KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Anayasa Değişikliği: "Bütün Bunlar Yüce Meclis'in Uhdesindedir"

30.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’a gidişinde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının başta Anayasa değişikliği olmak üzere gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir basın mensubunun, “Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da yargılanmasına ilişkin Anayasa değişikliği paketinde düzenleme olduğu”nu söyleyerek, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine, ortadakinin ilk taslak olduğunu, bu taslağın üzerinde çalışıldıktan ve görüşler alındıktan sonra son şeklinin verileceğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Gül, “Dolayısıyla bu tip değişikliklerin hepsi tabii ki mümkündür. Bütün bunlar Yüce Meclis’in uhdesindedir. Bunlar yapılırken tabii görüşler alınır. Ve önemli olan, anayasalar toplumsal sözleşme olduğu için herkesi bağlayan, uzun süre bağlayan en üst belgelerdir. O bakımdan bu tip değişikliklerin en iyi şekilde çıkması çok önemli. Onun için de tabii ki dikkat ve özen gösterilmelidir. Tabii ki devletin yüksek görevlileri için yapılabilir” dedi.

ÇANKAYA SOFRASI: “İNTİBALARI PAYLAŞACAĞIM”

“Dün Çankaya Köşkü’ndeki Çankaya Sofrası etkinliği düzenlediniz. Biz, katılanların görüşlerini aldık. Ancak sizin de görüşünüzü merak ediyoruz” değerlendirmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, “Sizin de takip ettiğiniz gibi, katılanlar Türkiye`nin değerli hukuk ve siyaset adamları, ayrıca fikri konularda derinliğine analiz ve yazı yazan gazeteciler ve iki eski yüksek mahkemenin başkanlarıydı. İki eski yüksek mahkemenin başkanları, hatırlarsanız, dönemlerinde kendi kurumlarıyla ilgili kanun değişikliklerini o zaman önermişlerdi ve kendileri hazırlamışlardı. Dolayısıyla böyle bir çeşitlilik arz eden grubun görüşlerini dinledim. Oradan edindiğim intibaları da tabii ki ilgililerle paylaşacağım; Meclis Başkanımız başta olmak üzere” şeklinde cevap verdi.

CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, “Yeni Anayasa paketinde sizin yetkilerinizin fazla olduğu yönünde görüşler var. Siz bu görüşlere katılıyor musunuz, yetkileriniz fazla mı?” sorusuna da “Benim de katıldığım görüşler vardı. Bunu zaten ilgililere ilettim. Mesela ‘Anayasa Mahkemesi’ne iki Türk vatandaşını cumhurbaşkanı resen atar’ fikrini doğrusu çok gerçekçi bulmadım. Bu görüşümü de söyledim. Ümit ederim dikkate alınır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı