KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Çorum'u Yenilenmiş Gördüm"

03.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Çorum Valiliği’nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Çorum’un kendisini etkilediğini belirterek, şehrin bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çorum’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çorum Valiliği’ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

 

 

Cumhurbaşkanı Gül valilikte yaptığı açıklamada, Anadolu’daki ilk yerleşim alanlarından birisi olan, Hitit medeniyetinin kurulduğu Çorum’da çeşitli ören alanlarında incelemelerde bulunduğunu belirterek, buraların bilinmesi ve bütün insanlığa tanıtılması amacıyla Çorum’u ziyaret ettiğini belirtti.

Açıklamasında, “Çorum, bugün de Anadolu’da pek çok özelliği olan bir ildir. Çorum’u gerçekten yenilenmiş gördüm, çok etkilendim. Daha önce defalarca geldim. Gayet güzel, her taraf temiz. Şehrin girişi, çevresi beni çok etkiledi. O bakımdan emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Çorum’un sadece devletten hizmet beklemediğini, müteşebbis iş adamları ile Çorum’un çalışkan insanlarının da devletin verdiğinin üzerine katkılarda bulunduğunu ve bu bakımdan da Türkiye’nin birçok iline örnek olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, şehirdeki bu tür çalışmaları daha çok teşvik etmek için toplantılara katılacağını vurguladı.

“ÇORUM’A DEMİRYOLU KONUSUNUN GÜNDEME ALINMASI TALİMATINI VERDİM”

Bir basın mensubunun Çorum’un demiryolu beklentisini dile getirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Çorumlular bana geldiğinde zaten bu arzularını söylediler. Ben de Ulaştırma bakanlığına talimat verdim, ‘bununla ilgili çalışmaları, incelemelerin yapın” diye. Biliyorsunuz, demiryolu bir bina yapmak gibi değil, bununla ilgili çalışmalar yapılacak, fizibilite raporları hazırlanacak, gündeme alınacak. Ama ‘bunu gündeme alın’ dedim zaten, gelmeden önce bu talimatı verdim. Bunun burada büyük bir arzu ve istek olduğunu biliyorum. Sanayi açısından da tabii ki denizlere bağlanma, limanlara bağlanma, demiryoluyla önemlidir” dedi.

ÇORUM

Yüzölçümü: 12.792 km2
Nüfusu: 540.704 Kişi
İlçe-Belde-Köy Sayısı: 14 İlçe - 24 Belde - 727 Köy.
Okur-Yazar Oranı: Yüzde 98
Yeraltı Kaynakları: Kireç Taşı, Manganez, Antimuan, Linyit, Jeotermal.

İLİN TARİHÇESİ

İç Anadolu’yu Karadeniz’e, Doğu Anadolu’yu Batı’ya bağlayan yol güzergâhında bulunan Çorum; çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış, değişik kültür ürünlerini ve tarihî mirası bünyesinde barındıran bir şehrimizdir.

Bölgede çeşitli uygarlıklara ait kalıntılar bitişik veya üst üste bulunmaktadır. Anadolu’da ilk organize devleti kuran Hititlerin başkenti Hattuşaş, Çorum sınırları içerisindedir. UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine alınan Hattuşaş, bu bakımdan Türkiye’nin 9 değerinden biridir.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı