KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Büyük Bir Heyetle Pakistan'da

30.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari’nin resmî davetlisi olarak iş adamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, öğretim üyeleri ve basın mensuplarıyla birlikte İslambad’a ulaştı.

Pakistan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyareti sırasında, resmî heyetin yanı sıra, iş dünyasının seçkin temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, öğretim üyelerinin ve basın mensuplarının kendisine eşlik edeceğini aktardı.

 

                                           

 

Cumhurbaşkanı Gül, 2007 yılında Cumhurbaşkanlığına seçildikten kısa bir süre sonra, ilk yurt dışı ziyaretlerinden birini Pakistan’a yaptığını hatırlatarak, aradan geçen zaman içerisinde Pakistan’da önemli gelişmeler yaşandığını; Cumhurbaşkanı Zardari’nin eşi merhume Benazir Butto’nun menfur bir saldırı sonucunda hayatını kaybetmesi gibi üzücü olayların meydana geldiğini söyledi.

TÜRKİYE HER ZAMAN PAKİSTAN’IN YANINDA

Türkiye’nin, tüm bu süreç boyunca her zaman Pakistan’ın yanında yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin Pakistanlı kardeşlerimizin huzuru, istikrarı ve refahı için mühim gayretler sarf ettiğini, bu gayretlerin önümüzdeki dönemde de sürdüreceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun, sevgi ve muhabbet hislerinin son derece köklü ve kuvvetli olduğunu vurgulayarak, “İki ülke arasındaki derin hürmet ve dayanışma emsalsiz bir nitelik taşımaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari’nin, bir kez Cumhurbaşkanı seçilmeden önce, üç kez de kendisinin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Pakistan-Afganistan Üçlü Zirve toplantıları çerçevesinde dört kez ülkemizi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Pakistan’ın ana gündem maddeleri arasında terörizmle ve aşırı akımlarla mücadele yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’ın terör belasına karşı yönetimi ve halkıyla yekvücut halde mücadele ettiğini söyledi.

PAKİSTAN’IN DEMOKRATİKLEŞMESİNE TAM DESTEK

Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan’ın, özellikle son iki yıldır demokratikleşme yönünde kayda değer adımlar attığını, ülkedeki siyasi partilerin çoğunluğunun bu mücadele etrafında birleştiğini belirterek, bu alanda birlik içinde atılan adımların, Pakistan’ın terörle mücadelesindeki çabalarını güçlendirdiğini memnuniyetle müşahede ettiğini aktardı.

Türkiye’nin, Pakistan’ın demokrasisine ve terörle mücadelesine hem tam destek verdiğini, hem de uluslararası toplumun bu mücadeleyi takdir etmesi ve desteklemesi için çaba harcadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, Pakistan’a uluslararası toplumun desteğinin bir ifadesi olan Demokratik Pakistan’ın Dostları Grubu’nun (DPDG) başından itibaren etkin bir üyesi olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, “Türkiye, Grubun Bakanlar toplantısını Ağustos ayında İstanbul’da düzenlemiş, Grubun Tokyo donörler toplantısında Pakistan’a yönelik 100 milyon dolar tutarında taahhüdünü açıklamıştır” dedi.

TİKA PAKİSTAN’DA

Cumhurbaşkanı Gül, TİKA temsilcisinin İslambad’daki görevine dün başladığını bildirerek, bu biçimde ülkemizin Pakistan’a taahhüt ettiği destek ve yardımlarının TİKA projeleri çerçevesinde hızlı bir biçimde hayata geçirilmesinin mümkün olacağını kaydetti.

Ziyaretinin, iki ülke arasındaki mükemmel düzeydeki siyasi ilişkilerin pekiştirilmesi kadar, karşılıklı ekonomi, ticaret ve yatırımlar alanındaki iş birliğimizin güçlendirilmesine imkân tanımasına da büyük önem verdiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2009 yılı itibariyle 782 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini ancak bu rakamın gerçek potansiyelin çok gerisinde olduğunu belirtti.

İSLAMABAD VE LAHOR’DA İŞ KONSEYİ TOPLANTILARI

Cumhurbaşkanı Gül, gerek İslamabad’da, gerek Lahor’da düzenlenecek iş konseyi toplantılarında, iki ülke iş adamlarının bir araya geleceklerini, bu toplantıların, verimli ve faydalı sonuçlar vereceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türk müteahhitlerinin Pakistan’da büyük bir arzuyla beklendiğini belirterek, büyük altyapı projelerinde büyük imkânlar olduğunun Pakistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından dile getirildiğini sözlerine ekledi.

İSTİKLAL MÜCADELEMİZE PAKİSTAN DESTEĞİ

Lahor’da Muhammed İkbal’in anıt mezarını ve Badşahi Camii’ni de ziyaret edeceğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, “Biliyorsunuz, Aziz Atatürk’ün önderliğindeki İstiklâl Savaşımız sırasında, Pakistan’ın büyük düşünürü ve millî kahramanı Muhammed İkbal, ‘Türk kardeşlerimizi bu mücadelelerinde yalnız bırakmamalıyız’ çağrısını, Lahor’da Badşahi Camii’nde toplanan mahşerî kalabalığa hitaben yapmıştır. Pakistanlı kardeşlerimiz bu çağrıya coşkuyla cevap vermişler, dişlerinden tırnaklarından arttırarak Anadolu’daki İstiklal Mücadelemize maddi, manevi destek göndermişlerdir” dedi.

Geçmişte Pakistan bize nasıl destek verdiyse, ülkemizin de bugün Pakistan’a her türlü destek ve yardımda bulunmak için çaba harcadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Pakistan ile Türkiye’nin ilişkilerinin halktan halka olduğunu, her iki ülke üst düzey yöneticilerinin, diğerinin ülkesini ziyaretinde, kendisini ikinci vatanında hissettiğini, kendisinin de bu duygularla ziyaretine başladığını belirtti.

CUMHURBAŞKANI GÜL PAKİSTAN’DA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari’nin davetlisi olarak resmî ziyarette bulunmak üzere İslambad’a ulaştı.

İslamabad Benazir Bhutto Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Gül’ü, Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan ve diğer ilgililer karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül’e uçaktan inişinde çocuklar çiçek sundu.

 

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, İslamabad Büyükelçisi Babür Hızlan`ın Büyükelçilik Konutu’nda onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı.

PAKİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ


Nüfus: 174.578.558 (2009)
Yüzölçümü: 803.940 km2
Hükümet Yapısı: İslamî Cumhuriyet
Cumhurbaşkanı: Asıf Ali Zardari
Federal Başkent: İslamabad
Etnik Yapı: Pencabi (%45), Sindh (%15), Peştun (%15), Seraiki (%10), Muhacir (%8), Beluç (%4)
Dini Yapı: Müslüman (%97), Hıristiyan (%1,5)
Kişi Başına Düşen Millî Gelir: $3,004

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı