KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Çorum: Sanayi ve Turizm Potansiyeliyle Büyüyen Şehir

04.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Çorum’u ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, dünyaya sanayi ürünü ihracatı yapan ve Anadolu’daki ilk yerleşim alanlarından birisi olan kentin heyecanını ve hamlelerini herkesin görmesini istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Çorum’a gitti. Çorum’un Boğazkale ilçesine giderken yolda vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılanan ve Sungurlu Taşköprü’de toplanan vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Çorum ve çevresinin tarihin en eski uygarlıklarına ev sahipliği yaptığını, yer altı ve yer üstü zenginliklerine sahip olduğunu, buraları gün ışığına çıkarmak ve tanıtmak gerektiğini söyledi.

 

   

 

Cumhurbaşkanı Gül, halka elbirliği içerisinde çalışmaları çağrısında bulunarak, başta hükümet olmak üzere bütün devlet görevlilerinin sorunları çözmek, halka hizmet etmek ve daha güzel yarınlar için çalıştığını vurguladı.

Daha sonra Boğazkale İlçesi Yazılıkaya ören yerinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül, ören yerini gezen bir grup ilköğretim öğrencisiyle sohbet etti ve fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Gül ardından, ören yerlerinde çeşitli incelemelerde bulundu.

 

 

“ÇORUM’A DEMİRYOLU KONUSUNUN GÜNDEME ALINMASI TALİMATINI VERDİM”

Cumhurbaşkanı Gül, Çorum Valiliği’ni ziyareti sırasında ise gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun Çorum’un demiryolu beklentisini dile getirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Çorumlular bana geldiğinde zaten bu arzularını söylediler. Ben de Ulaştırma bakanlığına talimat verdim, ‘bununla ilgili çalışmaları, incelemelerin yapın” diye. Biliyorsunuz, demiryolu bir bina yapmak gibi değil, bununla ilgili çalışmalar yapılacak, fizibilite raporları hazırlanacak, gündeme alınacak. Ama ‘bunu gündeme alın’ dedim zaten, gelmeden önce bu talimatı verdim. Bunun burada büyük bir arzu ve istek olduğunu biliyorum. Sanayi açısından da tabii ki denizlere bağlanma, limanlara bağlanma, demiryoluyla önemlidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Çorum Valiliği’ni ziyaretinin ardından kentin önde gelenleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe, bazı iş adamları ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Yemeğin ardından garnizonu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra halka hitap etti. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı olduktan sonra bütün illeri bir vesileyle ziyaret ettiğini ve halkla beraber olduğunu hatırlatarak, bu çerçevede Çorum’da bulunduğunu ve yarın da Yozgat’ı ziyaret edeceğini aktardı.

 

 

Çorum’a gelişinde yol üzerindeki ilçeleri ziyaret ederek, vatandaşlarla kucaklaştığını, Çorum’un tarihî yerlerinde incelemelerde bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, burada bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti ve vatandaşlara gösterdikleri yoğun sevgi için de teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül, Çorum’u geçmişte de ziyaret ettiğini, bu seferki gelişinde şehri çok daha gelişmiş ve güzelleşmiş olarak gördüğünü belirterek, Çorum’un geleceğinin çok parlak olduğunu söyledi. Çorum’un gelişmesinden duyduğu memnuniyeti de ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, emeği geçen herkesi tebrik ettiğini söyledi.

Konuşmasının sonunda, geleceğin çok daha iyi olması için herkesin çok çalışması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Çorum’un da çok çalışkan bir il olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Çorum Belediyesi’ni ziyaret etti.

Daha sonra Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nü ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, ardından Uğur Makina ve Yetsan Oto Radyatör fabrikalarında incelemelerde bulundu.

 

 

“ÇORUM’UN HEYECANINI VE HAMLELERİNİ HERKES GÖRMELİ”

Akşam yemeğinde ise iş adamları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Çorum’un önde gelenleri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Gül, sabah gerçekleştirdiği ören yeri ziyaretleriyle bölgenin zenginliklerine dikkat çekmeyi amaçladığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında dünyaya sanayi ürünü ihracatı yapan ve Anadolu’da küçük bir şehir olan Çorum’un heyecanını, hamlelerini herkesin görmesini istediğini aktardı. İlerleme ve gelişme için bir taraftan devlet, bir taraftan da özel teşebbüsün çok çalışması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, devletin üzerine düşen görevleri artık yeniden değerlendirdiğini, üretim yapılabilecek ortamı oluşturduğunu ve üretim için müteşebbislerin harekete geçtiğini belirtti.

Çorum’a gelirken yolları ve çevredeki gelişmeyi görmek için özellikle karayolunu tercih ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Çok büyük ilerlemelerin olduğunu gördüm” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Çorum’da ileri gelenler arasında gördüğü dayanışmadan da ayrıca memnuniyet duyduğunu aktararak, bu dayanışmanın bundan sonra da devam edeceğinden emin olduğunu belirtti. Çorumluların şehirlerini sahiplenmesini ve el birliği içinde çalışarak ileriye taşımasını isteyen Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin kentin göstereceği gelişmede lokomotif rol oynayacağını kaydetti.

Geceyi Çorum’da geçiren Cumhurbaşkanı Gül, sabah karayoluyla Yozgat’a geçti.

 

ÇORUM


Yüzölçümü: 12.792 km2
Nüfusu: 540.704 Kişi
İlçe-Belde-Köy Sayısı: 14 İlçe - 24 Belde - 727 Köy.
Okur-Yazar Oranı: Yüzde 98
Yeraltı Kaynakları: Kireç Taşı, Manganez, Antimuan, Linyit, Jeotermal.

 

İLİN TARİHÇESİ


İç Anadolu’yu Karadeniz’e, Doğu Anadolu’yu Batı’ya bağlayan yol güzergâhında bulunan Çorum; çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış, değişik kültür ürünlerini ve tarihî mirası bünyesinde barındıran bir şehrimizdir.
Bölgede çeşitli uygarlıklara ait kalıntılar bitişik veya üst üste bulunmaktadır. Anadolu’da ilk organize devleti kuran Hititlerin başkenti Hattuşaş, Çorum sınırları içerisindedir. UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine alınan Hattuşaş, bu bakımdan Türkiye’nin 9 değerinden biridir.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı