KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Lahor'da Cumhurbaşkanı Gül Coşkusu

01.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

İslamabad’daki temaslarını tamamlayarak Lahor’a geçen Cumhurbaşkanı Gül’ü, havaalanından Badşahi Camii`ne kadar yaklaşık 10 km boyunca ellerinde Pakistan ve Türkiye bayrakları bulunan on binlerce kişi karşıladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyaret için bulunduğu Pakistan’da, İslamabad’daki temaslarını tamamlayarak Lahor’a geçti.

 

 

Lahor Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Gül’ü, Pencap Eyalet Valisi Salman Taseer ve Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif karşıladı.

Daha sonra Allame Muhammed İkbal’in anıt mezarını ziyaret ederek çelenk koyan Cumhurbaşkanı Gül, anıt mezarda bulunan Badşahi Camii’ni ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, havaalanından Muhammed İkbal’in mezarının bulunduğu Badşahi Camii`ne kadar yaklaşık 10 km boyunca ellerinde Pakistan ve Türkiye bayrakları bulunan on binlerce kişi tarafından karşılandı. Şehirde, Cumhurbaşkanı Gül’e ithafen hazırlanan pankart ve dövizler dikkat çekti.

TÜRKİYE-PAKİSTAN İŞ FORUMU

Bugünkü temasları çerçevesinde, DEİK ve Pencap Yatırım Kurulu tarafından düzenlenen Türkiye-Pakistan İş Forumu’na katılan ve burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel olduğunu belirterek, Pakistan`a geldiğinden bu yana kendisine büyük yakınlık ve misafirperverlik gösterildiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, “tarih, entelektüellik ve kültür merkezi” olarak nitelediği Lahor’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türkiye ile Pakistan arasında Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanan dostluğu güçlü bir şekilde yaşattıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkileri, bugünkü modern dünyada da iki ülke halkları arasındaki sevgiye yakışır şekilde geliştirme kararlılığında olduklarını vurguladı.

“ŞİMDİ SIRA EKONOMİK İŞ BİRLİĞİNDE”

Türkiye ve Pakistan`ın uluslararası alanda birbirini gözü kapalı desteklediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi sıra ekonomik alandaki işbirliğine geldi. Ekonomide arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmadığımızı biliyoruz. Bu sevgiye yakışır işbirliğini gerçekleştirmemiz lazım. Bunun hukuki alt yapısı hükümetler tarafından gerçekleştirilecektir ve çalışmalar başlatılmıştır. İstanbul`dan İslamabad`a kargo treni seferleri başlayacak. Sıra iş adamlarına geldi. Büyük potansiyelin farkına varmak lazım. Türkiyeli ve Pakistanlı iş adamlarının birbirini keşfetmesi, tanıması zamanı gelmiştir ve geçmektedir.”

Cumhurbaşkanı Gül`ün konuşmasının ardından TOBB ile Lahor`daki endüstri bölgesi yönetimi arasında, Türk iş adamlarının bölgeye yatırım yapmasına imkân tanıyan anlaşma imzalandı.

Daha sonra Anamuhalefet Partisi, Pakistan Müslüman Ligi (PML-N) lideri Navaz Şerif ve Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Şerif tarafından onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül yemeğin ardından, Lahor Polo Sahası’na giderek, polo maçı ve yerel spor gösterisi izledi. Gösterinin ardından, Cumhurbaşkanı Gül’e bir Arap atı, birer polocu ve at başı heykeli hediye edildi.

 

Muhammed İkbal, (1873 – 1938)

Pakistanlı şair, filozof ve politikacı. Şiirleri çağdaş Urdu ve Fars edebiyatının en önemli eserlerindendir. Hindistan`daki Müslümanların bağımsızlık mücadelesini dile getiren ilk kişidir.

1873’te, bugün Pakistan’a ait olan, o zamanki Hindistan’ın Pencap eyaletine bağlı Siyalkut kentinde doğdu. 1905’te Londra Cambridge Üniversitesi felsefe ve iktisat bölümlerinden mezun oldu. İngiltere’de üç sene kadar kalan İkbal, burada Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi`nde hocalık yaparken, bilhassa Londra`da ilgi görmesine sebep olacak çeşitli İslâmi konularda bir dizi konferans verdi. Yine Londra`da kaldığı müddet içinde hukuk da okuyan İkbal, savcılık diplomasını aldıktan sonra Almanya`ya giderek Münih Üniversitesi`nde felsefe dalında doktora yaptı.

“Müslüman Hintli Mücahitler” adıyla yazdığı şiirleri Hindistan`daki Müslümanların İngiliz sömürüsüne başkaldırmalarına ve Pakistan`ın kuruluşuna tesir etmiştir. Bu yönüyle İkbal, M. Akif Ersoy`a da benzetilmiştir.

Allâme İkbal şeklinde anılan şair, Kurtuluş savaşı yıllarında Pakistan halkını, Türk halkının millî mücadelesine destek vermek için örgütlemiş, millî mücadelede kullanılmak üzere Pakistan halkından 1,5 milyon sterlin toplayıp Ankara hükümetine ulaştırmıştır.

İkbal, uzun süren bir hastalıktan sonra 21 Nisan 1938’de vefat etti.

 

 

BADŞAHİ CAMİİ

Badşahi Cami, Pakistan’ın ve Güneydoğu Asya’nın ikinci, dünyanın beşinci en büyük camisidir.

Mughal döneminin mimarideki estetik, tutku ve görkemi örnek alınarak yapılan camide, bahçesiyle birlikte 110 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. 1673 yılında yapımı tamamlanan Badşahi Camii, 1986 yılına kadar dünyanın en büyük camisi olarak kalmıştır.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı