KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Aydın'da

14.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çeşitli temas ve incelemeler yapmak üzere Aydın’da bulunuyor.

İlk olarak Aydın Valiliği’ne gelen ve ardından belediye başkanlığı ve garnizon komutanlığını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, öğle yemeğinde ilin önde gelenleri, iş adamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluştu. Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin açılışını takiben, Çakırbeyli Köyü ve Menderes Çiftliği’ni de gezen Cumhurbaşkanı Gül, Gürmat Aydın Germencik Jeotermal Santrali’ndeki incelemelerinin ardından İstanbul’a geçti.

 

 

AYDIN

Yüzölçümü: 8.007 km2
Nüfusu: 979 bin 155
İlçe-Belde-Köy Sayısı: 17 ilçe, 53 belde, 489 köy bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Zeytin, İncir, Kestane, Pamuk, Büyük Menderes Nehri ve Ovası, Kuşadası, Didim, Karacasu-Afrodisias ve Apollon Tapınağı.
Okur-Yazar Oranı: Yüzde 92
Sosyo Ekonomik Gelişmişlik: Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması’na göre Aydın ili 22. sıradadır.
Ülke Ekonomisi İçinde Payı: Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ilin ülke ekonomisindeki GSMH payı yüzde 1,4’tür.
Başlıca Mamuller: İşlenmiş zeytin, zeytinyağı, konserve, işlenmiş incir, pamuklu dokuma, tarım makineleri, zeytinyağı makineleri, otomotiv yan sanayi ürünleri, beyaz eşya ürünleri, feldispat (endüstriyel ham madde), kuvars, mermer ve şişelenmiş içme suları.
Eğitim: 1992 yılında kurulan Adnan Menderes Üniversitesi’nde 7 fakülte, 3 enstitü, 6 yüksekokul ve 14 meslek yüksekokulu bulunmakta; 1157 akademik personel tarafından 24 bin 427 öğrenciye eğitim verilmektedir.

 

İLİN TARİHÇESİ

Büyük Menderes Irmağı’nın suladığı bereketli ovalar üzerine kurulmuş olan Aydın, Türkiye’de turizmin ilk başladığı illerden birisidir. Orta ve batı kesiminde verimli ovalar bulunan, kuzey ve güneyi dağlar ile çevrili Büyük Menderes Havzası üzerinde kuruludur. Tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş; antik çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nisa, Prien, Magnesia gibi önde gelen sayısız bilgin ve bilge kişilerini yetiştirmiştir. Tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeliyle Ege Bölgesi ve Türkiye’nin hızla gelişen illerinden biri durumundadır.

Aydın, ismini Aydınoğlu beyliğinden almıştır. Kurtuluş savaşı yıllarında millî kuvvetler ve efelerin öncülüğünde gerçekleştirilen kahramanca mücadeleler sonucunda, 7 Eylül 1922 yılında Yunan işgalinden kurtarılmıştır.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı