KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Türkiye'nin Gururu İhracatçılar Çankaya Köşkü'nde

25.02.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son 8 yılda Türkiye'nin ihracatını üç kat artıran Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

 

 

Kabulde, TİM üyeleri 2009 yılı değerlendirmesi ve 2010 yılı beklentileri ile Türkiye'nin 2023 vizyonunu anlatan bir sunum yaptılar.

"ÜRETİM SEKTÖRÜ ÇOK ÖNEMLİ VE DESTEKLENMELİ"

Cumhurbaşkanı Gül de, TİM üyelerine çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, özellikle nüfusu büyük ülkelerin kalkınmasında üretimin önemine işaret ederek, bu konuda Türkiye'nin son yıllarda çok önemli aşamalar kat ettiğini belirtti. Türkiye'nin küçük bir ülke olması durumunda kalkınmasın önemli ölçüde hizmet sektörü ile sağlayabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Ancak biz 70 milyonu aşan nüfusu olan büyük bir ülkeyiz ve sadece hizmet sektörü ile kalkınmamızı gerçekleştiremeyiz. Kalkınmak için üretmek durumundayız. Bu yüzden üretim Türkiye için temel konulardan birisidir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin üretim sektörünün çok sağlam ve başarılı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, devletin bu konudaki desteğinin de sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. İhracat konusunda Türkiye'nin ulaştığı rakamın güven verici olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu başarının topluma da büyük moral verdiğini belirtti.

 

Türkiye'nin İhracatı ile İlgili Çarpıcı Başlıklar


  • 1 milyar doların üzerinde 2001 yılında 5 ülkeye, 2009 yılında 25 ülkeye ihracat yapıldı. (Pazarlar Çeşitlendi)
  • 1 milyar doların üzerinde 2001 yılında 9, 2009 yılında 18 sektör ihracat yaptı. (İhracatın Ürün Gamı ve Sektörel Derinliği Arttı)
  • 1 milyar doların üzerinde 2001 yılında 4, 2009 yılında 12 il ihracat yaptı. (İhracatın Bölgesel Tabanı Arttı, Anadolu'ya Yayıldı)
  • 2002 Yılı İhracatı – 36 milyar dolar iken
  • 2009 Yılı İhracatı – 102 milyar dolara yükseldi.
  • 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolar
  •  

     

     

    Tüm Haberler

    Yazdır Paylaş Yukarı