KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Tarihî Ertuğrul Tekke Camii İbadete Açıldı

21.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

  

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Beşiktaş`taki tarihî Ertuğrul Tekke Camii’nin açılış törenine katıldı ve Cuma namazını bu camide kıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, caminin açılış töreninde yaptığı konuşmada, birkaç yıl önce ziyaret ettiği caminin adeta bir mezbelelik görünümünde olduğunu hatırlattı. Dışişleri bakanı olduğu dönemde ve cumhurbaşkanlığının ilk yıllarında bu caminin önünden birçok kez geçtiğini ve bir gün gezme fırsatı bulduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Buralar, tarif edilemeyecek kadar perişandı. Üst katlar tamamen açıktı. Kendi haline terk edilmişti ve çok hüzün verici, üzücü bir durumu vardı. Cami imamının kendi gayretleriyle temizlediği bir bahçe vardı ortada. Hayvanların gezdiği, kapısı, camı kırık bir haldeydi” dedi.

İSTANBUL`U YENİDEN İSTANBUL YAPAN ADIMLAR 

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt’ı arayarak, camiyi ele almalarını istediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, restorasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu güzel Ertuğrul Tekkesi atalarımızın yadigârı; bunu tekrar en güzel şekilde halkımızın hizmetine sunuyoruz. İstanbul topyekûn ayağa kalkıyor. Bir taraftan en modern köprüler, Boğaz`ın altından geçitler, büyük yollar yapılırken, bunlar olağan küçük projeler haline dönüşmüşken, diğer taraftan da tarih tekrar canlanıyor. İstanbul`un en büyük camileri, en büyük medreseleri, en büyük tarihî binaları, kütüphaneleri, hepsi tekrar ayağa kalkıyor. Uzun yıllardan sonra hepsi elden geçiyor. Hepsinin ömrü asırlar sürecek uzunluğa kavuşuyor. İstanbul`un Avrupa Kültür Başkenti olması buna vesile oldu. Başka tarihî eserler canlandırılıyor, Vakıflar Genel Müdürlüğü büyük projeleri gerçekleştiriyor” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bu tür adımların, İstanbul`u yeniden İstanbul yaptığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yanından geçerken utandığımız, mahcup olduğumuz ve ‘bu eser başka bir yerde olsa cam fanus içinde korunurdu, şu perişan hal nedir’ dediğimiz birçok eser, tekrar korunuyor ve canlandırılıyor.”  

 

“BARBAROS BULVARI’NDAKİ İKİ BİNA ÖYLE DURMAMALI”

Ertuğrul Tekke Camii`nin yakınında, restore edilmesi gereken iki binanın daha bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Barbaros Bulvarı`nda, parkın içinde iki ahşap bina var. Onların da öyle durmaması gerekir. Özel sektörünse sahipleri var. Artık bu tip eserler sıradan mülk değil. Onlar da bunu en kısa zamanda muhakkak modernleştirmeli. Güçleri yetmiyorsa, olabilir; bunu gücü yetecek olanlara devretmeleri gerekir. Bu, başka bir vakıf olur, Vakıflar Genel Müdürlüğü olur, İstanbul Vilayeti olur. Ama burada İstanbul`un en güzel caddesi üzerinde, Yıldız Parkı içinde, bu eski Saray

Mahallesi`nde öyle durmaması gerekir. Umarım sahipleri bu duyarlılığı göstereceklerdir. Sizler de onlara yardımcı olacaksınızdır.”

Daha sonra Ertuğrul Tekke Camii Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler cuma namazını Ertuğrul Tekke Camii’nde kıldı.

 

ERTUĞRUL TEKKE CAMİİ

Ertuğrul Tekke Camii, 1887–1888 tarihinde II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Cami-tekke niteliğinde olan bu yapının adı, Osmanlı hanedanının ceddi Ertuğrul Gazi’nin hatırasını canlandırmak arzusunun yanı sıra, II. Abdülhamid’in bu amaçla Domaniç yöresi Türkmenlerinden oluşturduğu Ertuğrul Alayı’nın ibadetine tahsis edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Cami-tevhidhane ve selamlığı barındıran esas yapının yanı sıra harem ve misafirhane bölümlerinden meydana gelen tekkenin, cami-tevhidhane bölümüne 1905’ten önce bir minare eklendiği tespit edilmektedir. Tekke yapılarının ve minarenin mimarı bilinmemektedir.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI

1960’lı yılların sonlarında çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan ana binaya 1969–1973 arasında kapsamlı bir restorasyon yapıldığı bilinmektedir. 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon kapsamına alınmıştır.

İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları 05.04.2010 tarihinde tamamlanmış ve cami bugün yeniden ibadete açılmıştır.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı