KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "İstanbul'un Sadece Üstü Değil, Altı da Çok Zengin ve Görülmeye Değer"

05.09.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Taksim-Yenikapı metro hattı inşaatı sırasında ortaya çıkarılan ve çalışmaların devam ettiği Yenikapı arkeolojik alanında incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül'e kazı alanında kurulan üstü kapalı platformda ve harita üzerinde arkeolojik alandan çıkarılan buluntularla ilgili brifing verildi. Brifingin ardından kazı alanına inerek bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, incelemelerini tamamladığında basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, metro çalışmaları vesilesiyle ortaya çıkan arkeolojik kalıntıların, neolitik çağa kadar varan çok değerli bulguların İstanbul'un zenginliğine zenginlik kattığını belirterek, "Burada yapılan kazılar bir kez daha dünyaya şunu gösteriyor ki, İstanbul'un sadece üstü değil, altı da çok zengin ve görülmeye değer." dedi.

"İnsanlık Tarihi ile İlgili Yeni Sayfalar"

Bu çalışmaları uzun süredir takip ettiğini, bugün de bizzat gezerek görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, buradaki bulguların İstanbul'un tarihini çok eskilere götürdüğü gibi insanlık tarihi ile ilgili de çok önemli yeni sayfalar açtığını kaydetti.

"Yabancılar İçin de Çok Büyük Cazibe Merkezi Olacak"

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'un zenginliğinin, kültür mirasının ne kadar eskilere gittiğini insanlığa en iyi şekilde duyurmak ve bunları en iyi şekilde korumak gibi vazifelerinin olduğunu da burada gördüklerini kaydetti.

Metro istasyonu yapıldığında ortaya çok canlı bir müzenin çıkacağına olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "İnsanlar binlerce yıla ulaşıp, yılların içerisinden adeta koşar adım geçecekler. Burası sadece Türk insanı için değil, bizler için değil, yabancılar için de çok büyük cazibe merkezi olacaktır. Herkesin gelip, görüp, büyük bir ilgiyle takip ettiği güzel bir eser kazandırılacaktır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'un 2010 kültür başkenti olmasının ayrı bir özellik olduğuna ve bunun kolay kazanılmadığına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, "Bunların en iyi şekilde değerlendirileceğini, buradaki sunumların, bulguların, arkeolojik tüm değerlerin en iyi şekilde gelenlere takdim edileceğini, bu konuyla ilgili birçok makalenin yazılacağını, kitapların basılacağını ve dünyanın dört bir yanına dağılacağını tahmin ediyorum" dedi.

İstanbul Metrosu ve Marmaray projelerinin ana istasyonlarının yer aldığı Yenikapı'da, 2004 yılından bu yana sürdürülen arkeolojik kurtarma çalışmalarında bugüne kadar, Cumhuriyet, Osmanlı, Bizans, Roma, Yunan ve Neolitik döneme ait yaklaşık 20 bin küçük buluntu elde edildi. Buluntular dışında çoğunluğu metro alanında olmak üzere Bizans Dönemi'ne ait 34 adet batık gemi de tespit edildi. Dünyanın en büyük batık gemi grubunu oluşturan bu buluntuların dışında yine dünyada büyük yankılar uyandıran İstanbul'un tarih öncesine ait önemli buluntular ortaya çıkartıldı. Yaklaşık 60.000 metrekarelik alanda gerçekleştirilen çalışmalar, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında sürdürülüyor.

 

             

             

         

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı