KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye'den Oman'a 13 Yıl Sonra İlk Cumhurbaşkanı Ziyareti

12.04.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Türkiye'den Oman'a 13 Yıl Sonra İlk Cumhurbaşkanı Ziyareti

 

Cumhurbaşkanı  Gül, eşi Hayrünnisa Gül, Tarım ve Köyişleri  Bakanı Mehdi Eker, milletvekilleri, iş adamları ve gazetecilerden oluşan yaklaşık  300 kişilik bir heyetle, Sultan Qaboos Bin Said Al Said’in davetlisi olarak, resmî bir ziyaret için Oman Sultanlığı’na gitti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Oman’a hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, yoğun ve kapsamlı bir gündem ve geniş bir heyetle Oman’a gittiğini aktararak, gerçekleştirdiği ziyaretlerde tüm heyet üyeleri arasında ortak bir ruh oluştuğunu gördüğünü, daha önceki ziyaretlerde olduğu gibi bu ziyaretinin de başarılı geçeceğini umduğunu söyledi.

Ziyareti sırasında iş adamlarının, bilim adamlarının ve Tarım Bakanı Mehdi Eker’in muadilleri ile değişik konularda görüş alışverişinde bulunacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu ziyaretin, Türkiye’den Oman’a 13 yıl sonra cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleştirilen bir ziyaret olması bakımından da önem taşıdığını işaret etti.

KÖRFEZ İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NIN 5 ÜYESİNDEN BİRİ

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin gerek Oman, gerekse bütün Körfez ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmeye özen gösterdiğine dikkat çekerek, Körfez İşbirliği Teşkilatı’nın 5 üyesinden birinin de Oman olduğunu belirtti. Gerçekleştireceği ziyaret sırasında Sultan Qaboos ile ikili ilişkileri tüm yönleriyle en üst seviyede ele alacaklarını ve ayrıca bölge ile ilgili gelişmeleri de gözden geçireceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Oman’ın Arap Yarımadası, Asya ve Afrika arasında stratejik konumu olan bir bölgede yer aldığını hatırlattı.

İki ülke arasındaki şu anda düşük olan ticaret hacminin hızlı bir şekilde artarak kısa süre içerisinde bir milyar dolara çıkacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Muskat’ta düzenlenecek İş Forumu toplantısına katılacağını, bu toplantıda TOBB ve DEİK’in de muadilleri ile karşılıklı yatırım imkânlarını ele alacaklarını sözlerine ekledi.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİNİN İŞ HACMİ 4 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Gül, özellikle müteahhitlik, altyapı, enerji, turizm ve savunma sanayi alanında çok somut iş birliği imkânları olduğuna dikkat çekerek, Türk müteahhitlik sektörünün bugüne kadar Oman’da birçok altyapı ve üstyapı projesine imza attığını, Oman’ın imar ve inşasına önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının 2010 yılı itibariyle Oman’da toplam 4 milyar dolar iş hacmine sahip bulunduğunu, bu firmaların Oman’daki çok önemli projelere verdikleri tekliflerin toplamının ise 5 milyar dolar civarında olduğunu ve ihale sürecinin de devam ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin bu bakımdan da önemine işaret etti.

TÜRKİYE-KİK SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Cumhurbaşkanı Gül görüşmeleri sırasında, Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasındaki iş birliği imkânlarını da ele alacaklarını kaydederek, Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında stratejik bir diyalog süreci olduğunu ve bu iş birliğinin somut göstergesi olan Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın Oman’ın dönem başkanlığında Türkiye’de gerçekleştiğini hatırlattı.

Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile ilişkileri ve iş birliğini her alanda geliştirerek, Türkiye-KİK Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasını çok önemsediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında bu konuları değerlendirme imkânı bulacaklarını söyledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı