KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Orta Doğuda Kalıcı Barış Sağlanmalı"

08.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Orta Doğuda Kalıcı Barış Sağlanmalı"

 

Cumhurbaşkanı Esed ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Orta Doğuda savaşarak neticeye ulaşılamayacağını ve bütün dünyanın önceliğinin Orta Doğuda barışın tesisi olması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı
Gül'ün Basın Açıklaması

Esad'ın Basın Açıklaması

Soru - Cevap

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esed ile düzenledikleri ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

“İsrail öyle görünüyor ki savaş tamtamları çalmaktadır. Bunu nasıl yorumluyorsunuz, gerçekten bir savaş gelmekte midir” şeklindeki soruya Cumhurbaşkanı Gül, “Savaş sözünü, hiç duymak istemeyiz açıkçası. Bu, bölgenin artık kaldırabileceği bir yük değildir. Zaten Gazze’de iki sene önce olanlar bardağı taşırmıştır. Dünyada artık hiç kimse de bunlara sempatik bakmaz ve duyarsız kalamaz. Herkesin de ona göre politikalarını tespit etmesi, ayağını denk alması gerekir.”

Cumhurbaşkanı Esed de aynı soruya, Cumhurbaşkanı Gül’ün verdiği cevaba katıldığını belirterek, savaşı kimsenin istemediğini, savaşın olmaması için Türkiye ile çaba harcadıkları cevabını verdi.

“DİYALOGLA NETİCEYE ULAŞILIR”

Bir basın mensubunun, Türkiye’nin Suriye ile İsrail arasında ara buluculuk konusunda yeniden nasıl bir görev üstlenebileceğini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Şu bir gerçektir, savaşarak neticeye ulaşılamıyor. Diplomasi ile konuşarak, diyalogla neticeye ulaşılıyor. Orta Doğu’daki barış süreci meselesi, sadece Orta Doğu bölgesinin değil, İkinci Dünya Harbi’nden sonra dünyanın en önemli meselesidir. Bu problem öyledir ki dünyanın çok uzak yerlerindeki birçok başka olaylara kaynaklık etmekte. Bunun için bütün dünyanın önceliği Orta Doğu’da barışın tesisi olmalıdır. Önce tabii ki İsrail ve Filistinliler arasında Filistin Devleti’nin kendi toprakları üzerinde yaşayabileceği bir devletin kurulması, İsrail ile barış içerisinde yan yana yaşanabileceği bir ortam olması. Bu yetmiyor, İsrail-Suriye ayağı ve İsrail-Lübnan ayağının da mutlaka çözülmesi, kalıcı barışın sağlanması gerekmektedir” yanıtını verdi.

“ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KÂRDIR”

Suriye tarafının görüşmelere kalınan yerden başlamaya hazır olduklarını belirttiğini işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu konuda ülkemize gösterdikleri güven ve itimat için teşekkür ediyorum. Açıkçası İsrail tarafından bir ses duymadık. Onların bileceği bir şey bu. Zararın neresinden dönülürse kârdır. Eninde sonunda adil yaşanabilir bir neticeye ulaşılacaktır, ama daha çok kan ve gözyaşı dökülmeden gerçekleşirse bu herkesi memnun edecektir. Bu bakımdan bugün cesur hareket etmek gerekir. Umarım bu konuda girişimler ve çalışmalar başlar” diye konuştu.

“KUDÜS, TÜM MÜSLÜMANLARI İLGİLENDİREN BİR KONUDUR”

Bir başka soru üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, Kudüs’ün sadece bir Filistin meselesi olmadığını belirterek, “Kudüs, bütün Müslümanları ilgilendiren bir konudur. Bu bağlamda son dönemlerde oradaki tekrar yapılaşmayı, yıkılan evleri, tarihî dokunun bozulmasını çok tehlikeli bir gidişat olarak görüyoruz. Birden bire olayların kontrol edilemez hale gelmesinin çok önemli bir nokta olduğunu, bunun herhangi bir coğrafyada herhangi bir değişiklik veya herhangi bir ev yapma, inşaat yapma olmadığını görüyoruz. Bununla ilgili çok hassasız” dedi.

SURİYE CUMHURBAŞKANI: “NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇIL AMAÇLA KULLANILMASI BİR HAKTIR”

Bir soru üzerine İran’ın nükleer meselesinde Türkiye’nin ara bulucu rolünü değerlendiren Esed, “Türkiye’nin önemli rolünü sürdürmesini isterim. Türkiye ile İran arasında bir güven oluşmuştur. Türkiye, bütün dünya ülkeleriyle iyi ilişkilere sahiptir. Ama herhangi bir girişimin temelinin olması gerekiyor. Kitle imha silahlarının önlenmesini biz imzalamışız. Nükleer enerjinin barışçıl amaçla kullanılması bir haktır” görüşünü dile getirdi. Bu konuda Batı ülkelerinin tavrını eleştiren Esed, “Kime güvenileceği kime güvenilmeyeceği hakkında kim bu devletlere hak verdi” ifadesini kullandı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı