KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye'nin Vizyonu: "Doğu Akdeniz'de Büyük İş Birliği"

13.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Kayseri İli Yardım Derneği’nin toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin KKTC’ye tam desteğini vurgulayarak, Türkiye’nin vizyonunun Doğu Akdeniz’in büyük bir iş birliği alanı haline gelmesi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri İli Yardım Derneği İstanbul Şubesi’nin düzenlediği 4. Geleneksel Kayserililer Toplantısı’na KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte katıldı.

 

 

DÜNYANIN HER YERİNDE BİR KAYSERİLİ

Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri’nin kendini aşmış bir şehir olduğunu kaydederek, Kayseri deyince akla hayırseverlerin geldiğini ve Kayserililerin hayır yapmak için birbirleriyle yarıştıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri’nin ticaretteki başarısının da dünyaca bilindiğini ve dünyada nereye gitse mutlaka Kayserili bir hemşehrisi ile karşılaştığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, KKTC’nin, Kıbrıs sorununu müzakerelerle çözmesinin Türkiye’nin de beklentisi olduğunu, ama bunu Türkiye dile getirmeden KKTC’nin kendisinin yaptığını söyledi.

“KKTC’DE İŞLEYEN BİR DEMOKRASİ VAR”

KKTC’de işleyen bir demokrasi ve çoğulcu partiler bulunduğunu, seçimlerin yapıldığını ve kazanamayanların yerini kazananlara devrettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kazanan da kazanamayan da bu işten büyük şeref elde ediyor. KKTC, bir şey ile kendisini ispatlamıştır; demokrasinin orada düzgün bir şekilde işlediğini dünyaya göstermiştir. Son seçimlerde bunu gösterdiniz. Bundan sonra rasyonel politikalarınızla bunu gösteriyorsunuz.”

“TÜRKİYE, KKTC’NİN HER ZAMAN YANINDA”

Cumhurbaşkanı Gül, dünya kamuoyunun Kıbrıs’ta son seçimlere kadar aleyhte bir propaganda yürüttüğüne dikkat çekerek, “Dünya kamuoyunda ‘Türkler her şeye hayır der, dinlemeden hayır der, oturup konuşmazlar’ şeklinde bir yaklaşım vardı. Bu yaklaşım, son seçimlerde kırılmış oldu. Arzumuz şu ki Akdeniz’de KKTC ve Rum yönetimi sorunlarını konuşarak çözsün, gerçekçi bir şekilde çözsünler. Sorunlar, adanın gerçeklerini dikkate alarak çözülsün ve ‘çözüldü’ denildikten sonra bir daha problemle karşılaşılmasın. Ondan sonra küçük bir adada birçok ortak projeler, ortak enerji projeleri, su projeleri, yeri gelir ortak havaalanları olur. Bu daha da genişler. Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’ın tamamı, Doğu Akdeniz de çok büyük bir iş birliği alanı haline gelir. Türkiye’nin vizyonu bu aslında. Bunu herkes giderek anlayacaktır. Derviş Eroğlu’nun son adımlarıyla bunun daha da iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak KKTC’nin her zaman yanındayız ve arkasındayız. Oradaki kardeşlerimizin refahı ve güvenliği bizim için birinci önceliktir. Ayrıca bu müzakere süreci içerisinde de müzakereyi yürüten sizsiniz. Bizler sizlere destek veriyoruz” dedi.

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “KKTC’NİN HAKLARINI TESCİL ETMEK İÇİN UĞRAŞIYORUZ”

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’da yaptığı konuşmada, dedesinin Kayserili olduğunu ifade ederek, “Ben de Kıbrıslı bir hemşehrinizim. Kayseri’den gelen büyük dedem, dedeme Derviş ismini koymuş. Babam da bana Derviş ismini koymuş” dedi.

Kıbrıs müzakerelerini sabırla yürüttüklerini ve KKTC’nin haklarını tescil etmek için uğraştıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Haziran’ın 15’inde müzakereler yeniden başlayacak. Halkımızın mutluluğu, huzuru, güveni, refahı için çalışıyoruz” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı