda çok hukukumuz var” dedi.

“ORDUMUZLA GURUR DUYUYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül, Türk askerlerinin Kosova, Bosna-Hersek, Lübnan ve Afganistan gibi dünyanın çeşitli yerlerinde barışı koruma görevi yaptığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk Silahlı Kuvvetleri, bugün barışı koruma adı altında savaşı önlemek için gidiyor, mücadele ediyor. Silahlı Kuvvetlerimize, yürüttükleri mücadelelerde gösterdikleri kahramanlıktan dolayı, gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında barışı koruma faaliyetlerinden dolayı takdir ve şükranlarımı sunuyorum. Silahlı Kuvvetlerimizle, ordumuzla daima gurur duyuyorum. O gün, 15 bin Türk askeri buraya gelmiş, Anadolu topraklarından çok uzakta, Pasifik'te savaşmış. Burada bin şehit vermişiz. Bugün Türkiye'nin onuru ve gururu, Kore'de savaşan askerlerimiz sayesinde bütün dünyada çok güçlüdür. Türklerin fedakârlığını Korelilerin unutmamasından çok memnunum. Görüşmelerimde bana başta cumhurbaşkanı olmak üzere, Koreliler ‘Kan kardeşi’ dedi. Böyle bir hitabı dünyanın hiçbir yerinde duymadım. Bu, Türklerin yaptığı fedakârlığın unutulmadığının en açık göstergesidir. Koreliler, Türk askerinin kahramanlığından, düşmana sırtını dönmediğinden bahsettiler. Bundan, tarifsiz gurur ve onur duydum.”

“ÇANAKKALE’DE HAYATINI KAYBEDEN ASKERLER BİZE EMANET”

Kore Savaşı ile Çanakkale Savaşı'nın benzer yanlarının bulunduğunun belirtilmesi üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, “Çanakkale'de yüz binlerce yetişmiş Türk insanının şehit olmasına yol açan insanlar, hayatını kaybedince artık bize emanet oldu” dedi.

Atatürk'ün, Yeni Zelanda ve Avustralyalı anne ve babalara yaptığı seslenişinin büyük bir devlet adamlığı ve insanlık olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Busan'daki şehitliğin de güllerle donatılmış güzel bir şehitlik olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin sonunda Şeref Defteri'ni imzaladı ve ziyaretinin anısına eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte fidan dikti.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN BUSAN TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Busan Belediye Başkanı Huh Nam Sic’in onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı ve Kori Nükleer Enerji Santrali ile Hyundai otomobil fabrikasında incelemelerde bulundu.

Güney Kore'deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’ya hareket etti.

 

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN KAHVALTIDA BİR ARAYA GELDİĞİ GÜNEY KORELİ YÖNETİCİLER VE FİRMALARI

POSCO - Dong Hwa Chung, Ceo
SAMSUNG ELCTR. - Yoo Woo Lee, Vice Chairman/Chairman Of The Board Of Directors
STX ENGINE - Hee-Beom Lee, Chairman of STX Energy-STX Heavy Industries
HYOSUNG - Chong Kwuang Kım, Vice Chairman
HYUNDAI - Steve Yang, President & CEO of Hyundai Motor Co.
HYUNDAI ROTEM - Min-Ho Lee, President and CEO
SK ENG - Suk Kyung Yoon, Ceo and Vice Chairman
NONGHYUP INVESTMENT & SECURITIES - Ho-Dong Jung, Ceo
POSCO ICT - Nam Suk Hur, Ceo

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı