KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Mükemmel Siyasi İlişkilerimizi Ticari İş Birliğine Çevirme Zamanı"

15.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye-Güney Kore İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında dostluk ve yakınlığa yakışan yatırım seviyesinin olmadığını belirterek, Güney Koreli iş adamlarını Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore’nin önde gelen firmalarının düzenlediği Türkiye-Güney Kore İş Forumu’na katıldı.

Forumda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore’yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile Güney Kore ilişkilerinin ne kadar güçlü olduğunu her iki ülke vatandaşlarının da çok iyi bildiğini ifade etti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUK

Türk askerlerinin Kore Savaşı’nda diğer ülkelerin askerleriyle birlikte Güney Korelilerle omuz omuza savaştığını ve ülkenin güvenliğine katkı sağladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, o dönemde başlayan dostluğun güçlü bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

İki ülke arasındaki dostluğun 2002 Dünya Kupası’nda Türkiye ile Güney Kore arasında oynanan üçüncülük maçında görüldüğünü dile getiren Gül, “Kore halkı hem kendi takımlarını hem Türk millî takımını destekleyerek dostluğun unutulmadığını ve şükran duygularını kaybetmediklerini gösterdiler. Bundan çok etkilendik” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Güney Kore arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde devam ettiğine işaret ederek, bunu ticaret ve ekonomi alanlarında iş birliğine çevirme zamanının geldiğini belirtti.

“TİCARET HACMİNDEKİ DENGESİZLİK GİDERİLMELİ”

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar doların üzerinde olduğunu, bu rakamın yüzde 93’ünü Güney Kore’den Türkiye’ye ihracatın oluşturduğunu belirten ve durumu ‘tek taraflı’ olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, ticaret hacmindeki bu dengesizliğin giderilmesi gerektiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın önde gelen ekonomileri arasında bulunan Güney Kore’ye Türkiye’nin satabilecek çok şeyi olduğunu dile getirdi.

“TÜRKİYE KÖKLÜ EKONOMİK REFORMLARI HAYATA GEÇİRDİ”

Ekonomik iş birliğinin diğer önemli unsurunun da yatırımlar olduğuna dikkat çeken ve “İki ülke arasında dostluk ve yakınlığa yakışan yatırım seviyesi yok” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore’nin yurt dışında büyük yatırımları bulunduğunu, ancak Türkiye’deki yatırımlarının 600 milyon dolar civarında olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için sahip olduğu cazibelerden örnekler verdi ve Türkiye’nin son 8–10 yılda köklü ekonomik reformları hayata geçirdiğini, yerli-yabancı yatırımcı ayrımı kalmadığını ifade etti.

“TÜRKİYE RİSKİ DÜŞÜK, GETİRİSİ YÜKSEK NADİR ÜLKELERDEN BİRİ”

Konuşmasında, Türkiye’de güven sorunu olmadığını, Türkiye’nin riski düşük, getirisi yüksek nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Güney Koreli yatırımcıları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ederek, “Gelin hep beraber daha çok çalışalım. Türkiye’ye geldiğinizde herhangi bir engel ya da bürokrasiyle karşılaşmayacaksınız. Yıllar öncesinde farklı tecrübeleriniz olduysa, bugünkü Türkiye’nin bambaşka bir ülke olduğunu göreceksiniz. Yeter ki yatırımlarınızı güçlü bir şekilde teşvik edin” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakerelerini sürdürdüğünü belirterek, Türkiye’ye yapılacak yatırımın Avrupa standartlarında olacağını, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafi pazara hitap edeceğini vurguladı.

“GÜNEY KORE İLE NÜKLEER ENERJİ İŞ BİRLİĞİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

Güney Kore ile nükleer enerji iş birliğine de büyük önem verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile görüşmesinin ardından bu alanda iş birliği mutabakatı imzalandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu, gelecek yıllarda enerjiye büyük ihtiyaç olacağını aktararak sözlerini şöyle tamamladı: “Şu andaki mevcut kapasitemiz yeterli değil. Türkiye de Güney Kore gibi enerjide maalesef dışa bağımlı ülke. Nükleer enerji bizim için kaçınılmaz. Sinop’ta kurulacak nükleer santral için Güney Kore ile iş birliğine çok önem veriyoruz. Bundan sonra detaylara girilecek ve umuyorum ki iki ülke bu alanda güzel bir örnek olacak.”

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı