KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Herkes Daha Sakin Olmalı, Konuşma Üslubuna Dikkat Etmeli"

06.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Eskişehir’de bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa değişikliği, terörle mücadele ve Yunanistan’daki kriz gibi gündeme ilişkin konular hakkında değerlendirmeler yaparak herkesi “daha sakin” olmaya çağırdı.

Valilikten ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, “Anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu`ndaki tartışmaları nasıl değerlendirdiğine” ilişkin soruya cevaben, “Herkes daha sakin olmalı, konuşma üslubuna dikkat etmeli” dedi.

“PARLAMENTONUN KARARINI SAYGIYLA KARŞILAMAK GEREKİR”

Cumhurbaşkanı Gül, Anayasa değişikliği teklifindeki, siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili 8. maddenin reddedilmesiyle ilgili soruya cevaben de “Parlamentonun kararına ne diyebilirim? Saygıyla karşılamak gerekir” yorumunda bulundu. CHP’nin, Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi`ne başvurma kararı aldığının anımsatılması üzerine, Cumhurbaşkanı Gül, “Herkes hakkını kullanabilir. Dolayısıyla bir şey söyleyemeyiz. Türkiye bir hukuk devleti olduğuna göre kimin nasıl hareket edeceği, ne yapabileceği, ne olacağı bütün bunlar belli. Dolayısıyla önemli olan bir hukuk ülkesinde, hukukun hâkim olduğu bir ülkede, hukuk da değiştirilirken yine o ilkeler çerçevesinde yapılmasıdır. O yapılıyor” cevabını verdi.

TERÖRLE MÜCADELE: “TERÖRİSTLERİ TECRİT ETMELİYİZ”

Son günlerdeki terör olaylarına ilişkin bir soruya da Cumhurbaşkanı Gül, “Biliyorsunuz bahar aylarında ve yaz döneminde terör örgütleri inlerinden çıkıp terör faaliyetlerinde daha cesaretli davranıyorlar. Dolayısıyla geçmişe de baktığımızda en çok teyakkuzda olmamız gereken ve en çok tedbir almamız gereken dönemdir. Başta Silahlı Kuvvetler olmak üzere bütün güvenlik kuvvetlerimiz bunları biliyorlar, ona göre tedbirlerini alıyorlar, hazırlıklarını yapıyorlar. Bazen siz dışarıda görüyorsunuz; çeşitli hareketlenmeler, kuvvet sevkıyatı olduğunda bütün bunlar hep alınması gereken tedbirlerle ilgili çalışmaları ihtiva ediyor. Terörle mücadele maalesef zor bir olay; ama Türkiye bu zor işi muhakkak ki halledecektir. Terörle mücadeleden vazgeçmek diye bir şey söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti asla teröre boyun eğmez. Silahla hiç kimsenin varacağı bir yer de yoktur. Bunu herkesin bilmesi lâzım. Elinde silah olan insanları kim, niçin kullanır, ne yapar, bazen kendileri de bunu bilmezler. Provokasyonlar çok olur. Onun için biz terörle kararlı bir şekilde mücadele ederken, teröristleri de izole etmemiz gerekmektedir. Onları tecrit etmemiz gerekmektedir. Halkımız bunun farkına varmıştır. Dolayısıyla Türkiye bunun üstünden muhakkak ki gelecektir” dedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: “HER ŞEY KURALLAR ÇERÇEVESİNDE OLACAK”

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, Anayasa değişikliğinin referanduma gidecek gibi göründüğüne ilişkin değerlendirme üzerine, “Meclisten geçsin, nasıl geçecek, ne olacak, gelsin o zaman düşüneceğiz. Şimdiden bir şey söyleyemem bu işler için. Otomatik hiçbir şey yok” dedi.

Onay süreciyle ilgili tartışmalar hatırlatılarak, değişikliği parça parça mı bütünüyle mi referanduma götüreceği sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, “Hepsinin kuralları var. Dolayısıyla Meclis süreci bitsin ondan sonra bana gelecek. Bana nasıl gelecek, bütün bunlara tabii bakacağız. O zaman değerlendirip, kararımı vereceğim. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.

Her şeyin kurallar çerçevesinde olacağını, mevcut Anayasa`da anayasa değişikliği, kanunların yapılması ve referandumun şartlarıyla ilgili kurallar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bütün bu süreç tamamlanıp bana eğer gelirse, -bana gelmeyebilir de biliyorsunuz- bana geldiğinde o zaman değerlendireceğim tabii ki” dedi.

YUNANİSTAN: “KOMŞULARIN İSTİKRARI TÜRKİYE`NİN VE BÖLGENİN MENFAATİNE”

Yunanistan`da yaşanan olaylarla ilgili soruya da Cumhurbaşkanı Gül, komşu ülke Yunanistan`da yaşananların dikkatle takip edildiğini ve bunların üzücü olduğunu belirterek, komşularının ekonomik olarak güçlü ve istikrarlı olmalarının, sorunlarını aşmalarının Türkiye`nin ve bölgenin menfaatine olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Dolayısıyla Yunanistan’ın içerisinden geçtiği bu durumu da muhakkak ki atlatacağına inanıyorum. Dünya ekonomik krizi birçok ülkeyi çok daha fazla sarsmıştır. Hep beraber görüyoruz ki Yunanistan da çok daha fazla etkilenmiştir. Onun için geçen sene yaşadığımız küresel ekonomik krizi herkes tam anlayamıyor, değerlendiremiyor. Bazı ülkelerde yer yerinden oynuyor. Çok şükür ki Türkiye bundan en kısa süre içerisinde çıkan ülkelerden birisi olmuştur. Önümüzdeki yıl herkesin açıkladığı gibi Türk ekonomisi yine büyümeye devam edecektir.”

Eskişehir’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Gül’e, Valiliği ziyareti sırasında, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar tarafından il hakkında brifing verildi ve lüle taşından yapılmış satranç takımı ile Yunus Emre hatıra parası hediye edildi.

Valiliğin ardından Belediye`yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, iş adamları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve şehit aileleri ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra bulunduğu otelin önüne getirilen ve Hisarlar Grubu tarafından üretilen “Turkar” marka prototip hafif arazi kamyonunu inceledi.

Cumhurbaşkanı Gül ardından, Anadolu Üniversitesi ve Osman Gazi Üniversitesi ile Garnizon Komutanlığını ziyaret etti. Anadolu Üniversitesi’ni ziyareti sırasında, Rektör Prof. Dr. Davut Aydın’dan üniversitedeki eğitim faaliyetleri hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül’e, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Derya Geylani el yapımı vazo hediye etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı