KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Entelektüel İstihdamı İhmal Etmemeliyiz"

12.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri'de "Türkiye Sanayisine Sektörel Bakış: Mobilya Sanayii" konferansına katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ile Kayseri Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen konferansta bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, TÜSİAD'ın İstanbul ve Ankara'nın dışına çıkarak, büyük ticaret üretme potansiyeli olan şehirlerde toplantılar yapmasının, ortak faaliyetler düzenlemesinin Türk ekonomisine ayrı bir ivme kazandıracağını söyleyerek, bu durumu takdirle karşıladığını belirtti.

 

             

 

"Ekonomimiz ile Birlikte Bütün Sektörlerimiz de Güçleniyor"

Konuşmasında Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün, sadece üretimin değil, üretimin kalitesinin de artmasının önemine işaret ettiği ve bu konuda bir tasarım merkezi kurulduğunu söylediğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, bu noktada entelektüel istihdamın Türkiye'nin ihmal ettiği konulardan biri olduğuna dikkat çekti.

Türkiye ekonomisi ile birlikte bütün sektörlerin de giderek güçlendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ekonominin güçlenmesinin sanayi sektöründe ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

"Türkiye, Köklü Bir Üretim Merkezi Haline Gelmeli"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye gibi büyük bir ülkenin sadece hizmet sektöründe, turizmde veya diğer sektörlerde gelişip, sadece bir ticaret ülkesi olmaması, köklü bir üretim yapısı oluşturması ve köklü bir üretim merkezi haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Ülkemizde bunun olmaması halinde sadece ithal eden, satan ve belki yine refaha ulaşan bir ülke olabileceğini ancak, böyle bir ülkenin daima sıkıntılı anlara hazır olması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu bakımdan Türkiye gibi büyük ülkelerin çok sağlam üretim potansiyellerin olması gerektiğini aktardı.

"Bilgi Üreten ve Onu Sanayiye Kazandıran Ülkeler Sağlam Kalıyor"

Cumhurbaşkanı Gül, üretimin sadece ağır sanayi ya da klasik sanayi kollarında değil, çağın anlayışına uygun ve bilime dayalı şekilde gelişmesi gerektiğini söyleyerek, tarihe bakıldığında ülkemizin bazı büyük sanayi atılımlarını, ekonomik atılımları anında yakalayamayan ülke konumunda kaldığını belirtti. Bugün ise çağın önemli bilim kollarında ülkemizin çok daha fazla faaliyet gösterdiğini ve bunları sanayiye dönüştürebilmek içinde büyük gayret sarf ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bilgiyi üreten ve üretilen bu bilgiyi sanayiye ve ekonomiye kazandıran, çevirebilen bir ülke sağlam bir ülke haline geliyor, ekonomide bugün. Yoksa sadece mal transfer eder gibi, bilgi transfer eder gibi teknoloji transfer etmek, fabrika transfer etmek, bunlar sizi çok güçlü ülke yapmıyor" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bu konularda ülkemizde önemli gelişmeler olduğunu, güçlü bir bilinçlenmenin olduğunu belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Sektörlerde Yeri Geldiğinde İnce Ayarlar Yapılmalı"

Ekonomiden konuşulurken genellikle makro ekonomiden bahsedildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, diğer yandan küçük çarkların uygun ve güçlü biçimde çalışması halinde büyük çarkların dönmesini sağlayacağını, o açıdan bu tür toplantıların makro ekonomik sektörel bazda olmasını faydalı bulduğunu ve sektörlerde yeri geldiğinde bazı ince ayarlar yapılması kanaatinde olduğunu söyledi.

"İhracatımızdaki Azalma Müşterilerimizin Alım Gücünden Kaynaklandı"

Cumhurbaşkanı Gül, özellikle ekonomik krizden çıkarken dikkate ihtiyaç olduğunu belirterek, bazı iyi haberlerin rehavete yol açabileceği, finansal krize yol açan ülkelerde bazı sıkıntıların sürdüğü uyarısında bulundu. Dünya ekonomisi ile entegre olan ülkemizin dünyadaki gelişmelerden etkilendiğini de kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "İhracatımızdaki azalma Türkiye'nin beceriksizliğinden değil, tam tersine müşterilerimizin alım gücünün azalmasından kaynaklanmış bir şeydir. Dolayısıyla dünyayı çok yakın takip etmemiz ve Türkiye'yi ona göre hazırlamamız gerekiyor" dedi.

"Nitelikli İnsanın Olduğu Yerde Çok Şey Başarılır"

Cumhurbaşkanı Gül, bir ülkenin en önemli unsurunun girişimci, nitelikli insan unsuru olduğunu bu tür insanların olduğu yerde pek çok şeyin başarıldığını söyledi. Yaptığı konuşmalarda eğitime verdiği önemi vurguladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, en iyi yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, eskiden geleneksel usullerle yürütülen ekonomik hayatın bundan sonra daha eğitimli, daha bilgili insanların elinde büyüyebileceğini belirterek, bu açıdan eğitim konusuna öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasının sonunda, toplantıyı düzenleyen kurumları tebrik ettiğini, Sanayi Bakanlığı'nı da verdiği destek nedeniyle takdir ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Ne kadar çok iltifat olursa o kadar çok da marifet ortaya çıkıyor. Başarıları da hep beraber görmemiz gerekir. Kayseri'nin bu başarılarını herkes takip ediyor, övünüyor ve birçok şehrimize de örnek oluyor" dedi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı