KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Gazi Mustafa Kemal'in Meclis Açış Konuşması

30.09.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Gazi Mustafa Kemal'in 1 Kasım 1932 tarihli meclis açış konuşmasının Cumhurbaşkanlığı arşivinde bulunan görüntüsü Atatürk Özel bölümünde yayında…

1 Kasım 1932 tarihli meclis açış konuşmasının Cumhurbaşkanlığı Arşivi'nde bulunan versiyonu, ulu önderin millet iradesine verdiği önemi göstermesi ve 1929 Büyük Buhranı'nın etkilerinin sürdüğü bir ortamda gerçekleşmesi nedeniyle ayrı bir anlam taşıyor.

"Beynelmilel siyasi ve iktisadi buhranlardan beşeriyetin duymakta olduğu sıkıntı ve acı devam etmektedir" girişiyle başlayan konuşmasında, alınan ekonomik tedbirleri anlatan Gazi Mustafa Kemal, "Her zaman göz önünde bulundurduğumuz ana işlere, ara vermeden devam etmek mecburiyetindeyiz" ifadesiyle de uzun vadeli hedefler konusundaki kararlılığı vurguluyor.

Konuşmasında sık sık millete vurgu yapan ve moral veren Gazi Mustafa Kemal, dış politika konusunda da "Komşularımızla ve bütün milletlerle münasebetlerimiz ciddi, samimi sulh ve emniyet fikrine müstenit olarak inkişaf etmektedir" diyerek Türkiye'nin diğer devletlerle olan barışçı ve dostane politikasını öne çıkarıyor.

Gazi Mustafa Kemal'in ilk cumhurbaşkanı olarak gelenek haline getirdiği Türkiye Büyük Millet Meclisi açış konuşmaları, halefleri tarafından da bugüne kadar devam ettirildi.

Son olarak 1 Kasım 1932 tarihli meclis açış konuşmasının Cumhurbaşkanlığı arşivinde kayıtlı bulunan versiyonu, Gazi Mustafa Kemal'in sözlerinin tamamını içermemekte olup görüntülü bölümün toplam süresi 6 dakika 15 saniyelik bir zaman dilimini kapsamaktadır.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı