KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Anayasa Değişikliği: "Nihai Şekil Önemli"

23.03.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


İrlanda Cumhurbaşkanı McAleese ile düzenlediği basın toplantısında Anayasa değişikliği konusuna değinen Cumhurbaşkanı Gül, henüz ilk taslakların ortaya çıktığını, nihai metne bakmak gerektiğini söyledi.

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, “Anayasa değişikliği uzlaşmayla yapılmalı” mesajı verdiği hatırlatılarak, “Gelinen noktada, yüksek yargının görüşleri ortada. Bir de Cumhurbaşkanlığı makamının HSYK ve Anayasa Mahkemesine çok sayıda üye ataması öngörülüyor. Rektör atamaları konusundaki görüşlerinizi biliyoruz. Bu konuları nasıl değerlendiriyorsunuz?” soruları üzerine, gerek yüksek yargının başkanları ve gerek tüm siyasi partilerin başkanlarıyla yaptığı görüşmeler sırasında bu konuları ele aldığını hatırlatarak, herkesin farklı düşüncelerini dinlediğini ve bunları Başbakan Erdoğan, ardından da TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile paylaştığını ifade etti.

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TBMM’NİN UHDESİNDE”

Cumhurbaşkanı Gül, “Tabii ki Anayasa değişikliği yapmak TBMM’nin uhdesinde olan bir şey. Dün gördüğümüz kadarıyla ilk görüşler, ilk taslaklar ortaya çıktı, ama dünkü görüşmelerden sonra belki bunlar değişebilir. Komisyona gidecektir, komisyonda muhakkak ki bunların üzerinde hep çalışılacaktır. Neticede nihai metin ne olacaktır bunu bilemiyoruz. Demokratik süreç içerisinde bunlar hep bir çalışmanın neticesinde netleşecek ve ortaya çıkacak olan nihai şekil çok önemlidir. O bakımdan şu anda benim bir şey söylemem mümkün değil. Nihai şekil ortaya çıkıp ve Meclis’te nasıl oylanacak onlar da bittikten sonra muhakkak ki ben de kendi hukuk danışmanlarıma soracağım ve onlardan alacağım bilgiler çerçevesi içerisinde doğru olanı yapacağım. Şu anda bir şey söylemem mümkün değil, çünkü gördüğüm kadarıyla bütün bunlar hala tartışılacak konulardır ve tartışmaya hala hepsi açıktır” dedi.

İRLANDA’DAN TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE TAM DESTEK

İrlandalı bir basın mensubu Cumhurbaşkanı McAleese’e, basın açıklaması sırasında İrlanda’nın Türkiye’nin AB üyeliğine desteğini dile getirdiğini hatırlatarak, “Acaba bu sözleri, İrlanda’nın Türkiye’nin üyeliğine tam destek verdiği şeklinde mi anlamalıyız?” sorusunu sordu. Cumhurbaşkanı McAleese de, İrlanda’nın, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini hep desteklediğini ifade ederek, “Çok net bir şekilde Türkiye’nin, Türk hükümetinin, bu müzakere sürecindeki gereklilikleri yerine getirme çabalarını destekliyoruz. Zaten bununla ilgili bu sabah etraflıca bir görüşme yaptık. Türkiye’nin bu anlamda yaptığı her şeye tam destek veriyoruz” dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı