KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Pakistan ile Ekonomik İş Birliğini Geliştirme Yolunda Üç Önemli Adım

31.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Pakistan ile Ekonomik İş Birliğini Geliştirme Yolunda Üç Önemli Adım

 

İslamabad’da Cumhurbaşkanı Gül ile Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari’nin ortak basın toplantısı öncesi iki ülke arasında “Planlama”, “Tarım” ve “Yatırım Ajansları” alanında iş birliğini öngören üç Mutabakat Zaptı imzalandı.

İslamabad’da Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki mükemmel siyasi ilişkilerin ekonomiye de taşınması gerektiğine değinerek çok güçlü bir iş adamı heyetiyle Pakistan’a geldiğini belirtti.

Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Gül ve Zardari’nin huzurunda iki ülke arasında mutabakat zaptları imzalandı. “Hükümetler arası Planlama Alanında İş Birliği Mutabakat Zaptı”na Türkiye adına Devlet Bakanı Mehmet Aydın, “İki Ülke Hükümetleri Arasında Tarıma Dayalı İş Birliği Mutabakat Zaptı”na Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker imza attı. “Yatırım Ajansları Arasında İş Birliği Mutabakat Zaptı”nı da Türk tarafı adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Engin Soysal imzaladı.

 

                                         

 

“PAKİSTAN’IN SEVİNCİ SEVİNCİMİZ, KEDERİ KEDERİMİZDİR”

Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile Pakistan’ın kardeş ülkeler olduğuna ve halklar arasında dostluk köprüsü bulunduğuna işaret ederek, “Pakistan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir. Ülkelerimiz ve milletlerimiz tarih boyunca bu anlayışla hareket etmişlerdir. Bu dostluk ve sevgi gelecek nesillere daha güçlü bir şekilde devam edecektir. Bundan hiç şüphem yoktur” dedi.

Pakistan’ın, zengin kültürü, stratejik konumu, kurumları, demokrasisi, yetiştirdiği devlet adamları ve tabiatıyla Türkiye dâhil dostları ile bölgesinin ve dünyanın en önemli devletlerinden biri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Pakistan ilişkilerinde atılan adımların uluslararası camia bakımından da örnek oluşturduğunu vurguladı.

2007’DEKİ ZİYARETTEN BU YANA PAKİSTAN’DA ÖNEMLİ GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Gül, 2007 yılında Cumhurbaşkanlığına seçildikten kısa bir süre sonra, ilk ziyaretlerinden birini, Pakistan’a gerçekleştirdiğini aktararak, o zamandan bugüne Pakistan’da çok önemli gelişmelerin yaşandığını; demokrasinin giderek güçlendiğini, siyasi partiler arasında milli meseleler konusundaki iş birliğinin dikkat çektiğini, ülkenin tüm kurumları ve halkıyla büyük bir dayanışma içerisinde teröre karşı güçlü bir mücadele verdiğini belirtti. Türkiye’nin, Pakistan’ın huzuruna ve istikrarına büyük önem verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, demokrasinin kuvvetlenmesi, milli birlik ve bütünlüğün korunması, terörizm ve aşırı akımlarla mücadele edilmesi yönünde Pakistan’ın sarf ettiği çabaları ülkemizin kararlılıkla desteklediği ve takdir ettiğini kaydetti.

Pakistan’ın farklı eyaletlerinde ve federal düzeyde birçok partinin koalisyon oluşturarak yönetime dâhil olduğunu, Pakistan Parlamentosu’nda da uzlaşı, hoşgörü ve iş birliğine yönelik adımlar atıldığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu uzlaşmanın Pakistan devleti ve halkının terörizmle savaşta zaferinin güvencesi olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, bu noktada uluslararası dayanışmanın önemine işaret ederek tüm dünyayı Pakistan’ın bu mücadelesinde yanında olmaya çağırdı.

EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ ALANLARI: TAŞIMACILIK, TREN SEFERLERİ, ENERJİ

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Zardari ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, bölgesel konuları ele aldıklarını, Türkiye ile Pakistan arasındaki ekonomik potansiyeli daha da gerçekçi hale getirmek için somut projeler üzerinde durduklarını söyledi. Bu projelerin başında da Türkiye ile Pakistan arasında kargo tren taşımacılığının geldiğini, proje fikrinin sahibi olan Cumhurbaşkanı Zardari ile İstanbul’da da konuyu ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Ağustos ayından itibaren İstanbul’dan tren seferlerinin başlayacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, enerji konusunun iki ülkenin işbirliği yapacağı çok önemli alanlardan birisini oluşturduğunu kaydederek, beraberinde enerji sektöründen başarılı yatırımcılar bulunduğunu ve görüşmeler yaptıklarını, bu konuda da önemli adımlar atılacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinin Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun ruhuna yakışır şekilde ve yeni nesillere taşıyacak şekilde gayet başarılı geçtiğini belirtti.

CUMHURBAŞKANI ZARDARİ’DEN ORTAK ANLAYIŞ VURGUSU

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari de, basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Gül`ü Pakistan`da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Zardari iki ülkenin, stratejik ortaklık, siyasi ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi konularında ortak anlayış içerisinde olduğunu, ekonomi, ticaret, yatırım, tarım, alt yapı gelişimi, endüstri, kültür, savunma ve halklar arasında ilişkilerin geliştirilmesi gibi alanların üzerinde önemle durulduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül`e, aşırıcılık ve militanlarla mücadele konusundaki çalışmalar hakkında bilgi verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Zardari, yürütülen askerî harekâtların başarısının Pakistan`daki ulusal ortak anlayışın, Pakistan`ın cesur askerlerinin ve halkının yapmış olduğu fedakârlıkların sonucu olduğunu belirtti.

Afganistan konusunda da iki ülkenin ortak görüşler paylaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Zardari, “Afganistan`ın sürdürülebilir refah, barış ve kalkınma elde etme konusundaki ulusal çabalarını desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

HEDEF: ÖNCE 2, ARDINDAN 5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Basın açıklamasının ardından Pakistanlı bir basın mensubunun “Ekonomik konulardaki iş birliğinin öneminden ve bu çerçevede tren yolu projesinden söz ettiniz. İlk aşamada konulan iki milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşabilmek için projelerde spesifik alanlarda bir görüşme gerçekleştirdiniz mi?” sorusuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki güçlü dostluk ve kardeşliğe paralel bir ekonomik iş birliği, ticaret ve yatırımın bulunmadığını kaydederek, “Doğrusu bu hepimizi üzüyor, siyasi konulardaki mükemmel ilişkilerimiz ekonomik konulardaki çalışmaları ihmal ettirmiş, ama büyük bir potansiyel var. Bunun farkındayız. Onun için ortaya koyduğumuz iki milyar dolar ve daha sonra da beş milyar dolarlık hedefe süratli bir şekilde erişmek istiyoruz. Buna önce ticaret olarak bakarsak, ticareti kolaylaştırıcı tedbirler alınabilir. Bunlarla ilgili de ulaşım çok önemlidir. O bakımdan bu kargo tren konusuna çok önem veriyoruz. Ama bunun dışında sınır ülkeleri arasında ticareti kolaylaştırıcı bazı hukuki çalışmalar var. Bunlar da ticareti çok kolaylaştıracaktır.”

“ÇOK GÜÇLÜ BİR TÜRK İŞ ADAMI HEYETİYLE GELDİM”

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu bir gerçektir; ticaret iş adamları, özel sektör arasında yapılmaktadır. Onun için çok güçlü bir Türk iş adamı heyetiyle geldim. Hem İslamabad’da, hem Lahor’da iş forumu yapılacak, bu forumlarda konuşacağız. Ama iş adamlarımız şu anda kendi aralarında konuşuyorlar. Ben çok güveniyorum; eminim ki çok kısa sürede bu konulan ticaret hedeflerine erişeceğiz. Enerji başta olmak üzere birçok alanı tespit ettik, detaylarını konuştuk. Bu alanda da kısa süre içerisinde çok somut örnekler ortaya çıkacak, Bunların bazılarını iş adamlarıyla yapılan toplantıda ilan edeceğiz. Anlaşmalarını da imzalayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül basın açıklamasının ardından Başbakan Yusuf Gilani’yle Başbakanlıkta görüştü ve Başbakan Gilani’nin onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı