KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Omanlı Bakanları Kabul Etti

14.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Oman Ulaştırma Bakanı Al Allawi ile görüşmesinde, Türk firmalarının birçok projeyi başarıyla gerçekleştirdiklerini ve hatta bazı işleri öngörülenden erken teslim ettiklerini duymanın gurur verici olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Oman`daki temasları çerçevesinde, Dışişlerinden Sorumlu Bakan Yusuf bin Alawi bin Abdullah’ı, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Dr. Khamis bin Mubarak Al Alawi’yi, Kültür ve Kültürel Miras Bakanı Altes Sayyid Haitham bin Tariq Al Said’i ayrı ayrı kabul etti.

 

 

İLİŞKİLERDE YENİ SAYFA

Cumhurbaşkanı Gül, Dışişlerinden Sorumlu Bakan Yusuf bin Alawi bin Abdullah’ı kabulünde, Körfez İşbirliği Konseyi ile ilişkilerin önemine işaret ederek, Oman’ın dönem başkanlığında konsey ile iyi ilişkilerin artarak devam ettiğini belirtti. Körfez ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmasına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türk iş adamlarına verilen destek için de bakan Abdullah’a teşekkür etti. Bakan Abdullah ise, Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına inandığını belirtti ve Türkiye’yi her konuda, özellikle de Körfez ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması konusunda desteklediğini söyledi.

THY İSTANBUL-MUSKAT SEFERLERİNİ BEŞ GÜNE ÇIKARIYOR

Cumhurbaşkanı Gül’ün Oman Ulaştırma ve İletişim Bakanı Dr. Khamis bin Mubarak Al Alawi’yi kabulünde başta havalimanı inşaatı olmak üzere iki ülke arasında ulaştırma sektöründeki iş birliği projeleri ele alındı. Görüşmede ayrıca, Türk inşaat firmalarının önümüzdeki dönemde de Oman’ın ulaştırma altyapısının geliştirilmesine katkıda bulunmayı sürdüreceği vurgulandı. Cumhurbaşkanı Gül, Türk Hava Yolları’nın, İstanbul-Muskat arasında haftada dört gün olarak düzenlediği karşılıklı seferlerini bu aydan itibaren beş güne çıkartacak olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Oman Ulaştırma Bakanı Al Allawi ise, Türk firmalarının bugüne kadar birçok projeyi başarıyla gerçekleştirdiklerine, hatta bazı işlerin öngörülenden daha erken teslim edildiğine özellikle dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül ile Kültür ve Kültürel Miras Bakanı Altes Sayyid Haitham bin Tariq Al Said’in görüşmelerinde ise, Türkiye ile Oman’ın paylaştıkları ortak tarihî ve kültürel mirasa vurgu yapılarak, kültürel iş birliğinin daha da ileriye taşınması gerektiği ifade edildi. İki ülke üniversiteleri ve araştırma kuruluşları arasındaki yakın temasların ve iş birliğinin teşvik edilmesi hususunda mutabık kalınan görüşmede, Bakan Al Said kültürel iş birliğinin geliştirilmesine yönelik çaba ve çalışmaları bizzat takip edeceğini dile getirdi.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN SON GÜN KABULLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, Oman’daki resmî ziyaretinin son gününde, Oman Savunma Bakanı Sayyid Badr bin Saud bin Harib Al Busaidi’yi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Maqbool bin Ali Sultan’ı ayrı ayrı kabul etti.

Savunma sanayi alanındaki ilişkilerin gözden geçirildiği ilk görüşmede, iki ülke arasındaki askerî iş birliği mutabakat zaptının uygulanmasından duyulan karşılıklı memnuniyet ifade edildi. Ayrıca yakın zamanda Oman’dan askerî bir heyetin Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı ile görüşmede ise, ticaret hacminin, ikili iş birliğinin, yatırımların ve ortaklıkların artırılması kararlaştırılarak daha önce imzalanan anlaşmaların karşılıklı ticareti kolaylaştırdığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Gül’e “İş forumunda zati âlinizce yapılan konuşmadan çok etkilendim” diyen Bakan Ali Sultan, ülkesinin petrol dışındaki gelir kaynaklarını da çeşitlendirmek istediklerini dile getirdi. Görüşmede ayrıca, Cumhurbaşkanı Gül’ün Oman ziyaretinin sonuçlarının takip edilmesi gerektiği üzerinde durularak, Oman Petrol Şirketi’nden bir heyetin Türkiye’de incelemelerde bulunması kararlaştırıldı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı