KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Yunus Emre'nin Doğduğu Yerde Sevgi Olacaktır"

06.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Eskişehir’de Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre’nin sadece Türkiye’nin değil, bütün insanlığın saygı duyduğu büyük bir insan olduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Gül, Eskişehir’de Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası açılış törenine katıldı.

 

“ESKİ ŞEHİRDEN SEVGİ ŞEHRİNE”

Eskişehir’de ilk olarak Yunus Emre’nin kabri etrafında çam fidanı diken ve kabri ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra tören alanına geçerek bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, Eskişehir’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Eskişehir, eski şehirden sevgi şehrine dönüş yapıyor. Tabii ki Yunus Emre’nin doğduğu yerde sevgi olacaktır” dedi.

Ziyaretinin Yunus Emre Kültür Haftasına rastlamasından duyduğu mutluluğu da aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre’nin sadece Türkiye’nin değil, bütün insanlığın saygı duyduğu büyük bir insan olduğunu, basit cümlelerle büyük sözler ortaya çıkardığını ifade etti.


ANADOLU’YU YOĞURANLAR: MEVLANA, YUNUS EMRE, HACI BEKTAŞ

Cumhurbaşkanı Gül, Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Hacı Bektaş’ın, 700 sene önce Anadolu’yu yoğuran, ruh mayamızı ve inanç değerlerini doğru istikamette oluşturan çok büyük insanlar olduklarını söyledi. Bundan 700 yıl önce Anadolu’da birlik sağlanmadan önce karmaşalar yaşandığını da hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, o dönemde Anadolu erenlerinin insanlığı sakinliğe, sevgiye ve aklıselime davet ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Anadolu erenlerinin ifade ettiği derin sözlerin yankı uyandırdığını ve Türk atalarının birlik kurmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğunu, imparatorluğun dünyaya büyük eserler bıraktığını, bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin kendini dünyaya ispatladığını kaydetti.

YUNUS EMRE’DEN BUGÜNE HİTAP EDEN SÖZLER

“Bazen niyetimizi aşan sözler söylüyoruz. Bazen sevgiyi ve muhabbeti unutuyoruz. ‘Gelin tanış olalım’ derken Yunus Emre, ‘Ben seni dinleyeyim, sen de beni dinle ve ondan sonra da işimizin nasıl kolay olacağını görelim’ diyor. ‘Kavgadan, itişmeden, birbirimizi suçlamadan ziyade, konuşursanız, dinlerseniz iş daha kolay olur’ diyor. Basit ama öz söylüyor. ‘Sevelim, sevilelim, birbirimize saygı gösterelim’ diyor. Bu iki kişi arasında olduğu gibi, en üst seviyede de böyle olacaktır. Küçük bir köyde, küçük bir şehirde olacağı gibi bu söz memleket sathında, dünya sathında da geçerlidir. Dünyanın büyük problemlerinin çözümü için de konuşmak, birbirini anlamak gerekmektedir. Memleketimizin meselelerinin çözümü de aynı şekilde saygı, sevgi içerisinde birbirimizi dinlersek kolay olacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre’nin, ‘Mal da yalan mülk de yalan’ sözünü hatırlatarak, “Güzel işler yapalım, birbirimizi sevdiğimizde çok güzel izler bırakırız, muhabbet oluşur, vatanımıza, çoluğumuza çocuğumuza hizmet ederiz, kalıcı olan şey bu. Önemli olan kalıcı eserler bırakmak. Bu bakımdan hepimizin alacağı dersler var. Birbirimize karşı saygı ve sevgi söz konusu olduğunda beldelerimizde, şehirlerimizde, ülkemizde, dünyada daha çok huzur olacak. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinde hoşgörüsüzlük, birbirine saygısızlık almış başını gidiyor. Bunlar tedavisi zor olan hastalıklardır” değerlendirmesinde bulundu.

“SEVGİ, SAYGI VE MUHABBET İNSANIMIZIN DOKUSUNDA VAR”

Cumhurbaşkanı Gül, Anadolu topraklarının hoşgörünün, toleransın gerçekleştiği topraklar olduğunu vurgulayarak, sevgi, saygı, muhabbetin insanımızın dokusunda var olduğunu belirterek, bu özelliklerin bugün de yaşatılması ve sadece kendi ülkemize değil, dünyaya da örnek olması gerektiğini aktararak, “Yüzyıllardır bu dünyaya çok güzel değerleri taşıdık. Bugün konuşulan değerler; insan haklarına saygı, şeffaf olmak, adaletli olmak, bütün bunlar bizim kendi değerlerimizdir” dedi.

Çeşitli gösterilerin sunulduğu törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre İstasyonu’ndan Yüksek Hızlı Tren ile Eskişehir’e hareket etti.

YHT: “GURUR DUYULACAK BÜYÜK BİR PROJE”

Yunus Emre Beldesi’nden Eskişehir’e giderken basın mensuplarına Yüksek Hızlı Tren ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gül, Türkiye’nin birçok alanda büyük projelere imza attığını söyledi.

Türkiye’nin gelişmişliğinin birçok göstergesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bir ülkenin gelişmişlik seviyesini göstermesi açısından hızlı trenin ayrı anlamı olduğunu ve YHT’nin gurur duyulacak büyük bir proje olduğunu belirtti.

Açıklamasında, Ankara-İstanbul hattı ile diğer hızlı tren projelerinin kısa sürede tamamlanması dileğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de demiryollarının uzun yıllar ihmal edildiğini söyledi.

DEMİRYOLLARININ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Demiryollarının ulaşım ve taşımacılıktaki önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye’nin en başarılı olduğu işlerden biri otobüs işletmeciliğidir ama bu kesinlikle hata değil. Demiryolları sadece insan değil, kargo taşımacılığı için de çok önemli. Henüz Türkiye’de insanlar çok seyahat etmiyor. Bu konuda gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz” dedi.

HIZLI TREN VE GÜVENLİK

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin “Yüksek Hızlı Tren’e binerken endişe duydunuz mu?” sorusunu “Hayır, o zaman uçağa da binmeyeceksiniz, ayağınız yerden kesiliyor” diye cevapladı.

Bir soru üzerine hızlı tren ile ilgili güvenlik konusundaki görüşlerini de açıklayan Cumhurbaşkanı Gül, güvenliğin her konu için büyük önem taşıdığını, teknik olarak olağanüstü önlem alınması ve “sıfır hata” olması gerektiğini vurgulayarak, bunun da birinci derecede teknisyenler ve mühendislerin sorumluluğunda bulunduğunu kaydetti.

 

Yunus Emre (1238-1320)

Türk halk şairlerinin öncüsü olan ve İslam’a bakışı Türk dilinin tüm sadelik ve güzelliğiyle ortaya koyan Yunus Emre, sevgiyi felsefe haline getirmiş örnek bir insandır. Yaklaşık 700 yıldır Türk milleti tarafından dilden dile aktarılmış, türkü ve ilahilere söz olmuş, yer yer atasözü misali dilden dile dolaşmış mısralarıyla Yunus Emre, Türk kültür ve medeniyetinin oluşumuna büyük katkılar sağlamış bir gönül adamıdır.

“Bir garip öldü diyeler, Üç gün sonra duyalar, Soğuk su ile yuyalar, Şöyle garip bencileyin” diyen Yunus, belki de doğduğu ve yaşadığı topraklardan çok uzaklarda bu dünyadan göçüp gittiğini anlatmak istemektedir. Türkiye’nin pek çok yerinde Yunus Emre’nin mezarı olduğu iddia edilen mezar ve türbe vardır. Aslında bu durum, Yunus Emre’nin Türkler tarafından ne kadar sevildiği ve benimsendiğinin çarpıcı bir örneğidir. Gerçekten de halktan biri olan Yunus Emre, halkın değer, duygu ve düşüncelerini dile getirişi itibariyle tarihimizin en halkla barışık aydınlarından biri olma özelliğine sahiptir. Türk tasavvufunun dilde ve şiirde kurucusu olan Yunus Emre’nin şiirlerinde ahlak, hikmet, din, aşk gibi konuların hemen hepsi tasavvuftan çıkar ve tasavvuf görüşü çerçevesinde bir yere oturtulur. “Din tamam olunca doğar muhabbet” diyen Yunus, İslam’ın sabır, kanaat, hoşgörü, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini benimsemeyi telkin eder.

www.yunusemre.gov.tr’den derlenmiştir.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı