KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye Bu Saldırıyı Asla Affetmeyecek"

03.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Çorum Valiliği’ni ziyareti sırasında İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısına ilişkin soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-İsrail ilişkilerinin hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağını belirtti.

 

“İSRAİL TARİHİN EN ÖNEMLİ HATALARINDAN BİRİSİNİ YAPTI”

Çorum Valiliği’nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, ardından basın mensuplarının, İsrail’in, Gazze’ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısına ilişkin sorularını cevaplandırdı. “Dünya’da İsrail’e yönelik tepkileri yeterli buluyor musunuz?” sorusuna cevaben, olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aslında hepsi şehittir onların. Çünkü güzel bir amaçla, insanlara yardım amacıyla, çok ulvi insanlık duygusuyla, ellerinde silah olmayan, başka bir insana zarar verecek herhangi bir şey taşımayan, tam tersine başka insanlara fayda getirecek, ilaç, gıda taşıyan insanlardır. Ama maalesef İsrail tarihin en önemli hatalarından birisini yaptı. Bu yanlışın ne büyük bir yanlış olduğunu ileride çok daha fazla anlayacaklardır. Şüphesiz ki Türkiye kendi vatandaşlarına ve kendi gemisine karşı uluslararası sularda yapılan böyle bir saldırıyı asla affetmeyecektir. Soğukkanlı bir şekilde bunun gereğini muhakkak yapacaktır. Zaten bununla ilgili devlet kademelerinde gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Ama şunu bir kez daha ifade etmek isterim ki: İsrail en büyük yanlışlardan, en büyük hatalardan birini, çok pişman olacağı bir yanlışı yapmıştır. Bunu giderek daha çok anlayacaktır ve bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Şüphesiz ki, dünyada bunun çok büyük yankıları olmuştur, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oy birliği ile bu işin kınanması ve bununla ilgili bağımsız bir komisyonun kurulması, bu çok önemlidir. Bu komisyon kesinlikle bağımsız bir komisyon olacaktır, bu komisyon asla İsrail makamlarının kurduğu bir komisyon olmayacaktır. Böyle bir komisyonu kabul etmemiz mümkün değildir zaten. Bunu bütün dünya kamuoyu ve ilgililer, herkes biliyor. Bütün dünya ayağa kalkmıştır ve kendilerinin insanlığa karşı nasıl bir suç işlediklerini bütün dünya kamuoyuna bir kez daha kendi elleriyle deşifre etmişlerdir. O açıdan bunun nasıl büyük bir hata olduğunu ileride çok daha iyi anlayacaklar diyorum. Bütün vatandaşlarımızı geri getirdik, bunları parça parça getirmeyi hiçbir zaman kabul etmedik, o bakımdan bu da çok önemli. Bu olay çok önemli bir olaydır, takip edilecektir. Unutulacak, unutturulacak ve üstü kapatılacak bir konu değildir bu.”

“TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ HİÇBİR ZAMAN ESKİSİ GİBİ OLMAZ”

Cumhurbaşkanı Gül, olayın ardından Türkiye-İsrail ilişkilerinin nasıl olacağına ilişkin bir soruya da, “Bu saatten sonra Türkiye-İsrail ilişkileri hiçbir zaman eskisi gibi olmaz. İsrail yaptığı hatayı anlar, bunu çok açık bir şekilde, kabul edilebilir bir şekilde giderirse, ancak o zaman belki telafi edilebilir. Ama hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağı da artık ortadadır. O bakımdan İsrail ileride anlayacaktır yaptığı hatanın, yaptığı işin ve kendisine maliyetinin ne olduğunu. Onun için ben burada sadece söz veyahut da arkadan konuşmak istemem. Ama bunun unutulmayacağını ve bunun giderilemeyecek derin bir iz bıraktığını, sadece bunu söylemek isterim. Bundan sonra ne olacağını zaten herkes takip edecektir.”

“BU MESELE, İSRAİL İLE BÜTÜN İNSANLIĞIN MESELESİDİR”

“Zaman zaman yaptığınız açıklamalarda, Orta Doğu’daki barış sürecinin dünyadaki genel barış atmosferi için kilit rol oynadığını söylersiniz. Aynı zamanda bu son yaşanan olayların Türkiye-İsrail ilişkileri özelinin dışında Orta Doğu’daki genel barış sürecini etkileyeceği gibi değerlendirmeler var. Ayrıca Türkiye’nin arabuluculuk rolünün artık sona erdiği şeklinde değerlendirmeler de yapılıyor. Nasıl görüyorsunuz gelecek açısından Orta Doğu barış sürecini ve Türkiye’nin arabuluculuk konusunda bir değişiklik söz konusu olabilir mi?” sorusuna cevaben de Cumhurbaşkanı Gül, meselenin Türkiye-İsrail meselesi olmadığına işaret ederek, “Bu mesele, İsrail ile dünya ve İsrail ile insanlık arasındaki meseledir. Önce bunun çerçevesinin iyi oturtulması gerekir. Dünyanın bunu böyle görmesi gerekir. Türkiye-İsrail boyutu, bir Türk gemisinin vurulması ve Türk vatandaşlarının öldürülmesiyle bu tabii ki ayrı bir mesele olmuştur. Ama İsrail’in davranışları ve İsrail’in politikaları ne İsrail-Filistin meselesi, ne İsrail-Arap meselesi, ne İsrail-Türkiye meselesi, İsrail ile bütün insanlığın meselesidir. Bu bakımdan İsrail aslında kendi geleceğiyle ilgili çok yanlış işler yapmaktadır. İsrail’deki hükümet kendi halkına yük olmaya başlamıştır. Yaptıkları politikalar kendi geleceklerini hep karartmaktadır. Bu söylediğim laflar aslında anlayan için çok önemli laflardır. Ben demin de söylediğim gibi, uzaktan konuşarak, herhangi bir şekilde hamaset yapmıyorum. Bu söylediğim lafların bütün İsrailliler tarafından ve bu konuyla ilgilenen herkes tarafından, başta ABD’deki yetkililer tarafından, çok iyi değerlendirilmesi gerekir.”

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı