KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Küresel Ekonomi Çağdaş Bir Yönetim Yapısına Kavuşturulmalı"

05.10.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
"Küresel Ekonomi Çağdaş Bir Yönetim Yapısına Kavuşturulmalı"


İstanbul'da düzenlenen Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun Guvernörler yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Gül, küresel ekonominin yeniden yapılanması konusuna dikkat çekti.

 

             

 

Dolmabahçe Sarayı'ndaki yemekte yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, 2009 Dünya Bankası - IMF Yıllık Toplantıları'nın küresel ekonominin yeniden yapılanma ihtiyacı içerisinde olduğu ve bu yönde yoğun çabaların sarf edildiği bir dönemde gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 2007 yılı ortalarında başlayan sorunların son bir yılda tüm ülkeleri etkileyen küresel bir ekonomik krize dönüştüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en derin ekonomik krizinin son bir yılda yaşandığını buna bağlı olarak da, ülkelerin krizin etkilerini sınırlandırmak için genişleyici kamu maliyesi ve para politikaları uyguladığını, bazı ülkelerin, ilave olarak finans sektörüne yönelik kapsamlı destek paketleri hayata geçirdiğini kaydetti.

"Dünya Ekonomisi Düzeliyor Ama Krizin Atlatıldığını Söylemek İçin Erken"

Dünya ekonomisinde göreli bir düzelmenin başladığını, ancak, küresel krizin tam olarak atlatıldığını söylemek için henüz erken olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, gelişmiş ülkelerde, özellikle Avrupa'da, finans sektöründeki sorunların henüz tam olarak giderilemediğini ve emtia fiyatlarının yeniden yükselme eğiliminde olduğunu aktardı.

Küresel ekonomik düzeni, olumlu sonuçlar doğuracak şekilde yeniden şekillendirmek için küresel ekonominin, kriz öncesi dönemdeki kırılganlıklardan kurtarılması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, benzer krizlerin tekrar ortaya çıkmasını önleyecek orta ve uzun vadeli adımların iş birliği içerisinde atılması konusunda ülkeler arasında ortak bir anlayış ve irade birliği oluşmaya başladığını görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

"Türkiye, Korumacılığa Başvurmayan Ender Ülkelerden Birisi"

Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki yıllarda küresel politika belirleyicilerin esas gündeminin, ilk adımları bugünlerde atılan küresel ekonomik ve finansal sistem reformunu başarıyla tamamlamak olacağını söyleyerek, "Bunun, zorlu bir süreç olduğunu kabul etmek gerekir. Ancak ulusal ve uluslararası düzeyde umut verici emareler görülmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası camianın ticaret, yatırım ve finansal konular da dahil olmak üzere her alanda korumacılığa karşı mücadele etmek üzere önemli taahhütlerde bulunduğunu, diğer yandan da bu taahhüdü fiilen uygulayan ülkelerin sayısının sınırlı kaldığını, Türkiye'nin bu dönemde korumacılığa başvurmayan ender ülkelerden birisi olduğunu belirtti.

"Küresel Büyümeyi Sürdürülebilir ve Dengeli Kılmak İçin İş Birliği Şart"

Uluslararası toplumun enerji ve gıda güvenliği ile iklim değişikliği konularında da birlikte hareket etme, ortak çözüm geliştirme ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir büyüme altyapısı oluşturma sorumluluğu bulunduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu konuların sonuç odaklı bir yaklaşımla yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

"Küresel Ekonomide Köklü Değişimin Başlangıcındayız"

Cumhurbaşkanı Gül, küresel ekonomide köklü bir değişimin başlangıç aşamasında olduğunu söyleyerek, küresel büyümeyi sürdürülebilir ve dengeli kılmak için iş birliği içinde hareket edilmesinin önemine değindi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, küresel ekonomide köklü bir değişimin başlangıç aşamasında olunduğunu sözlerine ekledi.

"Kriz, uluslararası finansal sistemin bir motor gibi çalıştığını ve bu motorun tüm parçaları birbiriyle uyum halinde olmadığı zaman aşırı risk birikiminin gerçekleşebileceğini ve bunun sonucunda gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun bütün ülkeleri olumsuz etkileyebileceğini ortaya koymuştur" diyen Cumhurbaşkanı Gül, reform gündeminin kritik adımlarını hızlı ve sağlam bir şekilde tamamlamak gerektiğini belirtti.

"Uluslararası Toplumun İş Birliği Umutlandırıcı"

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın etkinliğini artıracak yönetim mekanizmalarının birlikte oluşturması gerektiğini belirterek, bu kuruluşların, 21. yüzyıl küresel ekonomisinin gerçeklerine uyum sağlayabilecek şekilde çağdaş bir yönetim yapısına kavuşturulması gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, IMF ve Dünya Bankası'nın etkinliğinin artırılmasının, üye ülkelerin dünya ekonomisi içerisindeki ağırlıkları ölçüsünde söz hakkına sahip oldukları ve sorumluluk üstlendikleri bir yönetişim yapısının oluşturulması ile mümkün olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası toplumun şu ana kadar göstermiş olduğu kararlılık ve samimi iş birliğinin gelecek için umutlandırıcı olduğunu sözlerine ekledi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı