KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Çin Komünist Partisi Heyeti Çankaya Köşkü'nde

16.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Daimi Üyesi Changchun Li ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül kabulde, Çin’de meydana gelen deprem sebebiyle başsağlığı dileklerini iletti. 2009 yılında Çin’e yaptığı ziyaretin çok başarılı geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, 2010’un Çin ile Türkiye arasında diplomatik ilişki kurulmasının kırkıncı yılı olduğunu da hatırlattı.

ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ MERKEZ KOMİTESİ SİYASİ BÜRO DAİMİ ÜYESİ Lİ: “ÇİN HALKI SİZE BÜYÜK SAYGI DUYUYOR”

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Daimi Üyesi Li ise, Çin Cumhurbaşkanı Hu’nun en iyi dileklerini ve deprem için Cumhurbaşkanı Gül’ün gönderdiği başsağlığı mesajı sebebi ile teşekkürlerini iletti. “Çin halkı size büyük saygı duyuyor” diyen Li, altı ülkelik bir tura çıktığını ve en çok Türkiye’de kaldığını ifade etti. Bunun, Çin’in Türkiye’ye verdiği değeri göstermesi açısından önemli bir işaret olduğunu belirten Li, iki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamlı ve hızlı gelişmesinin, siyasi güvenin arttığının bir göstergesi olduğunu da sözlerine ekledi. “Bunda sizin Çin ziyaretiniz etkili bir rol oynadı” diyen Li ayrıca, Türkiye’de İstanbul ve Topkapı Sarayı’na hayran kaldığını, Topkapı’da sergilenen porselenlerin Çin’de bile olmadığını ifade etti.

ÇİN VE TÜRKİYE: YÜKSELEN İKİ DEĞER

“Ekonomik ilişkilere çok önem veriyoruz. Aynı zamanda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geleneksel ticaretten, büyük ölçekli iş birliğine dönüştüğüne inanıyoruz” diyen Li, Çin’in bundan memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi. Li ayrıca Çin’in, Türkiye ile BM Güvenlik konseyi ve G-20’de beraber olduğunu ve çok iyi düzeyde siyasi ilişkilerin oluştuğunu da söyledi. “Şahsınıza iki ülke ilişkilerine katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyoruz” diyen Li, dünyadaki güç dengelerinin değiştiğini ve Çin ile Türkiye’nin yükselen iki değer olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül de, duyduklarına çok memnun olduğunu belirterek, Çin ile ilişkilere Türkiye’nin de önem verdiğini vurguladı. Özellikle tarihî İpek Yolu’nun canlandırılmasının önemi üzerinde duran Cumhurbaşkanı Gül, bu iradeyi Çin’de de görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Büyük Çin firmalarının Türkiye’ye yatırım yapmalarının beklendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, THY’nin uçuş sayısının artırılması konusundaki yaklaşım için de teşekkür etti.

“Bize güvendiğiniz için teşekkür ederiz” diyen Li, özel sektör yatırımlarının Türkiye’ye yönlendirilmesi konusunda teşvikte bulunacaklarını da belirtti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı