KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"İki Ülke Arasındaki Ekonomik Potansiyel Keşfedildi"

02.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"İki Ülke Arasındaki Ekonomik Potansiyel Keşfedildi"

 

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’ı ziyareti sırasında iş adamlarının yaptığı görüşmelerde 400 milyon dolar civarında ticaret anlaşması yaptığını, kısa dönem içerisinde 1.5 milyar dolara yakın bir potansiyelin bulunduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari’nin davetlisi olarak gittiği Pakistan’daki temaslarını tamamlayarak Ankara’ya döndü.

Ziyaretine ilişkin Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretlerinden birini Pakistan’a gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bu ziyaretinde aradan geçen süre içerisinde Pakistan’ın çok mesafe aldığını gördüğünü belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

PAKİSTAN’IN TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDAKİ BAŞARISI

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’ın özellikle terörle mücadele konusunda başarısını ve etkinliğini yakından gördüğünü ifade ederek, bu başarıda başta Pakistan’ın yönetimi olmak üzere halk ve güvenlik güçlerinin fedakarlıkla çalışmalarının etkili olduğunu aktardı.

EKONOMİK İSTİKRAR

Pakistan’ı ekonomik istikrar konusunda da daha ileri noktada gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “parasının yabancı paralar karşısındaki istikrarı ve yapılan reformlarla, Pakistan’ın yatırımlar açısından cazibeli hale geldiğini de iş adamlarımızla birlikte görmenin mutluluğunu yaşadık” dedi.

“EN BÜYÜK DEĞİŞİKLİK DEMOKRATİK SÜRECE GİRİLMİŞ OLMASI”

Cumhurbaşkanı Gül, bunun ötesinde yaşanan en büyük değişikliğin de Pakistan’ın demokratik sürece girmiş olması ve demokratik zemin üzerinde güçlenerek gelişmesi olduğunu aktararak, 2007 yılında gerçekleştirdiği ziyaretin bir geçiş süreci içerisinde olan Pakistan’ı destelemek için yapıldığını bildirdi. Bugün Pakistan’da ulusal meseleler söz konusu olduğunda bütün siyasi partiler arasında büyük bir uzlaşma ve dayanışmanın olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, o tarihten bu yana Pakistan’da yaşanan gelişmelerden etkilendiğini de vurguladı.

“BUGÜN GÖRDÜĞÜM PAKİSTAN’DA BÜYÜK BİR ÖZGÜVEN VAR”

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında Pakistan’ın tüm siyasi yelpazesinin üzerinde mutabık kaldığı uzlaşı adımlarının önemine vurgu yaparak, 2007 yılındaki ziyareti sırasında bütün siyasi partilerle ayrı ayrı görüştüğünü ve önlerindeki seçim sürecinin önemine işaret ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Bugün gördüğüm Pakistan’da büyük bir özgüven var. İktidar ve muhalefet arasındaki iş birliği de gerçekten etkileyici boyutlarda” dedi.

Pakistan’ı ziyareti sırasındaki temaslarına değinen Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Zardari, Senato Başkanı Naek, Ulusal Meclis Başkanı Dr. Mirza, Başbakan Gilani ve Bakanlar Kurulu üyeleri ile görüşmeler gerçekleştirdiğini, görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları ele aldıklarını, özellikle Afganistan-Pakistan ilişkileri ile Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü toplantılarını tekrar gözden geçirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İslamabad’da kendisine Pakistan’ın en yüksek nişanı ve Kaid-i Azam Üniversitesi Uluslararası İlişkiler dalında Fahri Doktora unvanı verildiğini de aktardı.

LAHOR’U ZİYARET

Pencap Eyaletinin Başkenti Lahor’u da ziyaret ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, burada Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüştüklerini, bu ziyareti sırasında Pakistan Başbakanı Gilani’nin de Lahor’a gelmesinin ziyarete verilen önemin ayrı bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

“PAKİSTAN HER ŞEYİN EN GÜZELİ VE EN İYİSİNE LAYIK”

“Pakistan her şeyin en güzeli ve en iyisine layık ve Türkiye’nin gerçek dostu olan bir ülkedir” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Pakistan’ın birlikteliği, huzuru, istikrarı ve güvenliğinin beraberinde getirdiği olumluluğun yalnızca iki ülke ilişkilerine değil bölgeye de çok olumlu katkılarının olduğunu vurguladı.

Afganistan, Pakistan ve Hindistan’ın bulunduğu bölgenin dünyanın en çok ilgi çeken bölgesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu bölgede Türkiye’nin Pakistan ve Afganistan ile olan dostluğunun ve üçlü toplantıların uluslararası camia tarafından da dikkatle izlendiğini, bu bakımdan ziyaretinin ayrı bir önem taşıdığını kaydetti.

EKONOMİK KONULARA ÖNCELİK VERİLDİ

Türkiye ile Pakistan arasındaki büyük sevgi ve muhabbet konuşulurken diğer alanların ihmal edildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Onun için bu sefer halklarımıza somut neticeler sunmak için ekonomik konuların üzerinde de çok durduk” dedi.

İSLAMABAD’A TREN KARGO TAŞIMACILIĞI AĞUSTOS’TA

İslamabad ve Lahor’da iş forumu toplantıları gerçekleştirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, seyahatine özellikle enerji alanında Türkiye’nin büyük firmalarının katıldığını ve Pakistan’da bu alanda büyük yatırım imkânları bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, İslamabad-Tahran ve İstanbul arasındaki tren kargo taşımacılığının Ağustos ayından itibaren başlayacağını, bunun iki ülke arasındaki mesafeyi kısaltacağını belirtti.

Pakistan’ın zengin bir kültürel mirasa sahip bulunduğunu ve burada meydana gelen olayların çevresini de etkilediğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu anlamda sabah saatlerinde kanaat önderleri ve medya temsilcileri ile çalışma kahvaltısında bir araya geldiklerini söyledi.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EKONOMİK POTANSİYEL KEŞFEDİLDİ”

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaret sırasında iş adamlarının yaptığı görüşmeler sonucunda, 400 milyon dolar civarında ticaret anlaşması yapıldığını, kısa dönem içerisinde 1.5 milyar dolara yakın potansiyelin de bulunduğunu kaydederek, iki ülke arasındaki ekonomik potansiyelin keşfedildiği kanaatinde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, açıklamasının sonunda kendisine gösterilen misafirperverlikten dolayı başta Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari’ye, Başbakan Gilani’ye, Pencap Eyaleti Başkanı Şerif’e ve Pakistan halkına teşekkür etti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı