KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Uganda'dan Cumhurbaşkanı Düzeyinde İlk Resmî Ziyaret

05.05.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Uganda'dan Cumhurbaşkanı Düzeyinde İlk Resmî Ziyaret

 

Uganda Cumhurbaşkanı Museveni ile basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye’nin Afrika’ya verdiği önemin ayrı bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı
Gül'ün Basın Açıklaması
Museveni'nin Basın Açıklaması

Akşam Yemeği

Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak resmî bir ziyaret için Ankara’da bulunuyor. Çankaya Köşkü’ndeki karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Uganda Cumhurbaşkanı Museveni baş başa görüştü ve ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi.

Görüşmelerde, Türkiye-Uganda ikili ilişkileri en üst düzeyde gözden geçirilerek; iş birliğinin siyasi, ekonomik, ticari, askerî, kültürel, insani her alanda çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi imkânları ele alındı. Görüşmelerin ardından düzenlenen basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Gül, siyasi ilişkileri daha ileri düzeye taşıma, ekonomik ilişkilerdeyse çok daha ileri adımlar atma kararına vardıklarını belirtti.

 

 

“BUNDAN SONRAKİ İLİŞKİLERİMİZ İÇİN YENİ SAYFA AÇILMAKTADIR”

Cumhurbaşkanı Museveni’yi Türkiye’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin, Uganda’dan Türkiye’ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğuna ve iki ülke arasındaki ilişkileri daha ileriye taşıyacağına işaret ederek, “Bundan sonraki ilişkilerimiz için yeni sayfa açılmaktadır” dedi.

KAMPALA BÜYÜKELÇİSİ 1 MART 2010`DA GÖREVE BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Gül, 2008’de İstanbul’da gerçekleştirilen “Türkiye-Afrika Zirvesi” ile Türkiye’nin Afrika’nın stratejik ortağı haline geldiğini belirtti. Türkiye’nin bu çerçevede bütün Afrika ülkeleriyle ilişkilerini geliştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu bağlamda Afrika’daki Türk büyükelçiliklerine yenilerinin eklendiğini ve Kampala Büyükelçisinin 1 Mart 2010 tarihinde göreve başladığını aktardı.

CUMHURBAŞKANI MUSEVENİ’NİN TÜRK YATIRIMCILARA VERDİĞİ ÖNEM

Cumhurbaşkanı Museveni’nin Uganda’da ekonomik kalkınmaya, altyapı yatırımlarına, yol, baraj ve telekomünikasyon konularına ağırlık verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda Türk yatırımcıları ülkesine davet ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Museveni’nin Türk yatırımcılara çok önem verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunun göstergesi olarak bazı yatırımcıları kendi evinde misafir ettiğini aktardı.

İSTANBUL’DAN KAMPALA’YA DOĞRUDAN SEFER YAKINDA

Cumhurbaşkanı Gül, hava ulaşımı ile ilgili imzalanan mutabakat ile yakında Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan Kampala’ya doğrudan sefer düzenleyeceğini, bunun da iki ülkeyi birbirine daha fazla yakınlaştıracağını belirterek Uganda ve Türkiye arasındaki ilişkilerin Türkiye’nin Afrika’ya verdiği önemin ayrı bir göstergesi olduğunu aktardı.

CUMHURBAŞKANI MUSEVENİ’DEN TÜRK YATIRIMCILARA DAVET

Uganda Cumhurbaşkanı Museveni de açıklamasında, Türkiye’yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Afrika’nın büyük bir kıta olduğunu, mevcut altyapı sorunlarının iş dünyası için büyük bir potansiyel oluşturduğunu belirten Uganda Cumhurbaşkanı Museveni, Türk iş adamlarını Uganda’da yatırım yapmaya çağırdı. Cumhurbaşkanı Museveni konuşmasında ayrıca, Cumhurbaşkanı Gül’ü ülkesine davet etti.

Uganda Cumhurbaşkanı Museveni’nin Türkiye’yi ziyareti, Türkiye ile Uganda arasında gerçekleştirilen en üst düzeyde ilk ikili resmî ziyaret olması bakımından tarihî önem taşıyor.

 

UGANDA CUMHURİYETİ


Yüzölçümü: 241.038 km²
Nüfusu: 32.369.558 (2009 tahmini)
Başkent: Kampala
Komşuları: Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sudan, Kenya, Tanzanya, Ruanda
Resmî Dili: İngilizce
Başlıca Dinler: Katolik (Yüzde 42), Protestan (Yüzde 42), İslam (Yüzde 12), diğer (Yüzde 4)
Ortalama Yaşam Süresi: 53 yıl (2009 tahmini)
Okuma-Yazma Oranı: Yüzde 67 (2002 tahmini)
GSMH: 43.2 milyar ABD Doları (2009 tahmini; satın alma gücü paritesi)
Kişi Başına Düşen GSMH: 1.300 ABD Doları (2009 tahmini; satın alma gücü paritesi)
Büyüme Hızı: Yüzde 6.6 (2009 tahmini)
Enflasyon Oranı: Yüzde 12.6 (2009 tahmini)
Doğal Kaynaklar: Bakır, kobalt, kireç taşı, tuz.
Başlıca Sanayi: Şeker, gıda, tütün, tekstil, çimento, çelik.
Zirai Üretim: Kahve, tütün, mısır, pamuk, çiçek, meyve, çay.
Temel İhracat Kalemleri: Kahve, balık ve ürünleri, çay, altın, yün, çiçek, sebze, meyve.
Temel İthalat Kalemleri: Sanayi makineleri, araçlar, petrol, ilaç ve tahıl.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı