KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Kore'de: "Gazilerimiz Hepimizi Onurlandırıyor"

14.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Güney Kore’de Türk vatandaşlarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki mesafeyi anlamsız hale getirecek pek çok bağ bulunduğunu ve bunun oluşmasında asıl emeği geçenlerin gazilerimiz olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güney Kore’deki temasları çerçevesinde burada yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.

 

 

Vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, beraberinde, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, bilim adamlarının ve basın mensuplarının yanı sıra Kore Savaşı gazilerinin de bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Gazilerimizi özellikle davet ettim, bu geziye. Çünkü bu gezide onlar hepimizi onurlandırıyor. 60 sene sonra tekrar burada, savaştıkları topraklarda bulunmak onlar için muhakkak çok heyecanlı oluyor ama, onlarla beraber olan bizler içinde çok heyecan verici oluyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül Türkiye’den selamlar getirdiğini ve Kore’deki Ankara Okulu’ndan mezun olanları da sevgi ve muhabbetle selamladığını belirterek, neredeyse 30 yıl sonra Cumhurbaşkanı olarak bir ziyaret gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

GÜNEY KORE’DE TÜRK ASKERÎ VARLIĞI

Güney Kore’deki hürriyeti, bağımsızlığı ve o dönemde gerçekleştirilen katliamları önlemek için BM Gücü içerisinde en kuvvetli gruplardan biri olarak gazilerimizin de yer aldığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu ülkeye geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, savaşın en şiddetli olduğu dönemlerde 15 bine yakın askerin Türkiye’den geldiğini ve muharebelerde bulunduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, savaş bittikten sonra 1971 yılına kadar Türk askerî varlığının bu ülkede bulunduğunu ifade ederek, Türkiye’den 55 bin askerin güvenliği ile hür dünyanın hak ve hukukunu sağlamak için Güney Kore’ye ayak bastığını, Korelilerle birlikte büyük fedakârlıklarda bulunduğunu söyledi.

GÜNEY KORELİLER TÜRKLERE KAN KARDEŞ DİYE HİTAP EDİYOR

Türkiye’nin, Güney Kore’de kayıplarla birlikte bine yakın şehit, 3 bine yakın gazisi olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, “Dolayısıyla bu kadar çok hakkımızın ve hukukumuzun geçtiği bir ülkedeyiz. Aramızdaki dostluk, o noktadaki Koreli kardeşlerimiz de bunu çok iyi bildikleri için Türkleri kan kardeşi olarak çağırmışlar, böyle ifade etmişler. Bugün de kabul ettiğim bazı Koreli yetkililer, önemli iş adamları hep sözlerine başlarken, “kan kardeşi” diye başladılar. Az yerde görürüz, böyle bir samimi seslenişi. Onun için bu ülkede mesafenin uzak olması bir şey ifade etmiyor. Önemli olan, bu yakınlığın tesis edilmiş olması ve bunun da yaşatılması. İşte ziyaretimizle bu dostlukları, tarihe geçmiş olan bu anıları, tekrar canlı tutmak ve bugün de iki ülke arasındaki iş birliğini en iyi şekilde geliştirmek için buradayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, gerçekleştirecekleri temaslarla Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracaklarını ve bunun da neticelerinin alınacağını belirterek, Türklerin, artık dünyanın neresinde olursa olsun faaliyet içerisinde bulunduğunu kaydetti.

“GAZİLERİMİZLE HER ZAMAN GURUR DUYUYORUZ”

Türkiye’nin Güney Kore’deki izlerinin, hatıralarının hiç bir zaman silinmeyeceğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Nasıl 50 sene önce Ankara Okulu varsa, şimdi yeni yeni okullar açılıyor. Burada Türk üniversitelerinden gelen öğretim üyeleri var, öğrenciler var. Aynı şekilde Kore’den de Türkiye’ye gelen öğrenciler var. Türkiye’de bazı üniversitelerimizde Kore dili, edebiyatı, tarihi öğretiliyor. Burada da bazı üniversitelerde Türkçe öğretiliyor. Bütün bunlar, mesafeyi anlamsız hale getirecek kadar iki ülkeyi birbirine bağlayacaktır. Buna emeği geçen çoktur. Ama esas emeği geçenler, bir kez daha tekrarlıyorum, gazilerimizdir. Onlarla her zaman gurur duyuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda, vatandaşlarımıza Türkiye ile Kore arasında güçlü bir köprü vazifesi kurmaya devam etmeleri ve mutlu olmaları çağrısında bulundu.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı