KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Ziyaret Edilen Dost Evi Uzak Değildir"

15.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Ziyaret Edilen Dost Evi Uzak Değildir"

 

Hankuk Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri doktora töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki dostluk bağının geçmişine değinerek Korelilerin, “Ziyaret edilen dost evi hiç uzak değildir” sözüne vurgu yaptı.

Güney Kore'nin Hankuk Üniversitesi tarafından uluslararası ilişkilerdeki aktif rolü ve Türkiye-Kore ilişkilerinin gelişmesine katkısı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e fahri doktora unvanı verildi.

 

 

Üniversitede düzenlenen törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Korelilerin “Ziyaret edilen dost evi hiç uzak değildir” sözünü hatırlatarak, bu sözün iki ülke arasındaki ilişkileri çok iyi anlattığını kaydetti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TARİHÎ VE KÜLTÜREL İLİŞKİLER

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Güney Kore arasında tarihi ve kültürel bağların bulunduğunu belirterek, iki ülkenin G–20 ve BM gibi uluslararası platformlarda aynı yaklaşımlara sahip olduğunu söyledi.

Kore Savaşı'nın 60. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Güney Koreli askerlerin omuz omuza savaşmasının iki ülke arasındaki dostluğu canlandırdığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke ilişkilerinin 21. yüzyılda yeni bir hız kazandığını, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle ekonomik ve kültürel etkileşimin bunda önemli rol oynadığını belirtti.

“KALBİMİZ GÜNEY KORE MİLLÎ TAKIMIYLA”

Güney Kore'nin Japonya ile 2002 yılında Dünya Kupası'na ev sahipliği yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Güney Korelilerin Türk milli takımına verdikleri destek olağanüstüydü ve çok etkileyiciydi. Türk millî takımı bu yılki Dünya Kupası'nda yok, ama kalbimiz Güney Kore milli takımıyla” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore'nin son 30 yılda gösterdiği büyük gelişmenin övgüye değer olduğunu belirterek, ülkenin sadece kendi bölgesi için değil, dünya için de model olduğunu ifade etti. Güney Kore'nin teknoloji ve bilim alanında gösterdiği gelişmeyi diğer ülkeler gibi Türkiye'nin de takdir ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Seul yönetimiyle bu alanlardaki ilişkileri geliştirme arzusunda olduklarını dile getirdi.

YENİ YÜZYILDA YENİ BİR TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Gül, yeni yüzyılda dünya sahnesinde yepyeni bir Türkiye'nin bulunduğunu belirterek, “Dünyanın 16., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olan, 1 trilyon dolara yakın gayrisafi millî hasılası, yatırım için sürekli gelişen pazarı ve genç nüfusuyla Türkiye, önde gelen küresel aktörlerden biri olma yolunda ilerliyor. Türkiye, doğuya, Güney Asya'ya, Afrika'ya, Latin Amerika'ya ve Pasifik ülkelerine açılımıyla ufkunu genişletiyor” dedi.

Uluslararası düzenin radikal değişimlere doğru yol aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, tek kutuplu dünyanın sona erdiğini, şimdi çok kutuplu bir düzene gelindiğini, daha fazla ve etkin iş birliği, diyalog ve entegrasyonun gerekli olduğunu vurguladı.

G-8’İN GENİŞLEMESİNE DESTEK

Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda, küresel ekonomi yönetimi ve uluslararası finans kuruluşları için de acil reform gerektiğini, Türkiye'nin G-8'in genişlemesini desteklediğini kaydetti. G-20'nin bugün daha demokratik ve geniş temsile dayalı bir yapıya kavuştuğunu da belirten Cumhurbaşkanı Gül, sorunları sahiplenme, karşılıklı diyalog ve güvenin sağlanmasının daha kuvvetli bölgesel iş birliği yapıları oluşturacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Güney Kore'nin bu yöndeki çabalarının fark yaratabileceğini söyledi.

“DOSTLUK BAĞIMIZIN GÜCÜ GEÇMİŞTEN GELİYOR”

Günümüz dünyasında uluslararası ilişkilerin sadece siyasi, ekonomik ve askerî ilişkilere değil, kültür, tarih ve ortak evrensel değerlere de dayandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Güney Kore'nin insan haklarını geliştirme, demokrasi, hukukun üstünlüğü, sosyal adalet ve temel özgürlükler alanlarında bölgelerinin öncü ülkeleri olduğunu belirtti.

İki ülkenin dostluğunun gücünü geçmişten aldığını ve geleceğe dönük olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu dostluğu geliştirmenin genç nesillerin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Seul'deki temasları çerçevesinde Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Park Hee-tae ile de görüştü.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı