KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Çorum İl Heyeti Çankaya Köşkü'nde

21.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çorum il heyetini Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, milletvekilleri Agâh Kafkas, Dr. Cahit Bağcı, Murat Yıldırım, Ahmet Aydoğmuş, Vali Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başarkanhıncal ve Çorum Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Erol Karadaş’ın da aralarında bulunduğu heyeti kabulünde, şehrin sorunları ve şehirdeki gelişmeler hakkında bilgi aldı.

CUMHURBAŞKANI GÜL’E DAVET

Kabulde, başta demiryolu bağlantısı olmak üzere Çorum’un sorunlarını aktaran heyet üyelerine Cumhurbaşkanı Gül, sorunların çözümü konusunda gerekli girişimlerde bulunacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, kendisini Çorum’a davet eden heyet üyelerine, şehrin zengin tarihî mirası sebebiyle kültür turizmi bakımından öne çıkmasının öneminden söz etti. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, Hitit Üniversitesi’nin daha iyi noktalara gelmesi için gayret sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

ÇORUM

İç Anadolu’yu Karadeniz’e, Doğu Anadolu’yu Batı’ya bağlayan yol güzergâhında bulunan Çorum; çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış, değişik kültür ürünlerini ve tarihî mirası bünyesinde barındıran bir şehrimizdir.

Hititler Anadolu egemenliğine bu bölgeden başlamışlardır. Bölgede çeşitli uygarlıklara ait kalıntılar bitişik veya üst üste bulunmaktadır. Bir Hitit höyüğü yanında bir Frig, Roma, Bizans devri mezarı veya taban mozaikleri, diğer yanda Selçuklu kervansarayına ait yıkıntı yerleri veya Osmanlı eserlerine rastlamak mümkündür. Anadolu’da ilk organize devleti kuran Hititlerin başkenti Hattuşaş, Çorum sınırları içerisindedir. UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine alınan Hattuşaş, bu bakımdan Türkiye’nin 9 değerinden biridir.

Nüfusu 546 bin olan Çorum’un, 2000 yılında yüzde 83 olan okuma-yazma oranı 2008 yılında yüzde 98’e ulaşmıştır. 2006 yılında kurulan Hitit Üniversitesi’nde 6 fakülte, 3 Meslek Yüksek Okulu, 1 Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile 3 enstitü bulunmakta; 254 akademik personel tarafından 7 bin 743 öğrenciye eğitim verilmektedir.

ŞEHRİN SİMGESİ SAAT KULESİ

Turizm açısından oldukça zengin bir hazineye sahip olan şehrin simgesi 1894 yılında Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından inşa edilen Saat Kulesi’dir. Kulenin güneye açılan yuvarlak kemerli kapısı üzerinde 8 sıralı, araları cetvelli ve 1312 tarihli mermer kitabe bulunmaktadır. Şehrin güneyinde, alçak bir tepe üzerinde, ovaya hâkim bir konumda kurulmuş olan Çorum Kalesi ise ilin bir başka simgesi konumundadır.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı