KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Omanlı İş Adamlarına Türkiye'yi Anlattı

13.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türk-Oman İş Forumu’nda, küresel ekonomik krizden en az etkilenen iki ülkenin daha fazla iş birliği yapması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’deki sağlam ekonomik yapıya ve cazip yatırım imkânlarına dikkat çekti.

 

 

Türk-Oman İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, burada bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, Oman’da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, bu ülkenin kendine has bir kimliği olduğunu, çevresiyle barışık, güçlü kalkınma süreci içerisinde birçok büyük başarılara imza attığını söyledi.

Oman'ın bölgesinde çok stratejik bir ülke olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, yönetimin halkıyla kucaklaşmış olmasının dışarıdan büyük bir takdirle izlendiğini anlattı.

SİYASİ KONULARDA TAM MUTABAKAT

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasında siyasi konularda tam bir mutabakat bulunduğunu belirterek, “Aramızda herhangi bir sorun olmadığı gibi birbirimizin politikalarını da güçlü bir şekilde onaylamaktayız. Bu onayladığımız politikalar barışçı politikalardır. Türkiye çevresinde barışı, istikrarı, güvenliği ve huzuru yayan bir ülkedir. Komşularıyla ilişkilerine çok önem vermektedir. Diyalogla sorunların çözümüne önem vermektedir. Herkesi kucaklayarak sorunların daha kolay çözüleceğine inanan bir ülkedir” dedi.

Türkiye'nin bu dış politikasının Oman tarafından da yakından takip edildiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Oman'ın da bölgesinde yapıcı ve barışçı politikalara önem veren bir ülke olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Oman’ın ilişkilerini daha geliştirmekte kararlı olduklarını, ilişkilerin sadece siyasi alanda değil, ekonomi, güvenlik, kültür, eğitim, turizm alanlarında da geliştirilmesini arzu ettiklerini belirtti.

OMAN: KÜRESEL EKONOMİK KRİZDEN EN AZ ETKİLENEN ÜLKELERDEN BİRİ

Ekonomik ilişkilerin gelişmesi için siyasi desteğin olduğu kadar ülkelerdeki istikrarın da önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Eğer bir ülke istikrar ve güvenlik içerisinde değilse, o ülkede ekonomik büyüme olmaz. Bütün kaynaklar başka şeylere ayrılır. Oman'ın bütün kaynakları bölgenin ve halkının gelişmesine ayrılmaktadır. Öyle ki dünyanın yaşadığı ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden olmuştur. Oman geçen dönemde yüzde 3,7 oranında bir büyüme gerçekleştirmiştir. Çok büyük projelere imza atıp, başarıyla gerçekleştiriyorsunuz. Türkiye de son yıllarda çok büyük atılımlar yapmıştır. Bir taraftan Türk siyaseti ve Türkiye'nin bütün demokratik standartları çok hızlı bir şekilde yükselirken, Türk ekonomisi de bir kabuk değişikliği içerisinde olmuştur ve ekonomik hayatımızda çok köklü reformlar gerçekleştirilmiştir. Türkiye'nin toplam GSMH’si IMF'nin harcama paritesine göre 1 trilyon dolara yaklaşmıştır” dedi.

TÜRKİYE’NİN 130 MİLYAR DOLARLIK İHRACATININ YÜZDE 95’İ SANAYİ MALI

Cumhurbaşkanı Gül, AB ile gerçekleşen gümrük birliğinin ekonomiyi güçlendiren diğer bir unsur olduğunu belirterek, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmadan gümrük birliği içerisine giren tek ülke olduğuna dikkati çekti. Bu durumun Türk ekonomisini güçlü ve rekabet eder hale getirdiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin önceki yıl gerçekleştirdiği 130 milyar dolarlık ihracatın yüzde 95'nin sanayi malı olduğunu ve ihracatın neredeyse yüzde 60'ının da Avrupa'ya yapıldığını söyledi.

Türkiye'de çok güçlü bir ekonomi bulunduğunu, özellikle ekonomik reform programları çerçevesinde hukuk ve yatırım sistemlerinin çok değiştirildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, bu durumun Türkiye'yi yabancı yatırımcılar için çok cazip hale getirdiğini aktardı.

TÜRKİYE: “BANKALARI SARSINTI GEÇİRMEYEN TEK AVRUPA ÜLKESİ”

Cumhurbaşkanı Gül, bugün şirketler arasında hiçbir ayrım yapılmadığını, sadece “Kim haklı, kim haksız” diye bakıldığını belirterek, bu değişikliklerin neticesinde Türkiye’nin adeta yeniden keşfedildiğini ve yurt dışından çok büyük yatırımlar geldiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye 8 yıldır ortalama yüzde 7’lik bir büyüme gerçekleştirmiştir. Dünyada ekonomik krizin yaşandığı dönemlerde 100 milyar doların üzerinde ihracat yapma başarısını göstermiştir. Türkiye aynı zamanda büyük ithalat da yapmaktadır; bir taraftan satın alan, bir taraftan satan bir ülkedir. Türkiye'nin başarılarından biri finans ve bankacılık sektörünü çok sağlamlaştırması olmuştur. Öyle ki geçen yıl yaşadığımız ekonomik krizin aslı finans krizidir. Dünyanın her tarafında büyük bankalar sarsıntı geçirirken, bankaları sarsıntı geçirmeyen tek Avrupa ülkesi Türkiye olmuştur. Geçen seneden bu seneye geldiğimizde düny

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı