KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Yunus Emre Diyarında Bir Gün

06.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, 21 yıl aradan sonra bir Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilen ilk tren seyahati olma özelliği taşıyan Eskişehir ziyaretinde, Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası açılış törenine katıldı.

Yüksek Hızlı Tren
ile Seyahat
Yunus Emre'yi
Anma Töreni
Yunus Emre'yi
Anma Töreninde Konuşma

Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Ankara’dan Eskişehir`e hareket eden Cumhurbaşkanı Gül, Eskişehir’de ilk olarak Yunus Emre’nin kabri etrafına çam fidanı dikti ve kabri ziyaret etti. Daha sonra Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası Açılış törenine katılarak bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Eskişehir’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Eskişehir, eski şehirden sevgi şehrine dönüş yapıyor. Tabii ki Yunus Emre’nin doğduğu yerde sevgi olacaktır” dedi.

Değerlendirmeler
Dünya Barış Girişimcisi
Resmî Kabuller

“YUNUS EMRE` YE SADECE TÜRKİYE DEĞİL, TÜM İNSANLIK SAYGI DUYUYOR”

Ziyaretinin Yunus Emre Kültür Haftasına rastlamasından duyduğu mutluluğu da aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre’nin sadece Türkiye’nin değil, bütün insanlığın saygı duyduğu büyük bir insan olduğunu, basit cümlelerle büyük sözler ortaya çıkardığını ifade etti.

“YÜZYILLARDIR DÜNYAYA ÇOK GÜZEL DEĞERLER TAŞIDIK”

Cumhurbaşkanı Gül, Anadolu topraklarının hoşgörünün, toleransın gerçekleştiği topraklar olduğunu vurgulayarak, sevgi, saygı, muhabbetin insanımızın dokusunda var olduğunu belirterek, bu özelliklerin bugün de yaşatılması ve sadece kendi ülkemize değil, dünyaya da örnek olması gerektiğini aktararak, “Yüzyıllardır bu dünyaya çok güzel değerleri taşıdık. Bugün konuşulan değerler; insan haklarına saygı, şeffaf olmak, adaletli olmak, bütün bunlar bizim kendi değerlerimizdir” dedi.

Çeşitli gösterilerin sunulduğu törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre İstasyonu’ndan Yüksek Hızlı Tren ile Eskişehir’e hareket etti.

Eskişehir’de ilk olarak Valiliği ve ardından Belediye’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, öğle yemeğinde ise iş adamları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve şehit aileleri ile bir araya geldi. Daha sonra sırasıyla Anadolu Üniversitesi ve Osman Gazi Üniversitesi ile Garnizon Komutanlığını ziyaret etti.

CUMHURBAŞKANI GÜL`E “DÜNYA BARIŞ GİRİŞİMCİSİ” ÖDÜLÜ

Ziyaretlerinin ardından 3. Beyaz Altın Türkiye Girişimcilik Ödülleri törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül’e “Dünya Barış Girişimcisi” ödülü, eşi Hayrünnisa Gül’e ise Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası nedeniyle “Yunus Emre Sevgi ve Eğitime Katkı Ödülü” verildi.

“YUNUS EMRE İLE İLGİLİ AKADEMİK ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

Cumhurbaşkanı Gül burada yaptığı konuşmada, Eskişehir’in bir çok özelliği bulunduğunu, bu özellikleri arasında geleneksel bir sanayi şehri ve iyi planlanmış bir organize sanayi bölgesine sahip olmasının önemli yer tuttuğunu belirtti ve Eskişehirlilere “Şehrinizle ne kadar övünseniz azdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Eskişehir’e gelirken Yunus Emre anma törenlerine katıldığını söyleyerek, büyük ozan Yunus Emre’nin adının Eskişehir’in merkez belediyelerinden birine verilmesini önerdi. Böylece Yunus Emre’nin Eskişehir ile bütünleşmesinin daha farklı olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre ile ilgili önemli akademik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Daha sonra Eskişehir’deki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Gül, YHT ile Ankara’ya döndü.

ESKİŞEHİR’İN TARİHÇESİ

Bugünkü Eskişehir, eski ve orta çağlarda Yunanca Dorylaion, Latince Dorylaeum ismi ile bilinirdi. Antik kaynaklarda önemli yolların kavşak noktasında kaplıcaları ile ünlü olan şehrin kurucusu olarak Eretrialı Doryleos gösterilir. Bizans’ın Selçuklulara karşı korunmasında büyük rol oynayan şehir, 1176’da Miryakefalon Muharebesiyle Selçukluların egemenliği altına girmiştir. W. M. Ramsay’in bildirdiğine göre, büyük olasılıkla Dorylaion harabelerine Eskişehir adı verilmiş ve bu ad o zamandan günümüze uzanmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra, sancak ve mutasarrıflıkların il yapılmaları üzerine, Eskişehir 1925 yılında il olmuştur. Şehir, Türkiye’deki demiryollarının kavşak noktalarından biridir. 13 Mart 2009 tarihinden itibaren Yüksek Hızlı Tren Ankara-Eskişehir arasında tarifeli seferlerine başlamıştır.

ESKİŞEHİR


Yüzölçümü: 13.652 km²
Nüfusu: 755.427
İlçeleri: Odunpazarı, Tepebaşı, Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar.
Rakım: 788 metre
Okur-Yazar Oranı: Yüzde 93
Ekonomi: İl merkezinde sanayi, ilçelerde tarım ağırlıklı.
Yeraltı Kaynakları: Bor, lületaşı, boraks, manyezit ve krom.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı