Türk kültür hayatının zenginliğini hep beraber yaşayarak gördüğümüzü belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin sanat ve kültür insanlarının sadece Türkiye'de değil, Türkiye dışında da pek çok dalda büyük ödüller kazandığına dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin "Akademi Özel Ödülleri" törenine katıldı.
KÖKLÜ BİR KURULUŞ: MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
Cumhurbaşkanı Gül, Fındıklı Kampüsü'nde düzenlenen törende, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden birisi olduğunu belirterek, sanat tarihçisi, arkeolog, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey'in ön ayak olmasıyla kurulduğunu hatırlattı.
Mimar Sinan Üniversitesi'nin Cumhuriyet döneminde uzun yıllar, Güzel Sanatlar Akademisi olarak sanata ilgi duyan Türk gençliğinin hayalinde yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin de üniversite sınavına burada girdiğini söyledi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Türk sanat ve kültür hayatına büyük katkıları olan hem bir bilim yuvası, hem de sanat ve kültür merkezi olduğunu, bu nedenle üniversite ile gurur duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bundan sonra da Türkiye'nin gücünü, sesini, kültür derinliğini, sanat derinliğini sadece Türkiye'ye değil, bütün dünyaya tanıtan çok değerli sanatçılar ve kültür adamları bu üniversiteden çıkacaktır" dedi.
"MARİFET İLTİFATA TABİDİR"
Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin Akademi Ödülleri ile de ayrı bir hizmeti yerine getirdiğine işaret ederek, ödül verilen kurumların faaliyetlerini törende yapılan tanıtımda dinlerken çok büyük gurur duyduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, ödül alan Pera Müzesi adına İnan Kıraç'ı, İş Bankası adına Caner Çimenbiçer'i ve TÜYAP adına Bülent Ünal'ı tebrik etti. Kültür ve sanat faaliyetlerini desteklemek için her yıl Cumhurbaşkanlığı'nın da çeşitli ödüller verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu tür ödüllerin kültür ve sanat camiası tarafından takdir edildiğini belirtti ve "Marifet iltifata tabidir" sözünü hatırlattı.
"ÖZEL MÜZECİLİĞİN GELİŞMESİ, KÜLTÜR HAYATIMIZIN ZENGİNLEŞTİĞİNİN GÖSTERGESİ"
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de son yıllarda özel müzeciliğin gelişmesinin Türk kültür hayatının zenginleştiğini gösterdiğini belirterek, bunun uzun yıllar devlet eliyle yapıldığını, özel sektörün vakıflar kurarak bu sahada hizmet vermesinin her türlü takdirin üzerinde olduğunu, bu çerçevede Suna-İnan Kıraç Vakfını takdir ettiğini kaydetti.
Akademi Özel Ödüllerini alan kurumlardan Türkiye İş Bankası'nın, Türk millî ekonomisinin bu noktaya gelmesinde büyük bir yeri bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, İş Bankası'nın sadece ekonomi alanında değil, sanat ve kültür faaliyetlerinde de önemli bir yeri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, İş Bankası'nı resim-heykel müzesi kurmasını da ayrıca övgüyle karşılanacak bir girişim olarak nitelendirdi.
“TÜYAP, 1982’DEN BU YANA YAZARLA OKURU BULUŞTURUYOR”
Cumhurbaşkanı Gül, TÜYAP’ın da ayrı bir efsane olduğunu, 80’li 90’lı yıllarda sade bir vatandaş olarak kendisinin de TÜYAP kitap fuarlarını gezdiğini kaydederek, kitabı topluma sevdirme, yazarla okuyucuyu bir araya getirme ve bu faaliyetin 1982 yılından beri sürekli gerçekleştirilmesinin olağanüstü bir çalışma olduğunu aktararak bundan dolayı tebriklerini iletti.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni de faaliyetleri dolayısıyla tebrik ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Türk kültür hayatının zenginliğini hep beraber yaşayarak görüyoruz. Artık sadece Türkiye içinde başarılar değil, Türkiye’nin sanat ve kültür insanları birçok dalda, sinemadan resme, plastik sanatlara kadar Türkiye dışında da çok büyük ödüller, takdirler kazanmakta ve buna herkes şahit olmaktadır. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda Türk sanatının değeri ve kıymeti dünyanın her yerinde daha fazla ilgi görecektir. Birçok sergiler, fuarlar açılmaktadır, dünyanın birçok yerinde ilgiyle takip edilmektedir. Bütün bunlar önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin bütün dünyada sanat ve kültür alanında ilgi odağı olacağını göstermektedir” dedi.