KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Üniversiteler, Bulundukları Şehrin Zenginliğine Katkı Yapmalı"

12.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Erciyes Üniversitesi’nde öğrencilerle öğle yemeği yiyen Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin akademik yılı ile bina açılış törenlerine katıldı ve bir konuşma yaptı.

 

 

“Erciyes Üniversitesi, Kısa Zamanda Dinamik Bir Üniversite Oldu”

Erciyes Üniversitesi’nde öğrencilerle öğle yemeği yiyen Cumhurbaşkanı Gül, Sabancı Kültür Merkezi Konferans Salonu’ndaki törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin akademik yıl açılışlarına katılarak, düşüncelerini ve çoşkularını paylaştığını, bu çerçevede İstanbul ve Ankara üniversitelerinin açılış törenlerine katıldığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Erciyes Üniversitesi’nin İstanbul ve Ankara üniversiteleri kadar eski olmamakla beraber kısa süre içerisinde büyük hamleleri gerçekleştirmiş, başarılı olmuş, örnek olmaya başlamış dinamik bir üniversite olduğunu bildirdi.

“Erciyes Üniversitesi, Şehriyle Bütünleşerek Bir Örnek Ortaya Koydu”

Öğrenci sayısının 35 bin civarında olduğunu öğrendiğinde üniversitenin ne kadar büyüdüğünü ve etkili hale geldiğini bir kez daha gördüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Gül, Erciyes Üniversitesi’nin diğer üniversitelerden bazı farklılıkları bulunduğunu, bazı yenilikleri Türk kamuoyuna tanıtan örnek bir üniversite olduğunu belirtti. Erciyes Üniversitesi’nin sadece devlet kaynaklarıyla büyüyen, gelişen bir üniversite olmadığını, aynı zamanda şehriyle bütünleşen, şehrinin de üniversitesine sahip çıkan bir örneği ortaya koyması açısından herkesin dikkatini çektiğini belirtti.

“Bu Model, Başka Şehir Üniversitelerine de Örnek Olmalı”

Cumhurbaşkanı Gül, 1967 yılında üniversitenin temelinin atıldığı zamanı hatırladığını, sonraki zamanlarda üniversitenin Kayserililerle bütünleşerek nasıl bir hamle yaptığının görüldüğünü belirterek, üniversitenin bugünkü noktaya gelmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Bu modelin başka şehirlerdeki üniversitelere de örnek olması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Cumhurbaşkanı olduktan sonra birçok ilimizden beni Çankaya’da ziyarete geldiğinde valiler, belediye başkanları, rektörler şehrin ileri gelenlerinden o şehrin sorunlarını ve gelişmeleri dinlerken daima üniversitelerinin ne halde olduğunu da sorarım ve onlara Kayseri’yi, Erciyes Üniversitesi’ni örnek veririm. Yavaş yavaş bu örneğin başka illerimize de yayılmaya başladığını ifade etmek isterim” dedi.

Geçtiğimiz günlerde hayırseverler ve iş adamlarının katkısı ile Bitlis Üniversitesi’nin yeni binalarının temelini attığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu örneği Kayseri’nin başlattığını söyledi.

“Üniversitelerden Objektif Eleştiri Yapmalarını Bekliyorum”

Konuşmasında öğretim üyelerine de seslenen Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin, bilginin üretildiği, tartışma ve eleştirinin yapıldığı, memleket meselelerinin konuşulduğu atmosferler olduğunu belirterek, bir taraftan üniversitelerin kıymetini bilmemiz gerekirken diğer taraftan ülkemize olan katkılarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin uzun yıllar kendi iç çekişmeleri ile enerjilerini gereksiz harcadığını, ülke meselelerini objektif ve tarafsız gözlerle analiz edip güçlü analizler yapacakları yerde, bunun dışına çıktıklarını, böyle olunca da tavsiyelerinin çok fazla dikkate alınmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bütün üniversitelerden beklentisinin eleştirel gözle bakmaları, yanlışlar nerede varsa söylemeleri, bunları yaparken de partizanlık içerisinde günlük siyasetin bir parçası olarak yapmamaları olduğunu belirtti.

“Üniversiteler, Bulundukların Bölgenin Lokomotifi Olmalı”

Üniversitelerin, aynı zamanda bulundukları bölgenin, şehirlerin ve ülkemizin lokomotifi olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, bulundukları şehrin isimlerini taşıyan bazı üniversitelerin adeta o şehirle hiç ilgilerinin olmadığını belirterek, bunun değişmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin bulundukları şehirlerin sanayileşmesi, modernleşmesi, sosyal hayatlarının zenginleşmesi, kültürlerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunması gerektiğini belirterek, öğretim üyelerinin de kendilerini o ilden asla soyutlamamaları gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, Erciyes Üniversitesi’nin akademik yıl açılışında iş adamlarını, şehrin ileri gelenlerini bir arada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül’e Fahri Profesörlük Unvanı

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül’e, Erciyes Üniversitesi Senatosu’nun aldığı karar uyarınca Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur tarafından fahri profesörlük unvanı verildi.

Cumhurbaşkanı Gül, bu unvandan dolayı üniversiteye teşekkür ederek, Çin`in Urumçi kentindeki Sincan Üniversitesi’nden sonra ikinci kez fahri profesörlük unvanı aldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra üniversiteye bazı yeni birimler kazandıran hayırseverlere üniversitenin altın madalyonlarını verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı