KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"İzmir Kendi Büyüklüğünü Yeniden Keşfetmeye İhtiyaç Duyuyor"

27.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

İzmir’in, Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olduğunu ve kendi büyüklüğünü yeniden keşfetmeye ihtiyaç duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’i daha iyi tanıtmak gerektiğini vurguladı.

İzmir’deki temasları çerçevesinde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) verdiği akşam yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Efes ve Meryem Ana Evi’ni ziyaret ettiğini hatırlatarak, bu ziyareti yapan ilk Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu gururu ifade etti. 

 

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında İzmir’in Türkiye’nin en güzel, en şirin ve dünyaya en açık illerinin başında geldiğini belirterek, İzmir’in kendisini Avrupa’daki kentlerle, metropollerle mukayese etmesi gerektiğini belirtti.

İzmir’in, Kurtuluş Savaşı döneminde de, modern Türkiye’nin gelişimi döneminde de önemli roller üstlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin de İzmir’e daha sık gidip gelmek istediğini yineledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bir ülkenin kalkınabilmesi için kaynaklarını, enerjisini ve tüm fikrini bu amaca yöneltmesi gerektiğini, bunun mümkün olabilmesi için de o ülkede istikrara, hoşgörüye, farklı siyasi anlayış ve düşüncede olan partiler arasında iş birliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“İŞ BİRLİĞİ SİNERJİ, SİNERJİ BAŞARI GETİRİR”

Küçük bir ilde bile, farklı kurum ve görüşler arasında iş birliği varsa, inanılmaz bir sinerjinin ortaya çıktığına ve başarıya ulaşıldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül,“Bunu bir de ülke olarak düşünün. Ülke olarak başarı elde etmenin birinci şartı, bu geniş anlamda söylediğim istikrarı, kurumlar arasındaki uyumu, beraber çalışma anlayışını, bir mücadele varsa, bu mücadelenin medenice yapılmasını sağlamaktır. Cumhurbaşkanı olarak çok çeşitli parti ve kurumlarla görüşüyorum, şunu söyleyebilirim ki, Türkiye’nin temel meseleleri konusunda tüm siyasi parti ve kurumlar arasında temel bir mutabakat var. Anayasa’nın temel ilkeleri, Türkiye’nin demokratik, laik bir hukuk devleti olması, serbest ekonomi ve AB ile bütünleşme gibi konularda herkes mutabık. Farklı eğilimler olsaydı, kara kara düşünmemiz gerekirdi. Memnuniyetle söylemek isterim ki, bu söylediğim temel konularda mutabakat var. Kim daha iyi yapar? Bunlar nasıl olacak? Farklılıklar buralardadır” dedi.

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ DEMOKRASİ STANDARTLARI HEDEF ALINMALI”

Siyasi mücadelelerin zaman zaman Türkiye’de çok sert geçtiğini, Türk siyasetinin böyle bir alışkanlığı olduğunu ve bu mücadelenin zaman içinde AB ülkelerinde görülen çerçeveye oturacağından şüphe duymadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bu, başta ben olmak üzere herkesin sorumluluğudur ve benim de birinci öncelik verdiğim konudur” diye konuştu.

Herkesin kendini başkasının yerine koyarak, karşısındakini anlamaya çalışması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz birbirimize saygı ve sevgi gösterip, birbirimizi anlamazsak, başkalarının da bize beklediğimiz saygı ve sevgiyi göstermesi mümkün olmaz. Vatandaş olarak hepimizin sorumlulukları var, ülkenin de sorunları var, bu doğru. Bunların, gelişmiş ülkelerdeki demokrasi standartları hedef alınarak aşılacağına inanıyorum.”

“İZMİR’İ DAHA İYİ TANITMAK GEREK”

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’in Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olduğunu ve kendi büyüklüğünü yeniden keşfetmeye ihtiyacı olduğunu ifade ederek, bu psikolojinin değişmesi gerektiğini aktardı. İzmir’in gelecek 3-4 yıl içinde çok farklı konuma geleceğine inandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, EXPO üyelik sürecinin, kentin uluslararası tanıtımına önemli katkılar yaptığını, bu çalışmaların İzmir’e kısa süre içinde geri döneceğine inandığını, İzmir’i daha iyi tanıtmak gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’de önemli projelerin hayata geçeceğini, İzmir İktisat Kongresi’nin tekrar yapılacağını ifade ederek, İktisat Kongresi’nin olağanüstü bir toplantı olacağını ve İzmir’in bir cazibe merkezi olduğunu herkese bir kez daha göstereceğini söyledi.

Türkiye’ye gelen devlet adamlarının programlarına İzmir ziyaretini dahil etmelerini bizzat önerdiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, İzmirli iş adamlarından ve iş çevrelerinden de, yurt dışı gezilerine daha fazla katılmalarını istedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı