KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün İkili Görüşmeleri

08.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül'ün İkili Görüşmeleri

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi nedeniyle konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

ÇİN HALK CUMHURİYETİ DEVLET KONSEYİ ÜYESİ’NDEN İSRAİL’E KINAMA

Çırağan Sarayı’nda, ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Üyesi Dai Bingguo ve beraberindeki heyeti kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, THY’nin Çin’e düzenlediği sefer sayılarındaki artışa ve BM Güvenlik Konseyi Başkanlık açıklamasına verilen desteğe teşekkür etti. Konsey Üyesi Bingguo de geçtiğimiz sene Cumhurbaşkanı Gül’ün Çin’e gerçekleştirdiği ziyaretin çok başarılı olduğunu ve ayrıca son olaylardan dolayı İsrail’i kınadıklarını ifade etti. Türkiye’ye dördüncü gelişi olduğunu belirten Konsey Üyesi Bingguo, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin Çin’de ilgiyle izlendiğini ifade etti. Türkiye’nin uluslararası ağırlığını artırdığını ve dünya meselelerinde önemli rol oynadığını söyleyen Konsey Üyesi Bingguo, G-20 platformunda Türkiye ile güçlü iş birliği arzuladıklarını belirtti ve Cumhurbaşkanı Gül’ün ülkesi ile ilişkilere verdiği önemin Çin’de bilindiğini sözlerine ekledi.

 

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI’NDAN CUMHURBAŞKANI GÜL’E DAVET

Daha sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovic ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin denizden komşu olduğunu ifade ederek, Karadeniz’in güvenliğinin ve savunma sanayisinde iş birliğinin önemini vurguladı. Türk müteahhitlere sağlanan kolaylık için Cumhurbaşkanı Yanukovic’e teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, enerji alanında da iş birliği potansiyeli olduğunu sözlerine ekledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukovic de Cumhurbaşkanı Gül’ü ülkesine davet ederken, Cumhurbaşkanı Gül bu daveti kabul ettiğini ifade etti.

 

RUSYA BAŞBAKANI PUTİN: “RUSYA TÜRKİYE’Yİ YENİDEN KEŞFETTİ”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukovic ile görüşmesinin ardından Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ve beraberindeki heyeti kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz yıl Rusya’ya yaptığı ziyaretle iki ülke ilişkilerinin yeni ve çok boyutlu bir seviyeye taşındığını belirtti. Türk müteahhitlere ve iş adamlarına gösterilen güvene teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, kırk milyar dolar olan ticaret hacminin yüz milyar dolara çıkarılması hedefine vurgu yaptı. Turizm ve kültür konularında ilişkilerin gelişmesinin önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, karşılıklı kültür merkezi hatta üniversite açılabileceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Başbakanı Putin ise kabulde, son yıllarda Rusya’nın Türkiye’yi yeniden keşfettiğini, Rus halkının Türkiye’ye bakış açısının değiştiğini belirtti. Rusya Başbakanı Putin ayrıca bütün bu gelişmelerin ticaretteki yüz milyar dolar hedefi için temel teşkil edeceğini söyledi. Bölgedeki gelişmelerin değerlendirildiği kabulde ayrıca iki ülkenin çıkarlarının ortak olduğu ifade edildi.

 

Cumhurbaşkanı Gül, son olarak Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov ile kısa bir süre görüştü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı