KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"İzmir Her Bakımdan Zengin Bir İl"

27.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"İzmir Her Bakımdan Zengin Bir İl"

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, İzmir İktisat Kongresi’nin toplanmasının güzel bir fikir olduğunu ve kongrede Türkiye ile ilgili ekonomi politikalarının görüşülebileceğini belirtti.

İzmir’de, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, İzmir’in sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük şehirlerinden biri olduğunu, kentin Türkiye’ye çok katkı sağladığını, böyle bir ili sık sık ziyaret etmek istediğini, sanayicilerle de sık sık bir araya gelmek istediğini kaydetti.

 

“BÖYLESİNE BİR İZMİR’İ SAKIN BAŞKA İLLERLE KIYASLAMAYIN”

İzmir’de güçlü bir motivasyona ihtiyaç varmış gibi bir psikoloji gördüğünü, kentin aslında hiçbir mazeretinin bulunmadığını, her bakımdan zengin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “İzmir her bakımdan zengin. Tarih, kültür, tarım, sanayi, ticaret, turizm, bunların hepsini kaç ilimizde bulabiliriz? Çok zengin bir kültür hayatı, basın hayatı olan, İstanbul basınını destekleyen il. Böyle bir ilin ne mazereti olur doğrusu bilmiyorum? İzmir, kesinlikle herhangi bir şehir değildir. İzmir gerçekten büyük bir şehirdir ve metropolitan bir şehirdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’in altyapı çalışmaları, otobanları, hava yolu, demir yolu ulaşımı ve limanıyla, 7 üniversitesi, 9 bin akademisyeniyle büyük bir kent olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü; “Yani düşünen, fikir üreten insanı olan bir ildir. Böylesine İzmir’i sakın başka illerle kıyaslamayın.”

“EXPO 2015 İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR KALDIĞI YERDEN DEVAM ETMELİ”

Cumhurbaşkanı Gül, şehrin EXPO 2015 adaylığını şansız bir şekilde kaybettiğini o süreçte çok güzel çalışmalar gerçekleştirildiğini, iyi bir tanıtım gerçekleştirildiğini, yapılan yatırımların boşa gitmediğini, çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, yeni güzel fikirlerin inşa edilebileceğini ifade etti.

İZMİR İKTİSAT KONGRESİ

Geçen aylarda EBSO heyetinin Ankara’da kendisini ziyaret ettiğini ve İzmir İktisat Kongresi ile ilgili talebi dile getirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, kongrenin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı ve en son 1990’lı yıllarda merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın öncülüğünde tekrar tertiplendiğini ve ondan sonra bir daha gerçekleşmediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, kongrenin toplanmasının çok güzel bir fikir olduğuna, burada sadece İzmir ve Ege Bölgesi ile ilgili değil, Türkiye ile ilgili ekonomi politikalarının görüşülebileceğine dikkati çekerek, “Toplantıyı İnşallah en güzel şekilde geçmişin tecrübelerini de düşünerek ve onları da değerlendirerek, geleceğe dönük hem İzmir’i, hem Ege’yi, hem Türkiye’yi taşıyacak bir toplantı şeklinde gerçekleştireceğiz” dedi.

“TÜRKİYE AR-GE KONULARININ FARKINA VARDI”

İzmir’in tarım, sanayi, ticaret, turizm gibi bütün ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir il olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin sanayiyi, üretimi ihmal edemeyeceğini, hizmet sektörünün de büyüyeceğini belirtti. Türkiye’nin üretim üssü olması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, “Üretim olurken de muhakkak ki yüksek teknolojiye dayalı üretim olması gerekir. Türkiye teknoloji üreten, teknolojiyi bulan, buluşları olan, araştırma, geliştirmelerine büyük yatırım yapması gereken ülke ki bu gerçekleştiriyor, bundan büyük memnuniyet duyuyorum. En çok gurur duyduğum konulardan biri araştırma geliştirme konularının Türkiye farkına varmıştır. Belki pek çok kişi bunun farkında değildir. Türkiye devleti bunun farkına varmıştır. Meclisiyle, hükümetiyle bu konuya ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Çok kısa sürede bunun neticesini göreceğiz. Bizim sanayimiz buna dayalı olacaktır. Bazı sanayi kollarını elimizde olmayan sebeplerle bırakmak zorunda kalacağız. Ya zenginleşmeyeceğiz, ya da mecburuz daha çok katma değeri olan, daha çok yüksek teknolojiye dayalı sanayilere geçmek zorundayız ve geçiyoruz, geçeceğiz de. Bütün sanayicilerimiz kendilerini bunlara göre uzun vadeli plan yapmak zorundadırlar. Türkiye için kârlı olabilecek sanayi dallarını da büyütmek durumundadırlar. Yoksa sıkıntıya düşerler” dedi.

AMAÇ: “DAHA BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLARIN KENTE GELMESİNİ SAĞLAMAK”

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir’in Türkiye’nin sanayi merkezlerinden biri olduğunu, Osmanlı döneminde de, Cumhuriyet’in başında da sanayinin İzmir’de yer aldığını, bugün yapılması gerekenin de daha büyük ölçekli yatırımların kente gelmesini sağlamak olduğunu aktararak, bu konuda herkese görev düştüğünü söyledi. Bu konuda Ankara’ya birçok görev düştüğünü ancak, esas görevin İzmir’in dünyaya açık iş adamları, iş kadınlarına, sanayicilere düştüğünü vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül sanayicilere şöyle seslendi, “Yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesi ancak sizin sayenizde olacaktır. Sizin dışınızdaki görevler yapılmıştır. Türkiye’nin yatırım ortamının iyileştirilmesi için yapılması gereken bütün reformlar çıkmıştır ve devam etmektedir. Sizin çok daha atak olmanız gerekir. Siz İzmir’in tüm bu potansiyelini dışarıya tanıtmak ve dışardan buraya yatırımcı getirip beraber ortaklıklar kurmak zorundasınız.”

“İZMİR’İN BÜYÜMESİ İÇİN EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞACAĞIZ”

Herkesin silkinmesi ve güçlü bir atağa kalkması gerektiğini, yerli ve yabancıların kente olan ilgisinin arttığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle tamamladı; “Bazı insanlar deryanın içinde olup da deryanın farkında olmazlar ya, böyle olabilir. Zaman zaman bu psikolojiyi görüyorum. Bunun kesinlikle terk edilmesi gerekir. İzmir’in el birliğiyle ileri yıllara taşınmasıyla ilgili, kentin çok daha büyümesi için el birliğiyle çalışacağız.”

İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise törende yaptığı konuşmada, İzmir’in EXPO 2015 adaylığında kente verdiği desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Gül’e teşekkür etti ve ildeki gelişmeler hakkında bilgi aktardı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı