KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Orta Asya'ya ve Türk Cumhuriyetlerine Çok Önem Veriyoruz"

23.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Orta Asya'ya ve Türk Cumhuriyetlerine Çok Önem Veriyoruz"

 

Kazakistan'ın Orta Asya'da yükselen büyük bir güç olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin her bakımdan mükemmel seviyede bulunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in davetlisi olarak resmî bir ziyarette bulunmak üzere Kazakistan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan’a hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basına yaptığı açıklamada, Orta Asya bölgesinin Türkiye için önemine dikkat çekerek, “Tarihî ve kültürel bağlarla bağlı olduğumuz Orta Asya bölgesine çok önem veriyoruz. Özellikle Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetler söz konusu olduğunda, bu ilgimiz ayrıca anlam kazanmaktadır” dedi.

TÜRK KONSEYİ

Cumhurbaşkanı olduktan sonra Türk Cumhuriyetleri ile çok yakın ilişki içinde olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, buralara çok sık ziyaretler gerçekleştirildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen sene de çok tarihî bir anlaşmayı Nahçivan’da imzalayarak Türk Konseyi’ni kurmuştuk. Tüm Türk Cumhuriyetleri arasında bir konsey oluşturmuştuk, uluslararası bir anlaşma şeklinde gerçekleşmişti. Bunun Parlamenter Asamblesi Genel Sekreterliği İstanbul’da olacak, birçok alt branşları olacak. Dolayısıyla bütün bu çalışmalarda Sayın Nazarbayev’in de çok büyük katkıları olmuştur”

Cumhurbaşkanlığı görevine seçildikten sonra Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in kendisini ziyaret ettiğini, kendisinin de Kazakistan’a bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bütün Türk Cumhuriyetleri cumhurbaşkanlarıyla her sene birkaç defa çeşitli vesilelerle karşılıklı ziyaretler gerçekleştirmek konusunda karar aldıklarını ve bunu da uyguladıklarını aktardı.

“KAZAKİSTAN ORTA ASYA’DA YÜKSELEN BÜYÜK BİR GÜÇ”

Kazakistan’ın Orta Asya’da yükselen büyük bir güç olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin de her bakımdan mükemmel seviyede bulunduğunu, ziyareti sırasında iki ülke ilişkilerini daha ileriye taşımak için çeşitli anlaşmaların imzalanacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Nazarbayev’in Türkiye’yi ziyareti sırasında stratejik ortaklık anlaşmasını imzalandığını belirterek, iki ülke ilişkilerinin her bakımdan mükemmel düzeyde bulunduğunu sözlerine ekledi. Kazakistan’ın AGİT’in dönem başkanlığını sürdürdüğünü, Asya’da Güvenlik ve İşbirliği Kuruluşu CİCA’nın başkanlığını da Kazakistan’ın yaptığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, CİCA’nın başkanlığını Türkiye’nin devralacağını söyledi.

ASTANA’NIN YÜZDE 70’İNİ TÜRK MÜTEAHHİTLERİ YAPTI

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaretin 2008 yılında 3 milyar dolara ulaştığını, Türk müteahhitlerin Kazakistan’da 11 milyar dolarlık proje gerçekleştirdiklerini, Astana’nın yüzde 70’e yakınını Türk müteahhitlerinin yaptığını aktardı. Bankacılık, petrol, gaz gibi pek çok sektörde Türk iş adamlarının faaliyet içerisine olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, eğitim alanında da bir çok ortak çalışmanın bulunduğunu; Kazakistan’da iki Türk üniversitesi ve 30’a yakın lise olduğunu belirtti.Cumhurbaşkanı Gül, bütün bunların Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin çok boyutlu olduğunu gösterdiğini aktardı.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN KAZAKİSTAN PROGRAMI

Açıklaması sırasında programı hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile birlikte bir Türk akademisinin açılışını yapacaklarını, TÜBİTAK ile Kazakistan İnovasyon Fonu arasında da bilimsel iş birliğine dönük bir anlaşmanın imzalanacağını ve Türk dünyası belediye başkanları ile ilgili bir toplantı yapılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Kazakistan ziyaretine bazı bakan, milletvekilleri ve belediye başkanları ile üst düzey resmî zevat ve çok sayıda iş adamı katılıyor.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı