KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

CICA Zirvesi Öncesi Cumhurbaşkanı Gül'ün İkili Görüşmeleri

07.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
CICA Zirvesi Öncesi Cumhurbaşkanı Gül'ün İkili Görüşmeleri

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi nedeniyle konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

FİLİSTİN DEVLET BAŞKANI ABBAS

Cumhurbaşkanı Gül, bu kapsamda ilk görüşmesini Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirdi. Görüşme öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Filistin Dışişleri Bakanı Dr. Riyad El-Maliki tarafından Türkiye ve Filistin arasında ortak komite kurulmasına dair anlaşma imzalandı.

Görüşmede, İsrail tarafından Gazze Yardım Konvoyuna düzenlenen saldırıda meydana gelen can kayıpları nedeniyle taziyelerini sunan Devlet Başkanı Abbas, Türkiye’nin Filistin davasının çözümüne yönelik göstermiş olduğu üstün çaba ve çalışmalarına da teşekkür etti. Filistin’in acılarını bu sayede tüm dünyanın duyduğunu belirten Abbas, sadece Gazze’de değil Batı Şeria’da da İsrail kısıtlamalarının devam ettiğini belirtti.

Mahmud Abbas Türk gemisi Mavi Marmara’ya yapılan saldırının hem uluslararası sularda meydana gelmesi hem de sivillerin öldürülmesi açısından çifte suç teşkil ettiği vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül de görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin kuracağı soruşturma komisyonunun önemli olduğunu belitti ve BM İnsan Hakları Konseyi’nin veri toplama komisyonu göndermesinin de önemli olduğunu belirtti.

“Ulusal bütünlüğü sağlarsanız çok büyük bir hamle olur” diyen Cumhurbaşkanı Gül’e, Mahmud Abbas da bu görüşü teyiden İsrail’e verilecek en iyi cevabın ulusal bütünlüğün sağlanması olduğunu ifade etti.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşmede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Enerji ve Sanayi Bakanı Natig Haydar Aliyev de hazır bulundu.

Görüşmede, İsrail’in Mavi Marmara’ya yaptığı saldırı sonucu hayatını kaybedenler sebebiyle taziyelerin dile getiren Cumhurbaşkanı Aliyev, bu saldırıdan büyük bir rahatsızlık duyduklarını ve günahsız insanların öldürülmesini kınadıklarını belirtti. “Uluslararası her konuda Kardeş Türkiye’yi destekliyoruz” diyen Aliyev, doğal gaz anlaşması hakkında bilgi verirken, uzun yıllar hem Türkiye hem Avrupa için güvenilir tedarikçi olacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül de görüşmede, doğal gaz anlaşmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Nahçıvan’da düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 9. Zirvesi’nde kurulan Türk Konseyi hakkındaki gelişmelerin de paylaşıldığı görüşmede ayrıca, ikili ve bölgesel meselelerle Kırgızistan’daki son durum ele alındı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ayrıca, Cumhurbaşkanı Gül’ü ülkesine davet etti.

SURİYE CUMHURBAŞKANI ESED

Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in ardından Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esed ile görüştü. Görüşmede, İsrail’in saldırısını kınayan Esed, “Kardeş Türkiye”nin her zaman yanında olduklarını ifade etti. Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerene tek tek başsağlığı dileklerini ileten Esed, bu olayın akabinde Arap Birliği’ni harekete geçirdiklerini de sözlerine ekledi. Filistin’de ulusal uzlaşma sağlanmasının önemini vurgulayan her iki cumhurbaşkanı ayrıca, Türkiye-Suriye ilişkilerinin geldiği düzeyden duyulan memnuniyeti de ifade ettiler.

BM 64. GENEL KURULU BAŞKANI ALİ TREKİ

Görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Gül’e, BM Genel Kurulu çalışmaları, Güvenlik Konseyi ve BM reformu hakkında bilgi sunan Ali Treki, ayrıca BM’de, 8 Temmuz’da Filistin konusunda bir toplantı yapılacağını belirtti. Türkiye’ye Gazze konusunda tam destek verdiğini söyleyen Treki, Cumhurbaşkanı Gül’ü “Bin Yıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi”ne davet etti. Cumhurbaşkanı Gül de zirveye memnuniyetle katılacağını bildirdi.

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI NAZARBAYEV

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüşmesinde CICA’nın Kazakistan’ın eseri olduğunu ve 22 üyeye ulaşıldığını belirterek, geçtiğimiz günlerde Kazakistan’a gerçekleştirdiği ziyarette kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti. Son ziyarette, bir yıla sığacak iş bağlantısı yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile Türk Konseyi çalışmaları hakkında da görüş alışverişinde bulundu.

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan doğal gaz anlaşmasını tebrik eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ile iki ülke arasındaki enerji iş birliği ve Samsun-Ceyhan boru hattı konularını ele aldı.

AFGANİSTAN CUMHURBAŞKANI KARZAİ

Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde, son ABD seyahati hakkında bilgi aktaran Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, Türkiye’nin Afganistan’a yardımlarından dolayı teşekkür etti ve Üçlü Zirve sürecinin devamını istediklerini belirtti.

İRAN CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD

Nükleer programın ve Irak başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin ele alındığı İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmede Cumhurbaşkanı Gül, diplomasiye fırsat tanınması ve zor konuların bu yolla çözülebileceğinin ispatlanması gerektiğini belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı