KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Türkiye Enerjisini Eğitim İçin Harcıyor"

12.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, tamamı hayırseverler tarafından yaptırılan Melikşah Üniversitesi’nin açılışı ve akademik yılın başlaması törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül törende yaptığı konuşmada, tamamı hayırseverler tarafından yaptırılan bir üniversiteyi eğitime açtıklarını belirtti.

 

 

Melikşah Üniversitesi’nin, kamu kaynakları kullanılmadan bütün fakülte binalarının hayırseverler tarafından yaptırıldığını ve bunun Türkiye’ye örnek olması gerektiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, gittiği her ilde bu örneği vermekten duyduğu kıvancı ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bir yıl gibi kısa bir sürede bu kadar büyük binaların kurulacağının hayal bile edilemediğini belirterek, marifetin iltifata tabii olduğunu, yapılan güzel şeylerin de takdir edildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, “Üniversitelerimiz yurt çapında büyük dinamik kazandı. Devlet üniversitelerimiz kendi içinde araştırma ve projeler için enerjilerini harcarken vakıf üniversiteleri ile tatlı bir rekabet içinde olduklarını fark ettiler. Türkiye artık enerjisini özellikle eğitim alanında harcıyor. Bu da sevindirici bir durum” dedi.

“Yeter ki Yaptığımız İşi İyi Yapalım”

Üniversitelerin Türkiye sathında büyük bir dinamizm kazandığını, eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha büyük önem verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Üniversitelerdeki gelişmelerle birlikte ülke meseleleriyle daha yapıcı şekilde uğraşacaklar. Günlük siyaset değil, çok daha büyük ve yüksek siyaset yapılacak. Türkiye’nin ileri gitmesi için neler yapılması gerektiği daha gür seslerle söylenecek. Yapılan yanlışlar varsa tabii ki söylenecek, ama şunu istemiyoruz; üniversiteler, günlük siyasetin çatıştığı, çarpıştığı yerler olmasın. Bu yönüyle üniversitelerimiz büyük sorumluluk içine girmişlerdir. Türkiye’nin daha müreffeh olması için en büyük rol üniversitelere düşmektedir. Üniversiteler bilgi üretecek. Bunlar teknolojiye yansıtılacak. Müteşebbisler, bunu ekonomiye dönüştürecek. Zenginlik böyle olacak. Üniversitenin hayatla, şehirle, ticaretle, sanayiyle, ekonomiyle iç içe olmasını istiyoruz. Her dalda yarışa gerek yok. Yeter ki yaptığımız işi iyi yapalım. Böylece en iyi hizmeti yapabiliriz” dedi.

“Üniversiteler Ar-Ge’ ye Çok Önem Vermeli”

Bir ülkeyi araştırma ve geliştirmedeki başarısını güçlü yaptığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerden araştırma ve geliştirmeye çok önem vermelerini beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, bu konuda Türkiye’nin uzun yıllar ihmalkâr davrandığını, ancak son yıllarda ülkemizde araştırmayı geliştirmeyi teşvik edici yasalar çıkarıldığını hatırlatarak, bütçeden ayrılan araştırma geliştirme fonları artırıldığını, TÜBİTAK’a ayrılan fonların ciddi miktarlara ulaştığını söyledi.

“Kalkınmamız Üniversitelerin Katkısıyla Olacak”

TÜBİTAK ile üniversiteler arasındaki soğukluğun gittiğini görmenin herkesi mutlu ettiğini de belirten Cumhurbaşkanı Gül, 5 veya 10 sene sonra Türkiye’nin bilgi üretme, araştırma geliştirme ve teknolojide dünyanın sayılı ülkelerinden biri olacağını belirterek, “Türkiye’nin kalkınması, ekonomisinin güçlü olması, demokrasinin derinleşmesi ve yükselmesi üniversitelerin katkısıyla olacaktır” dedi.

Vakıfların Önemi

Cumhurbaşkanı Gül, daha önce sadece devlet kaynaklarıyla yapılan bu tür faaliyetlerin artık vakıf ruhu ile gerçekleştirildiğini, vakıf ruhunun, aslında kendi öz ruhumuz olduğunu, Osmanlı ve Selçuklu devletlerini inceleyenlerin vakıfların ne büyük rol üstlendiğini göreceklerini belirtti.

Bazı gelişmiş ülkelerin vakıf geleneğini kendilerine adapte ettiğini de aktaran Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın büyük üniversitelerinin vakıf üniversiteleri olduğunu Türkiye’nin kaybettiği cevherini tekrar bulduğunu ve hizmete açtıkları üniversitenin de bunlardan biri olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, törenin sonunda, üniversiteye katkısı bulunan hayırsever iş adamlarına şiltlerini vererek, üniversitede incelemelerde bulundu.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı