KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye-Güney Kore: "Mesafenin Uzak, Dostluğun Yakın Olduğu İki Ülke"

15.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Lee tarafından onuruna verilen akşam yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türklerin Korelilerle asırlar öncesinden komşu olduğunu ve bu ziyaretin köklü ilişkilere ivme kazandıracağına inandığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak tarafından onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı “Mavi Ev”de verilen akşam yemeğine katıldı.

“ASIRLAR ÖNCESİNDE KOMŞU OLDUĞUMUZU UNUTMAMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Güney Kore ile Türkiye arasındaki coğrafi mesafenin uzaklığına karşın, dostluğun yakın olduğunu kaydederek, “Asırlar öncesinde komşu olduğumuzu da unutmamalıyız” dedi.

Anadolu topraklarına göç etmeden önce Türklerin Asya’da Korelilerle komşu olduğunu ve bu çerçevede Türkçe ve Korece’nin aynı kökenden gelmesinin de tarihî bağların derinliğini gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Kore Savaşı’nın iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin yeniden canlanmasına ve cephede kader birliği yapan milletler arasında kuvvetli ve sarsılmaz bağlar kurulmasına zemin hazırladığını kaydetti.

ŞEHİTLERİMİZİN EBEDİ İSTİRAHATGÂHLARI KORE TOPRAKLARINDA

Cumhurbaşkanı Gül, Kore’den dönen Türk askerlerinin Anadolu’da “Koreli” diye tanındığını, her zaman büyük saygı, sevgi ve hürmet gördüklerini ifade ederek, yüzlerce şehidimizin ebedi istirahatgâhlarının da Kore topraklarında olduğunu belirtti.

“Kore Hükümeti ve halkının, Türk milletinin bu fedakârlığını unutmadığını bizzat görmekten de doğrusu çok büyük memnuniyet duyuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore’nin son 30 yılda gerek ekonomik gerek siyasi alanda kaydettiği ilerlemelerin takdire değer olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore’nin bir yandan modernleşmenin tüm gereklerini yerine getirirken, diğer taraftan da kültürünü korumak, kendi kimliğine ve değerlerine sahip çıkmak için gerekli adımları attığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Lee ve üst düzey Koreli yetkililerle çok verimli ve faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bölgesel ve uluslararası konularda benzer politikalar izlediğimizi ve bu alanda yakın iş birliği içinde bulunduğumuzu müşahede etmekten de ayrıca mutluluk duydum” dedi.

“BU ZİYARETLE KÖKLÜ İLİŞKİLERİMİZİN İVME KAZANACAĞINA İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Gül, 28 yıl sonra Türkiye’den Kore Cumhuriyeti’ne cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen bu ziyaretle, iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin yeni bir ivme kazanacağına, mükemmel düzeydeki siyasi ilişkilere paralel olarak, başta ekonomi, ticaret ve yatırımlar olmak üzere, her alandaki iş birliğinin çok daha fazla derinleşeceğine ve zenginleşeceğine olan inancını dile getirdi.

Konuşmasında Türkiye’nin, Kore Yarımadası’nın barış, istikrar ve güvenliğine son derece önem verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin uluslararası toplumun sorumluluk sahibi bir üyesi olarak, bu konuda üzerine düşeni yapmaya ve dost Kore halkına destek olmaya hazır olduğunu belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı