KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Güney Kore'de

14.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Güney Kore'de



Güney Kore resmî ziyareti çerçevesinde Hyundai başkanıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Türk askerlerinin de katıldığı Kore Savaşı’nı anlatan Savaş Müzesi’ni gezdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî ziyaret için Güney Kore’de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Gül’ü, Seul Askerî Havaalanı’nda Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Chin Kal-Soo ve Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Erdoğan İşcan karşıladı. 

Resmî Karşılama Savaş Müzesi Ziyareti

 

Programı çerçevesinde, Güney Kore’de ülkenin önde gelen otomobil üreticisi Hyundai Başkanı Chung Mong-Koo ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, görüşmenin ardından Türk askerlerinin de katıldığı Kore Savaşı’nı anlatan Savaş Müzesi’ni gezdi ve şehit düşen Türk askerlerinin adının yazılı olduğu panoya çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu. 

Ziyaretinin anısına müzenin girişinde bulunan gongu 3 kez çalan Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, Güney Korelilerin yaşam tarzını anlatan Ulusal Halk Müzesi’ni ziyaret etti.

 

Kore Cumhuriyeti 

Başkent: Seul.  

Nüfus: 48 milyon 600 bin.

Coğrafi Durum: Kore Cumhuriyeti, Kore Yarımadası’nın yüzde 45’ini kapsamakta (99,700 km²) ve yarımadanın güney bölümünde yer almaktadır.

Ekonomik ve Siyasi Yapı: Kişi başına düşen millî geliri 28 bin ABD Doları olan Kore Cumhuriyeti; Asya’nın dördüncü, dünyanın 15. büyük ekonomisine sahiptir. Ülke, başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Devlet başkanı beş yıllık bir dönem için halk tarafından seçilmektedir.

 

Kısa Tarihçe  

Kore Yarımadası’nda yapılan arkeolojik çalışmalar, bölgenin ilk çağlardan bu yana meskûn olduğunu göstermektedir. Kore’de ilk devlet MÖ 2333 yılında Çosun halkının lideri Tangun tarafından kurulmuştur. Tarih boyunca çeşitli hanedanlıklar tarafından yönetilen Kore, bu süre içinde de bölgenin iki büyük devleti olan Çin ve Japonya’nın nüfuz mücadelelerine sahne olmuştur. 1904–1905 Rus-Japon savaşını Japonların kazanmasını takiben Kore bu ülkenin etkisi altına girmiş, 1910 yılında da Japonya tarafından ilhak edilmiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın Japonya’nın yenilgisiyle sona ermesiyle birlikte 35 yıl süren işgal dönemi biten Kore’de 1948 yılında yapılan seçimler sonucu Kore Cumhuriyeti kurulmuş, 38. paralelin kuzeyinde SSCB denetimi altındaki bölgede de Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ilan edilmiştir.  

Kuzey Kore’nin 25 Haziran 1950’de Güney’e saldırmasıyla Kore Savaşı başlamış, SSCB’nin desteğinin yanı sıra ÇHC de Kuzey Kore’ye destek verirken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 devlet BM kararları doğrultusunda Kore Cumhuriyeti’nin yanında yer almıştır. Üç yıl süren savaş 1953’de Panmunjom’da imzalanan Ateşkes Anlaşması’yla sona ermiştir. Söz konusu Ateşkes Anlaşması halen yürürlüktedir.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı