KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Yoğun Yağmur Altında Mesir Macunu Dağıttı

28.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Manisa’da 470’inci kez düzenlenen Uluslararası Mesir Festivali, Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekilerin mesir macununu Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçmasıyla sona erdi.

Dün gerçekleştirdiği İzmir programını tamamlayarak eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Manisa’ya geçen Cumhurbaşkanı Gül’ü Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Emniyet Müdürü Adem Aydemir ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Şenol karşıladı. Manisa’da ilk olarak, Manisa Sabuncubeli Tepe Karakolu mevkisinde oluşturulan 87. Yıl Cumhuriyet Ağaçlandırma Alanı’na çam fidanı diken Cumhurbaşkanı Gül, ardından sırasıyla valilik, belediye başkanlığı ve garnizon komutanlığını ziyaret etti.

Garnizon komutanlığını ziyaretinin ardından Hükümet Konağı’na giden Cumhurbaşkanı Gül, burada mesir macunu saçım töreninin başlangıcı sayılan kortej yürüyüşüne katıldı.

 

                                                                   

 

CUMHURBAŞKANI GÜL’E, VATANDAŞLARDAN KARANFİL YAĞMURU

Yürüyüş sırasında vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşte, vatandaşlar Cumhurbaşkanı Gül’ün üzerine gül, karanfil ve konfetiler attı. Cumhurbaşkanı Gül’ü alkışlarla selamlayan vatandaşlardan bazıları ise güvercin uçurdu.

“HEM ŞİFA, HEM DE RAHMET BİR ARADA GELDİ”

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, kortej yürüyüşünün güneş altında gerçekleştirildiğini, şu anda ise yağmurun yağdığını belirterek, bunun bir rahmet olduğunu kaydetti ve “Hem şifa, hem de rahmet bir arada geldi” dedi.

470’inci kez düzenlenen Uluslararası Mesir Festivali, Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekilerin mesir macununu Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçmasıyla sona erdi.

Cumhurbaşkanı Gül, bazı basın mensuplarına mesir verirken, Osmanlı şehzadeleri ve saray erkânını canlandıran kişilerle hatıra fotoğrafı çektirdi ve halkı selamlayarak alandan ayrıldı.

Cumhurbaşkanı Gül daha sonra, ilin ileri gelenleri ile öğle yemeğinde bir araya gelecek ve ardından Vestel Üretim Tesisleri’nde incelemelerde bulunacak.

470 YILLIK GELENEK: MESİR MACUNU

Mesir macununun tarihçesi şöyle:

“Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan’ın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yılın 21 Mart’ında Sultan Camii’nin önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğar.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı