CICA İstanbul Zirvesi: Kurumsallaşma Yönünde Önemli Bir Adım

08.06.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
CICA İstanbul Zirvesi: Kurumsallaşma Yönünde Önemli Bir Adım

 

CICA Zirvesi’nin kapanış oturumunda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, zirveye gösterilen yoğun ilginin, gerçekleştirilen temas ve çalışmalar ile İstanbul Bildirisi’nin verdiği mesajın ağırlığını artırdığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin kapanış oturumunda bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, Türkiye’nin, gerçekleşen zirveyle dönem başkanlığını Kazakistan’dan 2010-2012 dönemi için devraldığını ve böylece, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in himayelerinde on sekiz yıldır başarıyla gelişen CICA sürecinin yeni bir dönüm noktasına geldiğini belirtti.

“KURUMSALLAŞMA YÖNÜNDE, BİR EŞİK DAHA BAŞARIYLA AŞILDI”

2002 yılındaki zirvede kabul edilen ‘Almatı Senedi’ ile konferansın örgüt haline dönüşmesinin üzerinden sekiz yıl geçmesinden sonra, bugün, ‘CICA Sekretaryası ve Personelinin Ayrıcalık ve Bağışıklıklarına İlişkin Anlaşma’nın imzalanmasıyla, kurumsallaşma yönünde, tüm üye ülkelerin desteğiyle bir eşiğin daha başarıyla aşıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu gelişmenin, CICA’nın uluslararası topluma daha etkin şekilde kurumsal katkı sağlamasına imkân tanıyacağını belirtti.

CICA İSTANBUL BİLDİRİSİ

Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası camianın büyük bir dikkatle takip ettiği zirvenin en önemli sonuçlarından birinin de, içerikli bir bildiri kabul edilmesi olduğuna dikkat çekerek “Zirveye gerek üye devletler, gerek misafir ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından en üst düzeyde gösterilen yoğun ilgi, gerçekleştirdiğimiz temas ve çalışmaların, keza CICA İstanbul Bildirisi’nin verdiği mesajın ağırlığını şüphesiz arttırmaktadır. Bu sonucun alınmasında, katkı sağlayan ve emeği geçen herkese en içten teşekkür ve takdir hislerimi ifade ediyorum” dedi.

Vietnam’ın ve Irak’ın katılımı ile, CICA’nın artık 22 üyeli bir uluslararası örgüt haline gelmesinden de gurur duyduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin dönem başkanlığının yol gösterici ilkesini “Asya’da İş Birliğine Dayalı Güvenliğin İnşası” olarak belirlediğini bu sabah yaptığı konuşmada ifade ettiğini hatırlatarak, Türkiye’nin bu konuda üye devletlerin katkısını ve iş birliğini, ayrıca misafir ülkelerin ve uluslararası örgütlerin de desteğini beklediğini aktardı.

Türkiye’nin üye devletlerin görüş birliği temelinde hareket edeceğini belirterek, üye ülkelerin sağlayacağı desteğin, başarıya birlikte ulaşılmasının anahtarı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Dönem başkanlığımızda CICA’nın birbirinden önemli ve değerli tüm üyeleriyle el birliğiyle bölgesel ve küresel barış, istikrar, huzur ve refahın sağlanmasına katkıda bulunacağımıza inancım tamdır” dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı