KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Üniversiteler İdeolojik Çatışmaların ve Günlük Siyasi Çekişmelerin Odağı Olmamalı"

28.09.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Üniversitesi akademik yıl açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada İstanbul Üniversitesi’nin açılışına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğrenim gördüğü dönemdeki öğretim görevlilerinden hayatını kaybedenleri de rahmetle andığını belirtti.

 

 

Türkiye’nin İlk Üniversitesi

Kökleri tarihin derinliklerine giden İstanbul Üniversitesi’nin Türkiye’nin ilk üniversitesi olduğunu, dolayısıyla da ülkemizdeki bütün üniversitelerin de “anası” olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “İstanbul Üniversitesi tarihi ve Türkiye’ye katkılarıyla ne kadar gurur duysa azdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Üniversitesi’nin sadece tıptan hukuka, mühendislikten güzel sanatlara, edebiyattan ekonomiye bilimin bütün dallarında Türkiye’ye büyük hizmetlerde bulunmadığını, bunun yanında, modern Türkiye’nin gelişimine büyük katkı yaptığını söyledi. Öğrencilik yaptığı yıllarda üniversitelerin kalbinin İstanbul Üniversitesi’nde attığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, eğitim gördüğü 1970’li yılların ilk yarısında bütün fikir akımları ve güzel düşüncelerin İstanbul Üniversitesi’nde yeşerdiğini kaydetti. Bugün Türkiye’deki birçok üniversiteye öğretim üyesi desteği sağlayan İstanbul Üniversitesi’nin bu yönüyle kıvanç duyması gerektiğini vurguladı.

“İstanbul Üniversitesi Kendini Yenilemelidir”

Cumhurbaşkanı Gül, büyük ve köklü kuruluşların daima yenilenmeye ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek, İstanbul Üniversitesi gibi köklü tarihi ve gelenekleri olan büyük bir kurumun da bugünün ihtiyaçlarına, anlayışına ve çağın gereklerine göre kendisini yenilemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bu yönde yapılacak bütün çalışmaları sonuna kadar destekleyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, başta tıp fakülteleri olmak üzere bu çalışmaların kısa süre içerisinde yapılması gerektiğini söyledi.

“Üniversiteler Ülke Kalkınmasının Önderleridir”

Bir ülkenin kalkınması, gelişmesi, refah toplumu haline gelmesi ve bütün vatandaşlarının kendisini mutlu hissedebilmesinin önceliği oluşturduğunu, bütün bunların da eğitimden ve nitelikli insanı yetiştirmekten geçtiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerden beklentilerin çok büyük olduğunu ve üniversitelerin ülkemize önderlik etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin Türkiye’nin meseleleri ile ilgilenirken günlük siyasi çekişmelerin üzerinde meselelere bakması, büyük resmi görmeleri ve çok üst perdeden tavsiyelerde bulunmaları gerektiğini belirtti.

“Üniversiteler Artık Sadece Eğitim Merkezi Değil”

Türkiye’de bütün üniversiteler arasında bir yarış bulunduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, bu rekabet içinde bütün üniversitelerin kendilerini geliştirmeleri, bilim ve teknoloji üretmelerinin önemine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin eğitim merkezi olmalarının yanında, araştırma geliştirme merkezleri de olduğunu belirterek, bu konunun ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin yayınlarının yanında ürettikleri projeler, uluslararası kuruluşlardan aldıkları fonlar, kazandıkları patent hakları ve bölgelerine katkılarının da başarılarında belirleyici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül Öğrencilere Seslendi: “Zamanınızı Boşa Geçirmeyin”

Konuşmasında öğrencilere de seslenen Cumhurbaşkanı Gül, okullarının kıymetini bilmeleri, vakitlerini boş geçirmemeleri, hocalarının bilgilerinden faydalanmaları, kitap okumaları çağrısında bulunarak, “Unutmayın ki sadece diploma artık işe yaramıyor. Sizin çalışma alanınız sadece Türkiye değil, bütün dünya” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda İstanbul Üniversitesi’nin mensubu olmaktan duyduğu gururu yineleyerek, yeni akademik yılın başarılı olması dileğini iletti.

Törenin sonunda Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, Cumhurbaşkanı Gül’e öğrencilik dönemine ait lisans ve doktora mezuniyet belgeleri ile Cumhurbaşkanı Gül’ün öğrenci belgesi talep etmek amacıyla verdiği dilekçeyi takdim etti. Cumhurbaşkanı Gül, Rektör Söylet tarafından verilen yemeğe katıldıktan sonra Ankara’ya geri döndü.

Kısaca İstanbul Üniversitesi

30 Mayıs 1453 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi, dünyanın en eski 20, Avrupa’nın ise en eski 10 üniversitesi arasında yer alıyor. 2006 yılında bu yana dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasında kendine yer bulan İstanbul Üniversitesi, Asya-Pasifik bölgesinde ise en iyi 100 üniversite arasında yer alıyor.

556. yılını kutlayan ve Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olan İstanbul Üniversitesi, gerek tıp dalında gerekse diğer bilim dallarında Türkiye’de önemli bir yeri bulunmaktadır.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı