KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye, Avrupa'nın Güvenlik ve Refaha Kavuşmasında Rol Oynamaya Devam Edecek"

23.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Türkiye’nin, AB’ye tam üyeliği doğal bir hak olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, İrlanda’nın Avrupa forumlarında Türkiye’ye vermekte olduğu desteği büyük takdirle karşıladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese onuruna Konut’ta akşam yemeği verdi.

Yemekte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, İrlanda’dan Türkiye’ye gerçekleştirilen Devlet Başkanı düzeyindeki bu ilk resmî ziyarete ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkler ve İrlandalıların, geleneksel olarak birbirleri hakkında çok olumlu kanaatlere sahip olduklarını, ilişkileri her alanda daha ileri götürmek yolunda gayret gösterdiklerini aktardı.

İrlanda’nın Avrupa forumlarında Türkiye’ye vermekte olduğu desteği büyük takdirle karşıladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin, AB’ye tam üyeliği doğal bir hak olarak gördüğünü bildirdi.

TÜRKİYE’NİN BARIŞ VE İSTİKRAR YÖNÜNDEKİ GAYRETLERİ

Cumhurbaşkanı Gül, Türklerin, 14. yüzyıldan itibaren Avrupa’da yaşamaya başladıklarını ve o tarihten bu yana Türk tarihinin önemli bir bölümünün Avrupa’da yazıldığını belirterek, “Türkiye’nin, bölgesinde barış, refah ve istikrar şartlarının güçlenmesi yönündeki sürekli gayretlerini, bugünkü görüşmelerimizde size bizzat aktarabilmiş olmaktan dolayı mutluyum. Türkiye’nin bölgedeki tarihsel bağları her geçen gün daha önemli hale gelmektedir. Takdir edeceğiniz üzere, bu gayretlerimiz Avrupa için de önem taşımaktadır. Küreselleşmiş dünyamızda her şey çok süratli cereyan ediyor ve maalesef her türlü istikrarsızlık belki de birkaç saat içinde dünyanın her köşesinde kendini hissettiriyor. İşte böyle bir dünyada Türkiye gayretlerini, donmuş ihtilâf ve açık çatışmaların yerlerini istikrarın ve barışın kalıcı koşullarına bırakmalarını sağlamak yönünde sürdürmektedir. Bu kapsamda, Avrupa’nın daha fazla güvenlik ve refaha kavuşmasında Türkiye önümüzdeki dönemde de çok değerli bir rol oynamaya devam edecektir” dedi.

Dünya edebiyatına büyük yazarlar ve şairler kazandıran İrlanda’nın, insanlarının sıcaklığı ve tarihî birikiminin sanatçılarına ilham kaynağı oluşturduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Nobel ödülü alanlar dahil, çok sayıda dünya çapında ünlü İrlandalı yazar ve şairin, Türkiye’de de sevildiğini ve okunduğunu belirtti.

TÜRKLER VE İRLANDALILAR: ÇANAKKALE’DEN GELEN TANIŞIKLIK

Cumhurbaşkanı McAleese’nin ziyaret edeceği Çanakkale’nin tarihimizde çok önemli bir yeri bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Türkler ve İrlandalıların, Çanakkale’de birbirlerini saygın ve yürekli askerler olarak tanıdıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bir fotoğrafının, İrlanda Cumhurbaşkanı McAleese’nin çocukluk evinde, İrlanda ulusunun kalbinde ve anılarında özel yer kazanmış olan İrlandalı kahramanların fotoğrafları arasında yer aldığını öğrenmekten duyduğu büyük memnuniyeti de dile getirdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı