KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Bu Ziyaret Ekonomik İş Birliğimiz Konusunda Dönüm Noktası Olmalı"

31.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Bu Ziyaret Ekonomik İş Birliğimiz Konusunda Dönüm Noktası Olmalı"

 

Türkiye ile Pakistan arasındaki ekonomik iş birliğinin, siyasi dayanışma kadar gelişmemiş olmasının kendilerini üzdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Şimdi artık bu konuda somut, güzel örnekler verme zamanı geldi” dedi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, DEİK ve Pakistan Federal Yatırım Kurulu tarafından düzenlenen Türkiye-Pakistan İş Forumu’nun kapanış oturumuna katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül iş forumunda yaptığı konuşmada, Türkler ve Pakistanlılar arasındaki dostluğun temellerinin çok sağlam olduğunu belirterek, “Bu sağlam temeller üzerinde ne zaman birbirimize ihtiyaç duyarsak hemen ilk defa biz yanı başımızda Pakistanlıları, Pakistanlılar Türkleri görür” dedi.

 

Türkiye - Pakistan İş Forumu

 

“TÜRKİYE VE PAKİSTAN ARASINDA MÜKEMMEL İLİŞKİLER VAR”

İki ülkenin insanlarının deprem felaketleri gibi zor durumlarda üzerlerine düşeni büyük bir görev aşkı ile yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye ve Pakistan arasında mükemmel ilişkiler var. Uluslararası toplantılarda birbirimizi adeta gözümüz kapalı destekleriz. Pakistan’ın bir meselesi varsa onun sözcüsü Türkler olur, Türk hükümetleri olur, Türk siyasetçiler olur. Türklerin herhangi bir yerde konusu varsa onun da sesi, savunucusu daima Pakistanlı diplomatlar, Pakistanlılar olur. Bundan her iki taraf da büyük bir gurur ve onur duymaktadır.”

“EKONOMİK İŞ BİRLİĞİNİN SİYASİ DAYANIŞMA KADAR GELİŞMEMESİ ÜZÜCÜ”

Cumhurbaşkanı Gül, iş konseylerinin başkanlarının da konuşmalarında belirttiği üzere ekonomik iş birliğinin siyasi dayanışma kadar gelişmemiş olmasının kendilerini üzdüğünü belirterek, “Şimdi artık dikkati ve yoğunluğu bu noktaya veriyoruz. Politik iş birliği, karşılıklı sevgi herhalde ekonomik iş birliğini biraz gölgeledi. Ekonomik iş birliğinin çok büyümesini önledi. Bazen böyle durumlar da ortaya çıkıyor. Şimdi artık bu konuda somut, güzel örnekleri verme zamanı geldi. Bununla ilgili hükümetlerin, devletlerin yapacakları var, özel sektörün yapacakları var. Devletler olarak, hükümetler olarak bizler bu iş birliğinin altyapısını, hukuki altyapısını, çerçevesini tam oluşturacağız. Yine bu iş birliğinin gerçekleşebilmesi için özel sektörün yapamayacağı projeleri biz üstleneceğiz. Bu açacağımız yollardan da sizlerin güçlü bir şekilde girmesini arzu ediyoruz. Memnuniyet verici olan Pakistan’da son dönemlerde ekonomik konularda çok köklü reformlar yapılmasıdır” dedi.

EKONOMİDEKİ GELİŞMELERDEN DOLAYI TEBRİK

Pakistan’da millî meselelerde, siyasi partilerin büyük bir dayanışma içerisinde hareket ettiğini ve bu durumun ülkenin ekonomik konularda daha çok yoğunlaşmasına fırsat verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan para birimi Rupi’nin son dönemlerde dolar karşısındaki istikrarı, ekonomik konularda atılan adımlar, yabancı sermayenin ülkeye gelmesi için alınan tedbirlerin ülkeyi çok cazip hale getirdiğini kaydederek, bundan dolayı da Başbakan Gilani başta olmak üzere tüm görevlileri tebrik ettiğini ifade etti. Bir ülkeyi yöneten herkesin birinci sorumluluğunun halkının mutluluğunu, refahını artırması olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, siyasetin bu amacı gerçekleştirmek için yapıldığını vurguladı ve bu bakımdan istikrarın önemine işaret etti.

“TÜRKİYE SERMAYEDE AYRIMI KALDIRDI”

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin son yıllarda çok büyük ekonomik atılımlar yaptığını, Avrupa’nın altıncı, dünyanın on altıncı büyük ekonomisi olduğunu, köklü reformlarla Türkiye’yi yabancı sermaye için cazip hale getirdiğini, yerli-yabancı ayrımını kaldırdığını kaydetti.

TÜRKİYE - PAKİSTAN YÜK TRENİ SEFERLERİ AĞUSTOS AYINDA BAŞLIYOR

Türkiye ile Pakistan arasında Ağustos ayında yük treni seferlerinin başlayacağını, bunun nakliyede süreyi kısaltacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’la İran’ın ve Türkiye’nin demiryoluyla bağlanmasının bütün ticari ve ekonomik ilişkiler için çok büyük bir imkân olacağını belirterek, bu nedenle daha önce dış ticarette iki ve beş milyar dolar olarak ifade edilen hedeflerin kısa süre içinde aşılacağına inandığını söyledi.

“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ POTANSİYELİ GERÇEKLEŞTİRME ZAMANI”

Pakistan’ın el değmemiş çok büyük kaynakları bulunduğunu ve iki ülke arasında çok büyük iş birliği imkânları olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’a resmî heyetin yanında Türkiye’nin çok değerli iş adamları, sanayicileri ve yatırımcılarıyla beraber geldiğine, bu firmaların bazılarının Türkiye’nin en büyük firmaları ve yatırımcıları olduğuna dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Gül, heyetinde dünya ölçekli firmalar bulunduğunu, bunların bazılarının şimdiden Pakistan’da faaliyet gösterdiğini söyleyerek, iki ülke arasındaki bu potansiyeli gerçekleştirme zamanı olduğunu belirtti.

ENERJİ SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ

Enerji sektörünün önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, gelirken TOBB ve DEİK’e verdiği talimat çerçevesinde özellikle enerji konusunda Türk firmalarının bu geziye katılmasını istediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’ın enerji ve hidroelektrik kaynaklarının harekete geçirilmesi gerektiğini kaydederek, “İnanıyorum ki bugün yapılan görüşmelerde sizler iyi neticelere ulaşacaksınız ve Türk iş adamları, yatırımcıları olarak Pakistan’a bu konuda yatırımlar yapacaksınız” dedi.

Türkiye’nin dünyanın en büyük barajlarını yapan ülkelerden birisi olduğunu, Türk şirketlerinin çok büyük deneyimi bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin dünyada kendisini ispatlayan müteahhitlik şirketlerinin Pakistan’da da faaliyet göstereceğine inandığını ifade etti.

TÜRKİYE, DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİNE SAHİP ÜLKE

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük müteahhitlik hizmetlerine sahip ülke olduğunu ve dünyadaki 225 büyük uluslararası müteahhitlik firması içerisinde 35’inin Türk firması olduğunu hatırlatarak, bu firmaların Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan bütün Orta Asya’ya kadar çok büyük projelere başarıyla imza attıklarını söyledi.

Tarım konusunun da ihmal edilemeyecek bir sektör olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Gül, gıda güvenliğinin dünyanın en büyük meselesi olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistanlı firmalar için Türkiye’de, Pakistan’da Türk firmalara yapıldığı gibi bir pozitif ayrımcılık olacağını belirterek, “Başta bu, halkın gönlünden gelen pozitif ayrımcılıktır. Yani dostluktur, kardeşliktir. Bütün bunları, bu avantajları kullanmamız ve realize edip halkımızın çıkarına değerlendirmemiz gerekmektedir. Buna yürekten inanıyorum, bununla ilgili güzel neticelerin olacağına inanıyorum. İnanırsak bunlar gerçekleşir. Hükümetler arasında en üst seviyede irade var, siyasi irade var. Şimdi artık sizlerin daha çok çalışmanız, daha çok birbirinizin potansiyelini keşfetmeniz, daha çok iş ortamını değerlendirmeniz gerekmektedir. Bu ziyaretimin bu konuda da bir dönüm noktası olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

 

PakTürk Okulu Faaliyeti

 

“BU OKULLAR, İKİ ÜLKE ARASINDAKİ DOSTLUĞU NESİLDEN NESİLE TAŞIYACAK KÖPRÜDÜR”

İş forumunun ardından, Pakistan’da faaliyet gösteren PakTürk Okulu’nun düzenlediği gösteriyi izleyen Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’daki Türk okulları ile ilgili sunumun yapıldığı etkinlikte okullara maddi destek veren hayırsever Pakistanlı iş adamlarına plaket sundu.

Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türk okullarının faaliyetlerini öğrenmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, okullara ev sahipliği yapan Pakistanlı yetkililere teşekkür ederek, okul yöneticilerini, öğretmenleri ve hayırsever iş adamlarına tebrik etti.

İki ülke arasında her alanda mükemmel olan ilişkilerde eğitimin geniş yer tuttuğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle tamamladı, “Bu çalışma ve hizmetler çok değerli. Bu okullar, iki ülke arasındaki dostluğu nesilden nesile taşıyacak köprüdür.”

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı